Frits Thors: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:FritsThors]]  
+
{{ Infobox Persoon
 +
| illustratie = [[Afbeelding:FritsThors]]  
 +
| naam      = FritsThors
 +
| geboorte_datum  = 13 september 1909
 +
| geboorte_plaats = Amsterdam
 +
| overlijden_datum  =
 +
| overlijden_plaats =
 +
| functies = [[omroeper]], [[nieuwslezer]] [[amateurfilmer]], [[documentairemaker]]
 +
| bekend_van  = [[NTS Journaal]], [[AVRO’s Radiojournaal]] [[Bevrijdingsfilm]] en [[Van Wilson tot Nixon]]
 +
| periode_actief  = 1928-1979
 +
| werkt_samen_met = Niemand
 +
| trivia =
 +
| externe_info =
 +
}}
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 
Geboren 13 september 1909 in Amsterdam
 
Geboren 13 september 1909 in Amsterdam
  

Versie van 4 feb 2008 om 17:44

[[Image:Bestand:FritsThors|center|thumb|250px|]]

NaamFritsThors
GeborenAmsterdam, 13 september 1909
Functiesomroeper, nieuwslezer amateurfilmer, documentairemaker
Bekend vanNTS Journaal, AVRO’s Radiojournaal Bevrijdingsfilm en Van Wilson tot Nixon
Periode actief1928-1979
Werkt samen metNiemand
Geboren 13 september 1909 in Amsterdam

Functies: omroeper, nieuwslezer amateurfilmer, documentairemaker

Bekend van NTS Journaal, AVRO’s Radiojournaal Bevrijdingsfilm en Van Wilson tot Nixon

Periode Actief 1928-1979

Werkte samen met Guus Weitzel en Karel Nort, Willem van Capellen


Omroeploopbaan

1928 – 1932 Thors komt als enthousiast radioamateur in 1928 in dienst van de AVRO. Oorspronkelijk bij de Radiobode als assistent-redacteur (tot 1932). Al vrij spoedig wordt hij benaderd om als (hulp)omroeper te fungeren. Onderbreekt in 1932 zijn dienstverband bij de AVRO voor een notarisstudie.

1934 – 1941 In 1934 terug bij de AVRO als omroeper, omdat Guus Weitzel om gezondheidsredenen een tijdlang in Davos (Zwitserland) moet verblijven. In die pioniersjaren betekent de functie van omroeper een geheel andere dan momenteel. De dagdienst (van 8.00 – 24.00 uur) worden ‘gedraaid’ door een omroeper en een technicus, die na acht uur afgelost worden. De omroeper is tevens studiochef, regisseur, uitbetaler van onkosten en gages. Tevens verzorgt Thors ook (meest muzikale) radioprogramma’s met vooral Engelse artiesten. In 1939 presenteert Thors onder meer het programma “Musicabaret”, waarbij omroeper Onno Liebert hem wel assisteert. Thors: “Onno en ik hadden een beetje dezelfde stem. We deden onze aankondiging ook wat ‘vrijer’ dan de twee andere omroepers, Guus Weitzel en Karel Nort”.

In de mobilisatieperiode wordt Thors bij de Kustwacht ingedeeld. Na de Duitse inval in 1940 werkt Thors als regie-assistent voor de kleinkunstprogramma’s van Willem van Capellen. In 1941 gaat hij vanwege principiële gewetensbezwaren weg bij de radio.

1945 – 1964 Wordt na de bevrijding gevraagd voor Herrijzend Nederland als omroeper en maakt ook reportages. Zo verzorgt hij een rechtstreeks verslag van de aankomst van de prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet op het vliegveld Teugen. Legt dit unieke gebeuren ook met zijn eigen filmcamera vast. Werkt in die periode onder andere samen met Netty Rosenfeld. Solliciteert vervolgens bij de BBC en werkt vier maanden bij de Nederlandse afdeling. Omdat Thors geen huisvesting in Londen kan vinden, keert hij naar Nederland terug. Werkt van 1946 -1948 als freelancer bij CBC in Montreal (Canada). Is vervolgens van 1948 - 1964 werkzaam bij de Wereldomroep. De eerste acht jaar in de functie chef van de Internationale Dienst. De transcriptiedienst en de engels- en spaanstalige uitzendingen vallen onder zijn verantwoordelijkheid. De laatste periode bij de Wereldomroep is hij chef van de Nederlandse Dienst. Onder zijn leiding worden ondermeer de uitzendingen voor zeevarenden verzorgd.

1965 – 1972 Vanaf 1965 nieuwslezer bij het NTS-Journaal. Eerst als stem op de achtergrond, later na een screentest voor de camera. Jarenlang is de man met het witte haar en de donkere bril een herkenbare verschijning op het beeldscherm. In 1969 krijgt hij een prijs uitgereikt als duidelijkste spreker. Thors neemt in 1972 afscheid van de televisie.

Henri Beunders schrijft in Omroep in Nederland (1994): 'Thors was destijds een van de populairste Nederlanders. Bij zijn afscheid in 1972 werd veel gespeculeerd over het geheim van zijn roem. Zijn haar -'Witte de Wit' werd hij genoemd - zijn keurige spraak die hem een prijs opleverde van de vereniging van slechthorenden, en zijn vertrouwenwekkende ouderdom die als 'een kalmeringsmiddel' werkte: 'Wat er in de wereld ook gebeurt, het komt tot ons door Frits Thors en wordt tot herkenbare, overzichtelijke en invoelbare proporties teruggebracht', schreef televisicriticus Jan Bank in 1972. Zelf zei Thors bij zijn afscheid van mening te zijn dat er geen vaste relatie mag bestaan tussen het nieuws en de stem van degene die het presenteert. ' (p. 154)

1973 – 1979 Thors werkt tot 1979 nog een aantal jaren voor de radio, onder andere voor het “AVRO’s Radiojournaal”. Bij het bereiken van de zeventigjarige leeftijd besluit Thors te stoppen. Toch wordt hij een enkele maal benaderd om het commentaar bij een serie documentaires in te spreken.

Arno Weltens, Hilversum, februari 2004