Giel Beelen

Uit B&G Wiki
Versie door RB1974 (overleg | bijdragen) op 21 dec 2016 om 13:31 (→‎In de media)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Giel Beelen
Foto: VARA/Lilian van Rooij

NaamMichiel Antonius Adrianus Beelen
GeborenHaarlem, 25 mei 1977
Functies diskjockey, presentator
Bekend vanDe dopeshow, Giel hier, GigaGiel, Hard en Giel, GIEL, Nachtegiel, FactorGIEL, 3FM Serious Request
Periode actief1997-heden
Werkt samen metLex Uiting, Roosmarijn Reijmer
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery
Externe infoWebsite Giel Beelen


Giel Beelen staat bekend als een eigenzinnige, getalenteerde diskjockey met een geheel eigen stijl en een grensverleggende manier van radiomaken.

Beginjaren

Giel Beelen wordt geboren als Michiel Antonius Adrianus Beelen op 25 mei 1977 in Haarlem. Op achtjarige leeftijd bouwt Beelen met zijn vader een radiostudio waarna hij driftig experimenteert met zijn eigen 'Radio Dekker'. Zo’n drie jaar later gaat hij op elfjarige leeftijd aan de slag bij de lokale omroep van Haarlem, Haarlem 105. Daar vervult hij diverse rollen zoals die van technicus, producer en muzieksamensteller en hij leert de kneepjes van het vak. Zijn eerste radioprogramma is het kinderprogramma Truffel.

Hij beheerst inmiddels alle aspecten van het dj zijn zoals het maken van teksten, interactie met de luisteraars en hij ontwikkelt een eigen stijl. Op basis hiervan krijgt Giel Beelen zijn eerste baan bij 3FM, als "een guppie in de nacht" heeft hij voor het eerst echt contact met de luisteraar.

3FM in de nacht

Zijn eerste 4 jaar presenteert hij nachtradio voor 3FM. In 1997 begint zijn loopbaan voor 3FM, de eerste jaren voor de AVRO in de nachtprogramma’s Pyjama FM in 1997/1998 en De Overnachting in 1998/1999.

In 1999/2000 presenteert Giel Beelen Nachtegieltje en Beelen voor je bek op 3FM voor de NOS. Daarna is hij in 2000 weer even terug bij de AVRO waarvoor hij De Feestcommissie maakt. In dat zelfde jaar maakt hij ook De Dopeshow voor de NOS in de nacht van 3FM. In 2003 maakt hij voor AVRO/NPS het nachtprogramma De hele week-up.

Van 2004 tot 2013 maakt hij in de nacht van vrijdag op zaterdag het programma Nachtegiel voor de VARA op 3FM. Dit programma wordt zowel op de radio als op televisie uitgezonden.

3FM in de ochtend, middag, avond

Van 2000 tot 2001 presenteert hij voor de KRO het middagprogramma 0800 Giel Hier! op de radio. Van 2003 tot 2004 maakt hij voor de NPS radio het programma Giga Giel en Hard en Giel, beide in de avond uitgezonden.

Vanaf mei 2004 presenteert hij op weekdagen tussen 06:00 uur en 09:00 uur het ochtendprogramma GIEL voor de VARA op 3FM. Dit programma loopt tot november 2016. Op 11 november 2016 is de laatste uitzending van het programma.

Voor NPO Radio 6 maakt hij van 2009 tot december 2015 het programma GielJazz. Van augustus 2015 tot november 2016 presenteert hij samen met Eva Koreman het radioprogramma Eva en Giel.

Giel Beelen op YouTube

Op 16 september 2008 wordt de eerste video online gezet op het YouTube-kanaal Giel3FM. Dit kanaal is ter promotie en ondersteuning van zijn programma GIEL opgezet. De eerste video is een opname van de 3J’s die hun nieuwe single live op de gang spelen in het radioprogramma GIEL, het ochtendprogramma dat hij voor de VARA op 3FM maakt. Het gaat om beeldmateriaal uit zijn radioprogramma dat vervolgens op YouTube wordt gezet op het kanaal Giel3FM.

Op 3 maart 2015 zet Giel Beelen zijn eerste stappen in de wereld van het vloggen en post hij zijn eerste video op zijn eigen YouTube-kanaal Giels. Hij is naar eigen zeggen "nieuwsgierig naar de 'regels' van het videobloggen." Zijn eerste video 'Giels Vlog #1' gaat over vloggen.

Ook op het YouTube-kanaal Giels TalentenJacht is Giel Beelen actief. Hier gaat het om de talentenjacht "Van slaapkamer naar Stadion." Op dit kanaal draait alles om het ontwikkelen van muzikaal talent. "Met zijn team zorgt Giel dat talent een breed podium krijgt via internet, mobiel, radio, televisie, festivals en live optredens waarbij de beste talenten komen bovendrijven. Samen met mensen uit de muziekwereld en experts ondersteunt #GTJ deze talenten bij verdere groei." Op 28 januari 2016 verschijnt de eerste video op dit kanaal.

Beelen is in december 2016 ambassadeur en gastcurator bij de tentoonstelling Let's YouTube bij Beeld en Geluid.

Andere bezigheden

Giel Beelen is regelmatig te gast bij het televisieprogramma De wereld draait door door als tafelheer, als medepresentator van Top of Flop, als dj en vanaf 2012 als presentator en jurylid van De beste singer-songwriter van Nederland. Al dan niet voor radio- en/of televisie presenteert hij popfestivals zoals Pinkpop, Lowlands, Bevrijdingspop, Dance4Life en Dauwpop.

3FM Serious Request

Giel Beelen is negen keer dj in het Glazen Huis, de jaarlijkse actie 3FM Serious Request. Hierbij wordt geld ingezameld voor projecten van Het Nederlandse Rode Kruis. In de jaren 2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013 en 2015 is Giel Beelen één van de drie dj’s die 6 aaneengesloten dagen op locatie live radio maken in de week voor kerst.

In de media

Giel Beelen haalt regelmatig de media wanneer hij tijdens het nachtprogramma Beelen voor je bek zich oraal laat bevredigen door een call-girl. In De Dopeshow test hij zelf, onder begeleiding van een lid van het Drugs Infoteam, verschillende soorten soft – en harddrugs. Ook komt hij een keer het redactielokaal van het Radio 1 Journaal binnen verkleed als de beruchte terrorist Osama Bin Laden. Een andere grap van Beelen is wanneer hij verkleed als smurf op de fiets met een 3FM-microfoon de autoweg op fietst. In 2016 pakt een grap over Sylvana Simons niet goed uit. Beelen gaat door het stof en biedt zijn excuses aan.

Giel Beelen wordt twee keer bij een omroep ontslagen. In 2001 wordt Beelen bij de KRO ontslagen omdat hij in de Mikro gids Mein Kampf van Adolf Hitler betitelt als het "meest indrukwekkende boek dat hij kende." Later ontslaat de VARA hem omdat hij tijdens de hype over de poederbrieven na 11 september 2001 luisteraars oproept om een brief met meel naar de KRO te sturen.

Prijzen en onderscheidingen