Godfried Bomans, heimwee van een sprookjesverteller

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Hvdwindt (Overleg | bijdragen) op 30 jan 2013 om 08:59 (Beschrijving)

Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2001
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Externe infohomepage uur van de wolf


Beschrijving

Godfried Bomans: Heimwee van een sprookjesverteller is een onderdeel van Het uur van de wolf. Dit is een programma waarbij wekelijks een documentaire wordt uitgezonden op het gebied van kunst en cultuur, portretten van kunstenaars en registraties van voorstellingen. Dit programma wordt gemaakt in samenwerking tussen VPRO en NPS. In deze aflevering staat het leven van Godfried Bomans centraal. Verschillende personen die Bomans hebben gekend, zoals Harry Mullisch, Hella S. Haasse en Jeroen Brouwers, vertellen over Godfried Bomans. Het gaat over zijn persoonlijkheid maar er worden ook herinneringen aan hem opgehaald. Ook wordt gesproken over het gezin waaruit hij kwam en zijn vader; zijn televisieoptredens, zijn humor en spot, zijn schrijverschap, het tijdgebonden karakter van zijn werk, zijn sprookjes; werk waarin zijn vader een rol speelt, zijn columns, zijn behoudende, reactionaire houding, zijn katholieke achtergrond, Bomans’ huwelijk en vriendinnen, zijn eenzame verblijf op Rottumerplaat voor de duur van één week en tenslotte zijn overlijden in 1971. Deze documentaire duurt iets meer dan 50 minuten. De eerste uitzending was op 6 september 1995, het programma loopt nog steeds.

Makers

Productie Laura Kaandorp, Marian van der Willegen

Eindredactie Cees van Ede

Camera Stephan Hagemeyer

Geluid Rowdy Oudejans

Montage Gerald van Leipsig

Redactie, interview, samenstelling Coen Verbraak

Redactie Frank Peijenburg, Veronique Schomaker

Organisatie Miriam Winterwerp

NPS.

Achtergrondinformatie

Samen met de documentaire Ko van Dijk, spelen met hartstocht haalt Godfried Bomans, heimwee van een sprookjesverteller in 2001 de hoogste kijkcijfers van Het uur van de wolf.

Deze documentaire is gemaakt naar aanleiding van Godfried Bomans' 30e sterfdag. Godfried Bomans is gestorven op 22 december 1971 op 58-jarige leeftijd.

In deze documentaire verbreekt Godfried Bomans' vriendin voor het eerst haar stilzwijgen.