Gerrard Verhage

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Bas agterberg (Overleg | bijdragen) op 15 apr 2008 om 12:19 (Nieuwe pagina: {{ Infobox Persoon | illustratie = GerrardVerhage.jpg | naam = Gerrard Verhage | geboorte_datum = 28 december 1948 | geboorte_plaats = Hilversum | overlijden_datum = 6 apri...)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerrard Verhage

NaamGerrard Verhage
GeborenHilversum, 28 december 1948
GestorvenAmsterdam, 6 april 2008
Functiescategory:regisseur
Bekend vanDe Berg, Dichter op de Zeedijk, De Dominee, Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen, Ik ga naar Tahiti
Periode actief1974-2008
Werkt samen metGer Beukekamp, Hans de Wolf
Externe infoWebsite Gerrard Verhage

Gerrard Verhage in de media
Oeuvre van Gerrard Verhage

Oorspronkelijk wilde Gerrard Verhage geoloog worden, maar studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde aan de universiteit van Amsterdam.

Hij schrijft er zelf over: ‘ik vond het bestuderen van aardlagen van honderden millioenen jaren oud geruststellend. Het is film geworden, in zekere zin het vluchtigste medium dat bestaat. De dood aan het werk vijfentwintig keer per seconde. Er is een sterke overeenkomst voor wie het kan zien.’

In de jaren ’70 was Verhage actief als redacteur van het filmblad SKRIEN en was hij medeoprichter van Het Amsterdams Stadsjournaal. Vervolgens werkte hij als regisseur en scenarioschrijver voor bioscoopfilms, documentaires en televisiedrama voor verschillende omroepen. Bekend zijn onder andere de documentaire De Berg, de korte film Ik ga naar Tahiti en de speelfilm De Dominee die in 2004 met succes in de bioscoop vertoond is.

Gerrard Verhage was in de jaren ’70 lid van de Communistische Partij, maar nam na enkele jaren weer afscheid van ‘de partij’. Hij was niet de enige, maar wat volgens historicus Bert Hogenkamp zijn breuk zo uniek maakt is de documentaire De Berg. Want zoals Verhage in documentaire reeks Allemaal Film opmerkt, met die documentaire “filmde hij zich uit de partij”. Inzet voor de belangen van de filmsector waren voor Verhage van belang, getuige zijn inzet voor het alternatieve filmcircuit Het Vrije Circuit, de Kunstenbond FNV, in de Nederlandse Beroepsvereniging van Filmers (NBF) en als medeoprichter van de Dutch Director’s Guild (DDG). Hij was als gastdocent verbonden aan de Nederlandse Film- en TelevisieAcademie.