Fred van Dijk: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 17: Regel 17:
}}
}}


Als cameraman en regisseur gaat hij vooral intuïtief en improviserend te werk. Zijn werk bij de VPRO is gekoppeld aan de periode Roelof Kiers bij de VPRO. In die jaren is er nog sprake van autonomie van de programmamaker. Die heeft zelf een idee voor een programma en moet de hoofdredacteur zien te overtuigen. Het fenomeen kijkcijfers of doelgroepen telt dan nog niet, zeker bij de VPRO. Van Dijk onderscheidt zich enigszins van collega’s omdat hij zowel zelf filmt als monteert.  
Als cameraman en regisseur gaat hij vooral intuïtief en improviserend te werk. Zijn werk bij de VPRO is gekoppeld aan de periode Roelof Kiers. In die jaren is er nog sprake van autonomie van de programmamaker. Die heeft zelf een idee voor een programma en moet de hoofdredacteur zien te overtuigen. Kijkcijfers hebben in die tijd bij de VPRO nauwelijks invloed.Van Dijk onderscheidt zich enigszins van collega’s omdat hij zelf zowel filmt, interviewt als monteert. Hij is ook de enige in omroepland die ooit een zelfgemaakte film eigenhandig heeft uitgezonden als eindregisseur.


Zijn werk bestaat enerzijds uit de visualisering van bestaande muziekstukken, zoals in ''[[Different Trains]]'' van Steve Reich of ''[[To Brooklyn Bridge]]'' van Tristan Keuris. Anderzijds is er zijn fascinatie voor Suriname of personen als Juanita Peters, een Navajo medicijnvrouw die zowel waarzegster is als fan van John Wayne. Of Johnny Quick die zijn eigen jeugd opnieuw beleefde met de overtuigende bewering dat hij de drummer van Bill Haley was.
Zijn werk bestaat enerzijds uit de visualisering van bestaande muziekstukken, zoals in ''[[Different Trains]]'' van Steve Reich of ''[[To Brooklyn Bridge]]'' van Tristan Keuris. Anderzijds is er zijn fascinatie voor Suriname of personen als Juanita Peters, een Navajo medicijnvrouw die zowel waarzegster is als fan van John Wayne. Of Johnny Quick die zijn eigen jeugd opnieuw uitvond met de overtuigende bewering dat hij 25 jaar lang de drummer van Bill Haley was.


Van Dijk is op jonge leeftijd een hartstochtelijk amateur-fotograaf en filmer. Hij probeert na zijn diensttijd op de Filmacademie te komen, maar wordt niet toegelaten.
Van Dijk is op jonge leeftijd een hartstochtelijk amateur-fotograaf en filmer. Hij probeert na zijn diensttijd op de Filmacademie te komen, maar wordt niet toegelaten.
In  januari 1967 begint hij een opleiding bij NTS als filmmontagetechnicus. De cursus bestaat uit drie maanden opleiding op Santbergen en drie maanden stage bij een van de technici in de voormalige Ambachtschool in Bussum. Het eerste filmpje, dat Van Dijk zelfstandig monteert, is voor ''[[Achter het nieuws]]''. Opgelucht dat het karwei gelukt is trekt Van Dijk zijn witte handschoentjes uit. Deze worden gedragen om vingerafdrukken op het filmmateriaal te voorkomen. Het gebaar is iets te krachtig. Een van de handschoentjes komt terecht in een sprocket van de Steenbeck montagetafel en vernielt een aantal seconden van de geluidsband. Het Van Dijk om de schade tot het minimum te beperken en snel holt hij met het filmpje onder zijn arm naar de studio, drie straten verder. Onderweg ziet hij in huiskamers het ‘Even Geduld’-bordje op het televisiescherm.
In  januari 1967 begint hij een opleiding bij de NTS als filmmontagetechnicus. De cursus bestaat uit drie maanden opleiding op Santbergen en drie maanden stage bij een van de technici in de voormalige Ambachtschool in Bussum. Het eerste filmpje dat Van Dijk zelfstandig monteert is voor ''[[Achter het nieuws]]''. Opgelucht dat het karwei is gelukt trekt Van Dijk zijn witte katoenen handschoentjes uit. Deze worden gedragen om vingerafdrukken op het filmmateriaal te voorkomen. Het gebaar is iets te krachtig. Een van de handschoentjes komt terecht in een sprocket van de Steenbeck montagetafel en vernielt een aantal seconden van de geluidsband. Het lukt Van Dijk om de schade tot het minimum te beperken en snel holt hij met het filmpje onder zijn arm naar de uitzendstudio, drie straten verder. Onderweg ziet hij in huiskamers het ‘Even Geduld’-bordje op de tv.toestellen.
 
In die tijd ontstaat het verschil tussen filmcutters en filmeditors. Dat ligt in de bijdrage die ze leveren aan vorm en inhoud van de documentaire in hun dialoog met de regisseur. Van Dijk is bijvoorbeeld de eerste die muziek als volwaardig onderdeel behandelt en tegelijk met het beeld en de andere geluiden meemonteert. Dit wordt een van de kenmerken van de documentaires van [[Hans Keller]], met wie Van Dijk van het begin af aan veel werkt. Een samenwerking die zo’n kleine tien jaar zal duren en resulteert in programma’s als ''[[Jeugdsentiment de jaren vijftig]]'', '' [[De twintiger en dertiger jaren]]'', ''[[Het Gat van Nederland]]'', en ''[[Vastberaden maar soepel en met mate]]'' waaraan ook [[H.J.A. Hofland]] en [[Hans Verhagen]] meewerken.
Steeds vaker vinden cutters, dat ze ook editors zijn. Het verschil ligt in de bijdrage die ze leveren aan vorm en inhoud van de documentaire in hun dialoog met de regisseur. Van Dijk is bijvoorbeeld de eerste die muziek als volwaardig onderdeel behandelt en tegelijk met het beeld en de andere geluiden meemonteert. Dit wordt een van de kenmerken van de documentaires van [[Hans Keller]], met wie Van Dijk van het begin af aan veel werkt. Een samenwerking die zo’n kleine tien jaar zal duren en resulteert in programma’s als ''[[Jeugdsentiment de jaren vijftig]]'', '' [[De twintiger en dertiger jaren]]'', ''[[Het Gat van Nederland]]'', en ''[[Vastberaden maar soepel en met mate]]'' waaraan ook [[H.J.A. Hofland]] en [[Hans Verhagen]] meewerken.
Hij werkt daarnaast als editor met filmmakers als [[Johan van der Keuken]]  en Hans Verhagen.
Hij werkt daarnaast als editor met filmmakers als [[Johan van der Keuken]]  en Hans Verhagen.


Op 1 januari 1977 treedt Van Dijk in dienst bij de VPRO, waar [[Jan Blokker]] hem vraagt de eindregie op zich te nemen. De eindregisseur in de Hoofd Controle Kamer bepaalt de manier waarop de kijker van het ene programma naar het andere wordt geloodst. Van Dijk schrijft de aankondigingen die [[Harmke Pijpers]] als VPRO-omroepster buiten beeld voorleest en werkt samen met de VPRO-vormgevers ([[Jaap Drupsteen]], [[Willem van den Berg]], [[Bob Takes]] en [[Max Kisman]]) aan de ontwikkeling van de programmapresentatie. De vormgevers maken het beeld en Van Dijk verzorgd vaak de muziek daarbij. Zo is hij onder andere verantwoordelijk voor de keuze van het fragment uit het nummer 'Here is the News' van The Electric Light Orchestra dat tot op heden de vaste tune is van de VPRO. Tevens maakt hij korte filmpjes als vooraankondigingen van VPRO-programma’s, de zogenaamde promo’s. Ook bewerkt hij in die periode aangekochte programma’s, zoals ''[[Vietnam, tienduizend dagen oorlog]]''.
Op 1 januari 1977 treedt Van Dijk in dienst bij de VPRO, waar [[Jan Blokker]] hem vraagt de eindregie op zich te nemen. De eindregisseur in de Hoofd Controle Kamer bepaalt de manier waarop de kijker van het ene programma naar het andere wordt geloodst. In die tijd heeft de VPRO een eigen avond op de zondag. Zonder reclame. Van Dijk schrijft de aankondigingen die [[Harmke Pijpers]] als VPRO-omroepster buiten beeld voorleest en werkt samen met de VPRO-vormgevers ([[Jaap Drupsteen]], [[Willem van den Berg]], [[Bob Takes]] en [[Max Kisman]]) aan de ontwikkeling van de programmapresentatie. De vormgevers maken het beeld en Van Dijk verzorgt vaak de muziek daarbij. Zo is hij onder andere verantwoordelijk voor de keuze van het fragment uit het nummer 'Here is the News' van The Electric Light Orchestra dat tot op heden de vaste tune is van de VPRO. Tevens maakt hij korte filmpjes als vooraankondigingen van VPRO-programma’s, de zogenaamde promo’s. Ook bewerkt hij in die periode aangekochte programma’s, zoals ''[[Vietnam, tienduizend dagen oorlog]]''.


Een nieuwe fase in Van Dijks loopbaan is zijn werk als filmmaker. Aanvankelijk zijn het filmische registraties, bijvoorbeeld ''[[En dan nu…muziek]]'' of ''[[The Waterland Band is hot]]''. Samen met [[Harry Hosman]] maakt Van Dijk de serie ''[[TV toen]]'' over de invloed van film en televisie op de geschiedenis en de wijze waarop deze media belangrijke gebeurtenissen hebben vastgelegd.  
Een nieuwe fase in Van Dijks loopbaan is zijn werk als filmmaker. Aanvankelijk zijn het filmische registraties, bijvoorbeeld ''[[En dan nu…muziek]]'' of ''[[The Waterland Band is hot]]''. Samen met [[Harry Hosman]] maakt Van Dijk de serie ''[[TV toen]]'' over de invloed van film en televisie op de geschiedenis en de wijze waarop deze media belangrijke gebeurtenissen hebben vastgelegd.  


In september 1998 verlaat Van Dijk de VPRO. De eindregie wordt dan al een aantal jaren onder zijn supervisie door anderen verzorgd. De afdeling wordt voor een deel geïntegreerd in die van Nederland 3 en valt niet langer onder de verantwoordelijkheid van de VPRO.  
In september 1998 verlaat Van Dijk de VPRO. De eindregie wordt dan al een aantal jaren onder zijn supervisie door anderen verzorgd. De afdeling wordt voor een deel geïntegreerd in die van Nederland 3 en valt niet langer onder de verantwoordelijkheid van de VPRO. Als filmmaker blijft Fred van Dijk actief. In samenwerking met [[Anil Ramdas]] maakt Van Dijk ''[[Een Surinaamse ballade – Wel de snack maar niet de saus]]'' (1995) en ''[[Afrika, een herontdekking]]'' (1996). Als afsluiting van zijn carrière maakt hij voor de VPRO'' [[Non sono un uccello]]'' (1998) en ''[[In tijden van chaos]]'' (1998).  
Als filmmaker blijft Fred van Dijk actief. In samenwerking met [[Anil Ramdas]] maakt Van Dijk ''[[Een Surinaamse ballade – Wel de snack maar niet de saus]]'' (1995) en ''[[Afrika, een herontdekking]]'' (1996). Als afsluiting van zijn carrière maakt hij voor de VPRO'' [[Non sono un uccello]]'' (1998) en ''[[In tijden van chaos]]'' (1998). In 2000 maakt hij voor de NPS ''[[De laatste levende komeet]]''. In 2003 maakt hij samen met Anil Ramdas voor de NPS "Geloof, hoop en...nog wat ". Ter gelegenheid van het vertrek van Ramdas als correspondent in New Delhi. In 2007 maakt hij voor de VPRO "Mijn zwarte moeder. Koert Lindijer, correspondent in Afrika ".
 
In 2008 maakt hij "Kissed by the grape". Een portret van drie biologische wijnmakers. Met muziek van Candy Dulfer.
Ook in het nieuwe millenium verschijnen er nieuwe producties. Zo maakt hij in 2000 voor de NPS ''[[De laatste levende komeet]]''. Ter gelegenheid van het vertrek van Anil Ramdas als correspondent in New Delhi maakt hij in 2003 samen met Ramdas voor de NPS ''[[Geloof, hoop en...nog wat]]''. Hierna maakt hij nog voor de VPRO ''[[Mijn zwarte moeder. Koert Lindijer, correspondent in Afrika]]'' en de vrije productie ''[[Kissed by the grape]]'' die als dvd verschijnt..


[[Category:personen|Dijk, Fred van]] [[Category:editor |Dijk, Fred van]] [[Category:Cameraman |Dijk, Fred van]] [[Category:Regisseur |Dijk, Fred van]]
[[Category:personen|Dijk, Fred van]] [[Category:editor |Dijk, Fred van]] [[Category:Cameraman |Dijk, Fred van]] [[Category:Regisseur |Dijk, Fred van]]

Huidige versie van 11 dec 2012 om 12:54

Als cameraman en regisseur gaat hij vooral intuïtief en improviserend te werk. Zijn werk bij de VPRO is gekoppeld aan de periode Roelof Kiers. In die jaren is er nog sprake van autonomie van de programmamaker. Die heeft zelf een idee voor een programma en moet de hoofdredacteur zien te overtuigen. Kijkcijfers hebben in die tijd bij de VPRO nauwelijks invloed.Van Dijk onderscheidt zich enigszins van collega’s omdat hij zelf zowel filmt, interviewt als monteert. Hij is ook de enige in omroepland die ooit een zelfgemaakte film eigenhandig heeft uitgezonden als eindregisseur.

Zijn werk bestaat enerzijds uit de visualisering van bestaande muziekstukken, zoals in Different Trains van Steve Reich of To Brooklyn Bridge van Tristan Keuris. Anderzijds is er zijn fascinatie voor Suriname of personen als Juanita Peters, een Navajo medicijnvrouw die zowel waarzegster is als fan van John Wayne. Of Johnny Quick die zijn eigen jeugd opnieuw uitvond met de overtuigende bewering dat hij 25 jaar lang de drummer van Bill Haley was.

Van Dijk is op jonge leeftijd een hartstochtelijk amateur-fotograaf en filmer. Hij probeert na zijn diensttijd op de Filmacademie te komen, maar wordt niet toegelaten. In januari 1967 begint hij een opleiding bij de NTS als filmmontagetechnicus. De cursus bestaat uit drie maanden opleiding op Santbergen en drie maanden stage bij een van de technici in de voormalige Ambachtschool in Bussum. Het eerste filmpje dat Van Dijk zelfstandig monteert is voor Achter het nieuws. Opgelucht dat het karwei is gelukt trekt Van Dijk zijn witte katoenen handschoentjes uit. Deze worden gedragen om vingerafdrukken op het filmmateriaal te voorkomen. Het gebaar is iets te krachtig. Een van de handschoentjes komt terecht in een sprocket van de Steenbeck montagetafel en vernielt een aantal seconden van de geluidsband. Het lukt Van Dijk om de schade tot het minimum te beperken en snel holt hij met het filmpje onder zijn arm naar de uitzendstudio, drie straten verder. Onderweg ziet hij in huiskamers het ‘Even Geduld’-bordje op de tv.toestellen. In die tijd ontstaat het verschil tussen filmcutters en filmeditors. Dat ligt in de bijdrage die ze leveren aan vorm en inhoud van de documentaire in hun dialoog met de regisseur. Van Dijk is bijvoorbeeld de eerste die muziek als volwaardig onderdeel behandelt en tegelijk met het beeld en de andere geluiden meemonteert. Dit wordt een van de kenmerken van de documentaires van Hans Keller, met wie Van Dijk van het begin af aan veel werkt. Een samenwerking die zo’n kleine tien jaar zal duren en resulteert in programma’s als Jeugdsentiment de jaren vijftig, De twintiger en dertiger jaren, Het Gat van Nederland, en Vastberaden maar soepel en met mate waaraan ook H.J.A. Hofland en Hans Verhagen meewerken. Hij werkt daarnaast als editor met filmmakers als Johan van der Keuken en Hans Verhagen.

Op 1 januari 1977 treedt Van Dijk in dienst bij de VPRO, waar Jan Blokker hem vraagt de eindregie op zich te nemen. De eindregisseur in de Hoofd Controle Kamer bepaalt de manier waarop de kijker van het ene programma naar het andere wordt geloodst. In die tijd heeft de VPRO een eigen avond op de zondag. Zonder reclame. Van Dijk schrijft de aankondigingen die Harmke Pijpers als VPRO-omroepster buiten beeld voorleest en werkt samen met de VPRO-vormgevers (Jaap Drupsteen, Willem van den Berg, Bob Takes en Max Kisman) aan de ontwikkeling van de programmapresentatie. De vormgevers maken het beeld en Van Dijk verzorgt vaak de muziek daarbij. Zo is hij onder andere verantwoordelijk voor de keuze van het fragment uit het nummer 'Here is the News' van The Electric Light Orchestra dat tot op heden de vaste tune is van de VPRO. Tevens maakt hij korte filmpjes als vooraankondigingen van VPRO-programma’s, de zogenaamde promo’s. Ook bewerkt hij in die periode aangekochte programma’s, zoals Vietnam, tienduizend dagen oorlog.

Een nieuwe fase in Van Dijks loopbaan is zijn werk als filmmaker. Aanvankelijk zijn het filmische registraties, bijvoorbeeld En dan nu…muziek of The Waterland Band is hot. Samen met Harry Hosman maakt Van Dijk de serie TV toen over de invloed van film en televisie op de geschiedenis en de wijze waarop deze media belangrijke gebeurtenissen hebben vastgelegd.

In september 1998 verlaat Van Dijk de VPRO. De eindregie wordt dan al een aantal jaren onder zijn supervisie door anderen verzorgd. De afdeling wordt voor een deel geïntegreerd in die van Nederland 3 en valt niet langer onder de verantwoordelijkheid van de VPRO. Als filmmaker blijft Fred van Dijk actief. In samenwerking met Anil Ramdas maakt Van Dijk Een Surinaamse ballade – Wel de snack maar niet de saus (1995) en Afrika, een herontdekking (1996). Als afsluiting van zijn carrière maakt hij voor de VPRO Non sono un uccello (1998) en In tijden van chaos (1998).

Ook in het nieuwe millenium verschijnen er nieuwe producties. Zo maakt hij in 2000 voor de NPS De laatste levende komeet. Ter gelegenheid van het vertrek van Anil Ramdas als correspondent in New Delhi maakt hij in 2003 samen met Ramdas voor de NPS Geloof, hoop en...nog wat. Hierna maakt hij nog voor de VPRO Mijn zwarte moeder. Koert Lindijer, correspondent in Afrika en de vrije productie Kissed by the grape die als dvd verschijnt..