Fred de Beer: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 18: Regel 18:
 
}}
 
}}
  
7 jaar werkte hij op het Physisch laboratorium van TNO in den Haag , zat op de top van de elektronica en daar al veel te prutsen aan toongeneratoren en filters om muziek mee te maken. Iedereen was zo sterk gericht op alleen maar techniek dat hij pardoes  naar de omroep in Hilversum solliciteerde als programmatechnicus radio in 1960.
+
===Start carrière===
 +
Fred de Beer werkt op het Fysisch en Elektronisch Laboratorium van TNO in Den Haag. Hij is bezig met elektronica en experimenteert met toongeneratoren en filters om muziek mee te maken. Omdat in Den Haag iedereen sterk gericht is op alleen techniek solliciteert hij na 7 jaar bij de omroep in Hilversum en gaat aan de slag als programmatechnicus radio in 1960.
  
Gelukkig kon hij nog veel kennis kwijt aan effecten maken met losse meetapparatuur bij hoorspelen en grote dramaproducties en zat al spoedig in de ontwerpcommissie KRO-3 en verbouw Vara-6. En daar kwam dan eindelijk de eerste synthesizer in Nederland; de Putney en  nam 2 dagen vrij om het nieuwe fenomeen te leren beheersen in de kelder van de muziekschool van Hilversum. Dit was ongeveer einde 1971.
+
===De synthesizer===
Niet lang daarna sloot  hij zich aan bij elektro-instrumentaal ensemble ICÉ . Met synthesizers speelde hij 10 jaar mee met vakmusici en optredens in De Doelen, Vredenburg, België, Duitsland en Frankrijk  
+
De Beer gebruikt zijn kennis bij het maken van effecten met losse meetapparatuur bij hoorspelen en grote dramaproducties. Dan komt eind 1971 de eerste synthesizer in Nederland: de Putney. De Beer neemt twee dagen vrij om het nieuwe fenomeen te leren beheersen in de kelder van de muziekschool van Hilversum. Niet lang daarna sluit hij zich aan bij elektro-instrumentaal ensemble ICÉ . Zo'n tien jaar lang begeleidt hij op synthesizers vakmusici en optredens in De Doelen, Vredenburg, België, Duitsland en Frankrijk.
Ondertussen werkte hij mee aan Promenos concerten, Signaalconcerten in 5 studio’s tegelijk en Holland Festivals gelukkig niet meer op de amateuristische wijze  met losse apparaten maar met de inmiddels door de omroep aangeschafte synthesizers Putney, ARP 2500 en ARP 2600.
+
Ondertussen werkt hij mee aan Promenos concerten, Signaalconcerten in vijf studio’s tegelijk en Holland Festivals met de inmiddels door de omroep aangeschafte synthesizers Putney, ARP 2500 en ARP 2600.
  
Was medeoprichter van de Studio voor Verbosonica en Elektronische Muziek, de SVEM, en werkte er met componisten als Kagel, Stockhausen, de Marez Oyens, Vrienten, Eisma, Hinze en nog  20 anderen uit binnen- en buitenland. (verbosonica bestrijkt het hele gebied tussen het verbale en het sonische, dus taal en klank)
+
===De SVEM===
 +
De Beer is een van de oprichters van de [[Studio voor Verbosonica en Elektronische Muziek]], de SVEM, en werkt er met componisten als Mauricio Kagel, Karlheinz Stockhausen, Tera de Marez Oyens, Vrienten, Will Eisma, Chris Hinze en anderen uit binnen- en buitenland.  
  
Trivia, opmerkelijke gebeurtenissen:
+
===Complexe projecten===
Concertgebouworkest met : Die Jacobsleiter van Schönberg voor 5 orkesten o.l.v. Bruno Madeirna.
+
Bij een concert van het Concertgebouworkest met Der Jacobsleiter van Schönberg voor vijf orkesten o.l.v. Bruno Maderna in 1972 heeft De Beer de taak om vanuit de loge met een grote zware 4-sporenrecorder veel fragmenten van de vier orkesten die al op de band stonden precies volgens de partituur in de zaal met luidsprekers van elk 100 watt in te starten. Maderna, nerveus dat het mis kon gaan om al die fragmenten tijdig te starten/stoppen en met open fader weer klaar te zetten, eist een schakelaar op de bok en een lamp om de startpunten aan te geven. De Beer is echter goed voorbereid en heeft de band beplakt met gekleurde plakkertjes zodat de regisseur slechts hoeft aan te geven waar in de partituur het orkest is. Het levert De Beer een compliment op van Bruno Maderna.
Fred de Beer moest vanuit de loge met een grote zware 4-sporenrecorder veel fragmenten van de 4 orkesten die al op de band stonden precies volgens de partituur in de zaal met luidsprekers van elk 100 watt laten horen samen met het  orkest.
+
 
Madeirna was nerveus dat het mis kon gaan in korte tijd al die fragmenten muzikaal op tijd te starten/stoppen en met open fader weer klaar te zetten en eiste een schakelaar op de bok en een lamp om de startpunten aan te geven. Ook de chef van de muziekregisseurs maakte zich zorgen maar het kwam allemaal goed want de Beer had de band vol geplakt met allemaal gekleurde plakkertjes dus hoefde de regisseur hem slechts aan te wijzen in de partituur waar we zaten. Er kwam een compliment van Bruno Madeirna.
+
Bij een concert voor elektronica en orkest van de Zweed Tommy Zwedberg in Studio Vara-1 wil de componist zelf de apparatuur voor zijn compositie bedienen. Na een week repetitie en uitleg durft Zwedberg het toch niet aan. De Beer moet  op het laatste moment zelf alle apparatuur bedienen en uitvoeren met het Kamerorkest tijdens de live uitzending naar vijf landen.
-------------
 
  
Concert voor elektronica en orkest van de Zweed: Tommy  Svetberg in Vara-1
 
De componist wilde zelf de apparatuur voor zijn compositie bedienen. Na een week repetitie en uitleggen hoe hij het beste zijn compositie m.b.v  2 tafels vol apparatuur, zie foto, kon uitvoeren durfde hij het zelf niet aan. De Beer moest toen zelf alle apparatuur bedienen  en uitvoeren samen met het Kamerorkest. Het was ook nog een live-Euro-uitzending naar 5 landen.
 
-------------
 
 
Misthoornconcert live met de Amerikaan Alvin Curran ’s nachts van 12 tot 1 uur.
 
Misthoornconcert live met de Amerikaan Alvin Curran ’s nachts van 12 tot 1 uur.
12 lijn verbindingen met stranden langs de hele kust . Het regende en het was koud en overal stond een PTT’er  met microfoon  (te mopperen). De Beer warm en droog in de studio leefde zich helemaal uit om met synthesizers van al de verschillende misthoorns de wonderlijkste klanken en sferen te maken. En Alvin: very good, that’s crazy, marvellous…
+
12 lijn verbindingen met stranden langs de hele kust . Het regende en het was koud en overal stond een PTT’er  met microfoon  (te mopperen). De Beer leeft zich in de studio uit om met synthesizers van al de verschillende misthoorns de wonderlijkste klanken en sferen te maken. ReactieCurran: "Very good, that’s crazy, marvellous".
  ------------
+
 
Na een bezoek aan “de voorstelling;” The hitch hikers go to the galaxy” in Londen regisseerde Vincent van Engelen de serie: “Het Transgalactisch Liftershandboek”. Behalve de stemmen van de buitenaardse wezens maakte de Beer ook  alle niet-bestaande geluiden als rare raketten, verkeer zonder wielen, vreemde atmosferen enz. met synthesizers en andere apparatuur .  
+
Na een bezoek aan de voorstelling ”The hitchhikers guide to the galaxy” in Londen regisseert [[Vincent van Engelen]] de serie: “[[Het Transgalactisch liftershandboek]]”. Behalve de stemmen van de buitenaardse wezens maakt De Beer alle niet-bestaande geluiden als rare raketten, verkeer zonder wielen, vreemde atmosferen enz. met synthesizers en andere apparatuur .  
    ------------
+
 
Toen de Nederlandse film “Het Wassende Water” was opgenomen waren veel geluidsfragmenten onder maat. Met de Fairlight in de SVEM studio maakte hij synchroon op beeld alle watergeluiden van klein naar heftig, paardengetrappel in verschillende akoestiek enz.
+
Na de opname van de Nederlandse film “Het Wassende Water” blijken veel geluidsfragmenten onder maat. Met de Fairlight in de SVEM studio synchroniseert De Beer alle geluiden: de watergeluiden van klein naar heftig, paardengetrappel in verschillende akoestiek, enz.
-----------
+
Ook de gong van het journaal en de Sterpingel werd gemaakt met de Fairlight.
+
De gong van het journaal en de Sterpingel werd gemaakt met de [[Fairlight]].
  
  
 
[[Category:personen|Beer, Fred de]] [[Category:geluidstechnicus|Beer, Fred de]]
 
[[Category:personen|Beer, Fred de]] [[Category:geluidstechnicus|Beer, Fred de]]

Versie van 11 jun 2021 om 10:30

PersoonPlaceholder.png

NaamFred de Beer
Geboren,
Functiesgeluidstechnicus, hoofdprogrammatechnicus, manager opleidingen
Bekend van
Periode actief1960-1991
Werkt samen metAb van Eyk, Tera de Marez Oyens

Fred de Beer in de media
Oeuvre van Fred de Beer

Start carrière

Fred de Beer werkt op het Fysisch en Elektronisch Laboratorium van TNO in Den Haag. Hij is bezig met elektronica en experimenteert met toongeneratoren en filters om muziek mee te maken. Omdat in Den Haag iedereen sterk gericht is op alleen techniek solliciteert hij na 7 jaar bij de omroep in Hilversum en gaat aan de slag als programmatechnicus radio in 1960.

De synthesizer

De Beer gebruikt zijn kennis bij het maken van effecten met losse meetapparatuur bij hoorspelen en grote dramaproducties. Dan komt eind 1971 de eerste synthesizer in Nederland: de Putney. De Beer neemt twee dagen vrij om het nieuwe fenomeen te leren beheersen in de kelder van de muziekschool van Hilversum. Niet lang daarna sluit hij zich aan bij elektro-instrumentaal ensemble ICÉ . Zo'n tien jaar lang begeleidt hij op synthesizers vakmusici en optredens in De Doelen, Vredenburg, België, Duitsland en Frankrijk. Ondertussen werkt hij mee aan Promenos concerten, Signaalconcerten in vijf studio’s tegelijk en Holland Festivals met de inmiddels door de omroep aangeschafte synthesizers Putney, ARP 2500 en ARP 2600.

De SVEM

De Beer is een van de oprichters van de Studio voor Verbosonica en Elektronische Muziek, de SVEM, en werkt er met componisten als Mauricio Kagel, Karlheinz Stockhausen, Tera de Marez Oyens, Vrienten, Will Eisma, Chris Hinze en anderen uit binnen- en buitenland.

Complexe projecten

Bij een concert van het Concertgebouworkest met Der Jacobsleiter van Schönberg voor vijf orkesten o.l.v. Bruno Maderna in 1972 heeft De Beer de taak om vanuit de loge met een grote zware 4-sporenrecorder veel fragmenten van de vier orkesten die al op de band stonden precies volgens de partituur in de zaal met luidsprekers van elk 100 watt in te starten. Maderna, nerveus dat het mis kon gaan om al die fragmenten tijdig te starten/stoppen en met open fader weer klaar te zetten, eist een schakelaar op de bok en een lamp om de startpunten aan te geven. De Beer is echter goed voorbereid en heeft de band beplakt met gekleurde plakkertjes zodat de regisseur slechts hoeft aan te geven waar in de partituur het orkest is. Het levert De Beer een compliment op van Bruno Maderna.

Bij een concert voor elektronica en orkest van de Zweed Tommy Zwedberg in Studio Vara-1 wil de componist zelf de apparatuur voor zijn compositie bedienen. Na een week repetitie en uitleg durft Zwedberg het toch niet aan. De Beer moet op het laatste moment zelf alle apparatuur bedienen en uitvoeren met het Kamerorkest tijdens de live uitzending naar vijf landen.

Misthoornconcert live met de Amerikaan Alvin Curran ’s nachts van 12 tot 1 uur. 12 lijn verbindingen met stranden langs de hele kust . Het regende en het was koud en overal stond een PTT’er met microfoon (te mopperen). De Beer leeft zich in de studio uit om met synthesizers van al de verschillende misthoorns de wonderlijkste klanken en sferen te maken. ReactieCurran: "Very good, that’s crazy, marvellous".

Na een bezoek aan de voorstelling ”The hitchhikers guide to the galaxy” in Londen regisseert Vincent van Engelen de serie: “Het Transgalactisch liftershandboek”. Behalve de stemmen van de buitenaardse wezens maakt De Beer alle niet-bestaande geluiden als rare raketten, verkeer zonder wielen, vreemde atmosferen enz. met synthesizers en andere apparatuur .

Na de opname van de Nederlandse film “Het Wassende Water” blijken veel geluidsfragmenten onder maat. Met de Fairlight in de SVEM studio synchroniseert De Beer alle geluiden: de watergeluiden van klein naar heftig, paardengetrappel in verschillende akoestiek, enz.

De gong van het journaal en de Sterpingel werd gemaakt met de Fairlight.