Gijs Staverman

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 17 mrt 2011 om 14:23
Gijs Staverman begin jaren '90

Gijs Staverman is bevlogen, enthousiast en een vrolijke volhouder. Beroemd worden is zijn jeugddroom en dat associeert hij direct al met Hilversum. Diskjockeys zijn zijn helden. Gijs bouwt tijdens zijn carrière enigszins een reputatie op als ceremoniemeester van leedvermaak. Door grote problemen laveert hij het liefst tussendoor. Zijn jeugdige geest heeft daar moeite mee.

Na het behalen van zijn MAVO diploma gaat Gijs aan het werk bij een fotopersbureau en komt dientengevolge al terecht bij enige popconcerten. Vier jaar later stapt hij over naar een baantje bij een fotolaboratorium in Amsterdam. Intussen heeft hij al allerlei schnabbels bij lokale radiozenders als Radio Exclusief, Counterpoint FM, Super 106, WAPS, Extra 108 en Power FM. Om hogerop te komen stuurt hij voortdurend sollicitatiebrieven en cassettebandjes naar Hilversumse omroepbazen. In 1991 heeft hij eindelijk geluk en mag hij het gaan proberen bij zijn favoriete Veronica. Directeur radio Lex Harding geeft Gijs een plaatsje achter de microfoon.

Gijs' eerste nationale optreden als diskjockey is in 1991, 's nachts in het Veronica radioprogramma O wat een nacht. Het programma presenteert hij eerst met Francis Diks, later met Wessel van Diepen. In 1992 vertrekken veel Veronica-dj's naar Radio 538. Het door Lex Harding opgezette commerciële radiostation onttrekt veel talent van de bestaande popzender (onder andere Erik de Zwart, Will Luikinga en Wessel van Diepen). Gijs blijft echter trouw zitten, want het verloop geeft hem de kans op een sprongetje televisiewerk.

Gijs maakt zijn lang verlangde entree op televisie in 1992 tijdens het popprogramma Countdown van de nieuwgeboren omroep VOO. Als presentator van de Mega Top 50 (voorheen Top 40) en als 'voice-over' bij diverse shows leert hij verder de kneepjes van het vak kennen.

Hoewel hij bij Veronica aan een grote diversiteit aan programma's werkt, zijn het vooral programma's waarin gewone mensen in komische doch gênante situaties worden gebracht. Zo werkt hij mee aan programma's als Boobytrap en Love test.

In 2001 maakt Gijs de overstap van Veronica naar Yorin. Het 'terugblik' programma's Typisch Negentig wordt goed ontvangen. Evenals de talentenjachten Starmaker, waarvoor hij de presentatie op zich neemt.

Na een lange radiostilte komt Gijs in 2001 terug op iedere werkdag met Staverman's Drivetime op Yorin FM. In 2006 is Gijs te horen op Q-music waar hij invalt voor Jeroen van Inkel, niet snel daarna volgt zijn eigen programma.

Tegenwoordig organiseert en bemant hij zijn eigen drive in shows, solo of met dj Flo. Sinds 2002 heeft hij een eigen mediabedrijf, genaamd Staverman Studios, een denktank voor nieuwe radio- en televisieprogramma's, evenementen en internet. De doelgroep is mensen van 15 – 35 jaar.

Prijzen en onderscheidingen

BNN De hoofdprijs voor het retroprogramma Typisch Negentig (2004),