Frank Ketelaar

Uit B&G Wiki

Frank Ketelaar is een scenarioschrijver en regisseur. Hij groeit op in Amsterdam en studeert hier in de jaren tachtig Nederlands. Hij maakt dit niet af en gaat aan de Filmacademie scenario en regie studeren.

Ketelaar debuteert op televisie met de telefilm De Finales, die hij voor regisseur Joram Lürsen schrijft als eindexamenfilm. Hij kent Lürsen van de Filmacademie en ze werken later in hun carrière nog regelmatig samen, onder andere aan de serie All stars, Vuurzee en de speelfilm In oranje.

In 1995 zendt de VARA de eerste serie van Ketelaars hand uit; In voor- en tegenspoed. Samen met Johnny Speight en Paul- Jan Nelissen werkt hij aan het scenario voor deze dertiendelige comedyserie over de cynische bejaarde Fred Schuit, gespeeld door Rijk de Gooijer.

In 2005 maakt Ketelaar in opdracht van de VARA de serie Vuurzee, een psychologische thriller die zich afspeelt in de fictieve badplaats Boedzand. In 2009 komt de tweede reeks Vuurzee-afleveringen op televisie, waarvan hij naast het leveren van de scenario’s ook voor twee afleveringen de regie heeft gedaan. Na het succes van Vuurzee komt het verzoek van de VARA om nog een serie te schrijven; wat resulteert in de serie Overspel (2011) waarin de vrouw van de officier van justitie verliefd wordt op de advocaat van de tegenpartij. De serie speelt zich grotendeels af in en rond de Amsterdamse onderwereld. Bij de ontwikkeling van deze VARA-series werkt Ketelaar veel samen met Robert Kievit, de eindredacteur van de VARA.

Voor de NCRV en de KRO schrijft Ketelaar de serie Keyzer & de Boer advocaten. In datzelfde jaar ontvangt hij de LIRA scenarioprijs voor de telefilm De uitverkorene, geïnspireerd op de gebeurtenissen rond het Nederlandse softwarebedrijf Baan.

Volgens Ketelaar is spanning het belangrijkste in drama, zo stelt hij in een uitzending van Kunststof: ‘Wat voor mij nummer één op de lijst is, is dat je moet willen weten hoe het veder gaat, hoe het afloopt. Dus ik beschouw het als mijn opdracht om alles wat ik doe, ook al is het, gek genoeg, komisch bedoeld, moet het toch een beetje spannend zijn. Dus dat je elke keer een vraag oproept, spanning, of een situatie waarin het publiek denkt; hoe zal dat verder gaan, ik wil het weten’, aldus Frank Ketelaar.

Als regisseur werkt Ketelaar met name aan programma’s waarvan hij zelf ook het script heeft geschreven. Enkele voorbeelden hiervan zijn het kinderprogramma [[Toscane] (1999), de film De trein van zes uur tien (1999), de satirische serie Daar vliegen de panters (2001), de telefilm Escort (2006) en de dramaseries Overspel (2011) en Klem (2017).