Filmdienst der NSB

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door RB1974 (Overleg | bijdragen) op 23 apr 2018 om 19:10

Ga naar: navigatie, zoeken
Anton Mussert, 1942
NaamFilmdienst der NSB
Oprichting1931-1945
OprichterNSB
WerknemersG.J Teunissen
Locatie{{{locatie}}}
Bekende productiesDe leider der NSB bezoekt Dordrecht, Hagespraak van de NSB te Lunteren, De leider bezoekt Rotterdam

NSB

De Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) werd opgericht in 1931 en werd geleid door A.A. Mussert. Het was een anti-parlementaire, extreem-rechtse politieke partij die streefde naar een nationaal-socialistisch bewind. Er moest een Groot-Nederlands rijk komen, waartoe ook Vlaanderen zou behoren. Onder Duitse invloed kreeg de NSB een sterk antisemitisch karakter. De beweging kende in 1943 haar hoogtepunt met zo'n 100.000 leden.

Filmdienst der NSB

De Filmdienst der NSB viel rechtstreeks onder de NSB. De films vertellen veel over het ideaalbeeld dat de NSB haar leden en de volksgenoten wilde voorspiegelen: orde, discipline, tucht, patriottisme, volksbelang voor individueel belang. De films laten ook goed zien aan welke emoties de NSB probeerde te appelleren: eensgezindheid, saamhorigheid en lotsverbondenheid.

De opnames geven een indruk van de waarde die de NSB - en in het algemeen fascisten en nationaalsocialisten - hechten aan film als laagdrempelig propagandamiddel om het volk tot De Nieuwe Tijd te bekeren. Mediamanipulatie is niet door de fascisten uitgevonden maar zij behoorden in de twintigste eeuw wel tot de eersten die op grote schaal nieuwe media zoals foto, film en radio benutten om hun boodschap te verkondigen onder de gewone man en vrouw.