Frank Zichem: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Persoon | illustratie = | naam = Frank Zichem | geboorte_datum = 14 juli 1945 | geboorte_plaats = Paramaribo | overlijden_datum = | overlijden_...')
 
Regel 18: Regel 18:
 
}}
 
}}
  
In 1972 debuteert Frank Zichem met ''Gebri Doro'', de eerste Surinaamse speelfilm, met een documentair karakter. Zichem is dan nog derdejaars student aan de Filmakademie, waar hij als bursaal van de Sticusa studeert. De half uur durende kleurenfilm is volgens de cineast bedoeld als een protest tegen de manier waarop Suriname wordt beheerd.
+
In 1972 debuteert Frank Zichem met ''Gebri Doro'', de eerste Surinaamse speelfilm, met een documentair karakter. Zichem is dan nog derdejaars student aan de Filmacademie, waar hij als bursaal van de Sticusa studeert. De half uur durende kleurenfilm is volgens de cineast bedoeld als een protest tegen de manier waarop Suriname wordt beheerd. Zichem omschrijft Gebrl Doro zelf als een 'half satirische documentaire met spelhandeling'. Wel wilde hij Suriname laten zien vanuit een Surinaams perspectief.
 +
 
 +
Twee jaar later verschijnt de documentaire ''Papieren Nederlandertjes'', over Surinaamse kinderen die in Nederland opgroeien. Omdat ze op papier Nederlands zijn kunnen de ouders hun kinderen naar Nederland sturen in de hoop dat ze daar een betere toekomst wacht. Alleen, ze komen terecht in een geheel andere wereld en krijgen te maken met discriminatie en uitsluiting.

Versie van 2 mrt 2021 om 18:20

PersoonPlaceholder.png

NaamFrank Zichem
GeborenParamaribo, 14 juli 1945
Functiesregisseur
Bekend vanMedelanders Nederlanders
Periode actief
TriviaTrivia
GalleryGallery

Frank Zichem in de media
Oeuvre van Frank Zichem

In 1972 debuteert Frank Zichem met Gebri Doro, de eerste Surinaamse speelfilm, met een documentair karakter. Zichem is dan nog derdejaars student aan de Filmacademie, waar hij als bursaal van de Sticusa studeert. De half uur durende kleurenfilm is volgens de cineast bedoeld als een protest tegen de manier waarop Suriname wordt beheerd. Zichem omschrijft Gebrl Doro zelf als een 'half satirische documentaire met spelhandeling'. Wel wilde hij Suriname laten zien vanuit een Surinaams perspectief.

Twee jaar later verschijnt de documentaire Papieren Nederlandertjes, over Surinaamse kinderen die in Nederland opgroeien. Omdat ze op papier Nederlands zijn kunnen de ouders hun kinderen naar Nederland sturen in de hoop dat ze daar een betere toekomst wacht. Alleen, ze komen terecht in een geheel andere wereld en krijgen te maken met discriminatie en uitsluiting.