Godfried Bomans, heimwee van een sprookjesverteller: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Productie
#REDIRECT [[Godfried Bomans - Heimwee van een sprookjesschrijver]]
| periode = 2001
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=godfried%20bomans%20heimwee beeld en geluid]           
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =[[#Achtergrondinformatie|Achtergrondinformatie]]
| genre = [[:category:Documentaire|Documentaire]]
| decennia = [[:category:2000-2009|2000-2009]]
| medium = televisie
| externe_info = [http://sites.nps.nl/jerome/templates/uurvandewolf/welcome.html homepage uur van de wolf]
}}
 
<br clear="all" />
 
===Beschrijving===
''Godfried Bomans Heimwee van een sprookjesverteller'' is een onderdeel van ''[[Het uur van de wolf]]''. Dit is een programma waarbij wekelijks een documentaire wordt uitgezonden op het gebied van kunst en cultuur, portretten van kunstenaars en registraties van voorstellingen. Dit programma wordt gemaakt in samenwerking tussen VPRO en NPS.
In deze aflevering staat het leven van Godfried Bomans centraal. Verschillende personen die Bomans hebben gekend, zoals Harry Mullisch, Hella S. Haasse en Jeroen Brouwers, vertellen over Godfried Bomans. Het gaat over zijn persoonlijkheid maar er worden ook herinneringen aan hem opgehaald. Ook wordt gesproken over het gezin waaruit hij kwam en zijn vader; zijn televisieoptredens, zijn humor en spot, zijn schrijverschap, het tijdgebonden karakter van zijn werk, zijn sprookjes; werk waarin zijn vader een rol speelt, zijn columns, zijn behoudende, reactionaire houding, zijn katholieke achtergrond, Bomans’ huwelijk en vriendinnen, zijn eenzame verblijf op Rottumerplaat voor de duur van één week en tenslotte zijn overlijden in 1971. Deze documentaire duurt iets meer dan 50 minuten. De eerste uitzending was op 6 september 1995, het programma loopt nog steeds.
 
===Makers===
Productie [[Laura Kaandorp]], [[Marian van der Willegen]]
 
Eindredactie [[Cees van Ede]]
 
Camera [[Stephan Hagemeyer]]
 
Geluid [[Rowdy Oudejans]]
 
Montage [[Gerald van Leipsig]]
 
Redactie [[Coen Verbraak]]
 
Interviews [[Coen Verbraak]]
 
Samenstelling [[Coen Verbraak]]
 
Redactie [[Frank Peijenburg]], [[Veronique Schomaker]]
 
Organisatie [[Miriam Winterwerp]]
 
NPS.
 
===Achtergrondinformatie===
.- Het uur van de wolf heeft zijn naam te danken aan het BBC programma The Late Show. Dit programma begon en eindigde altijd met een wolf, die naar de maan huilde. Toen het BBC programma stopte werd er gewenst dat het Nederlandse publiek omroep een dergelijk goed programma kon maken. Het wolfje werd veranderd, maar zo ontstond wel het uur van de wolf.
Tevens werd het uur van de wolf in zijn beginjaren laat uitgezonden. Het moment waarop de nacht in ochtendschemer overgaat wordt het uur van de wolf genoemd. Dit moment wordt gezien als het moment waarop de grens tussen waan en werkelijkheid vervaagt en alles mogelijk is. In het uur van de wolf heeft de documentairemaker alle ruimte om zijn creativiteit kwijt te kunnen.
 
- Samen met de documentaire Ko van Dijk, spelen met hartstocht had Godfried Bomans, heimwee van een sprookjesverteller in 2001 de hoogste kijkcijfers van het uur van de wolf.
 
- Deze documentaire is gemaakt naar aanleiding van Godfried Bomans 30e sterfdag. Godfried Bomans is gestorven op 22 december 1971. Hij was toen 58 jaar oud.
 
- In deze documentaire verbrak Godfried Bomans vriendin voor het eerst haar stilzwijgen.
 
[[category: productielijst G]]
 
[[category:documentaire]]
 
[[category:2000-2009]]

Huidige versie van 31 jan 2013 om 07:02