Guus van Waveren: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 18: Regel 18:
 
}}
 
}}
  
Na een aantal jaren bij reclamebureau Prad gewerkt te hebben, maakt Guus van Waveren in 1962 de overstap naar televisie. Aanvankelijk werkt hij als cameraman, daarna ontwikkelt hij zich als regisseur en documentairemaker, waarbij hij zich specialiseert in onderwerpen als vormgeving en beeldende kunst en programma's, zoals ''[[Scala]]'', ''[[Openbaar kunstbezit]]'' en ''[[Nederland C]]''. Vanwege zijn achtergrond als reclametekenaar en grafisch ontwerper produceert hij (in opdracht van Prad) in 1967 de eerste televisiereclames. Tevens ontwerpt hij een aantal maal de leaders voor de programma's die hij regisseert.
+
[[Afbeelding: FTA001023090_010_con.jpg|thumb|left|Guus van Waveren (zittend) bij de opnames van dramaserie ''[[Even naar het feest]]'' (NOS, 1981)]]
 +
Na een aantal jaren bij reclamebureau Prad gewerkt te hebben, maakt Guus van Waveren in 1962 de overstap naar televisie. Aanvankelijk werkt hij als cameraman, daarna ontwikkelt hij zich als regisseur en documentairemaker, waarbij hij zich specialiseert in culturele onderwerpen en programma's, zoals ''[[Scala]]'', ''[[Openbaar kunstbezit]]'' en ''[[Nederland C]]''. Hij maakt documentaires over kunstenaars, ontwerpers, architecten, animatie en animatiefilmers, populaire muziek en muzikanten, dans en opera.
 +
Van Waveren schrijft daarnaast enkele scenario's voor televisiedrama en eenakters die hij soms ook zelf regisseert, bijvoorbeeld: ''[[Even naar het feest]]'' en ''[[Liefde in rhythme]]''.
 +
 
 +
Vanwege zijn achtergrond als reclametekenaar en grafisch ontwerper produceert hij (in opdracht van Prad) in 1967 de eerste televisiereclames. Tevens ontwerpt hij een aantal maal de leaders voor de programma's die hij regisseert.

Versie van 13 feb 2017 om 21:56

Guus van Waveren in 1974

NaamGuus van Waveren
GeborenAmsterdam, 9 mei 1933
Functiesgrafisch ontwerper, cameraman, regisseur, documentairemaker, scenarioschrijver
Bekend vanvele culturele programma's van de NOS
Periode actief1962-1994

Guus van Waveren in de media
Oeuvre Guus van Waveren
Guus van Waveren (zittend) bij de opnames van dramaserie Even naar het feest (NOS, 1981)

Na een aantal jaren bij reclamebureau Prad gewerkt te hebben, maakt Guus van Waveren in 1962 de overstap naar televisie. Aanvankelijk werkt hij als cameraman, daarna ontwikkelt hij zich als regisseur en documentairemaker, waarbij hij zich specialiseert in culturele onderwerpen en programma's, zoals Scala, Openbaar kunstbezit en Nederland C. Hij maakt documentaires over kunstenaars, ontwerpers, architecten, animatie en animatiefilmers, populaire muziek en muzikanten, dans en opera. Van Waveren schrijft daarnaast enkele scenario's voor televisiedrama en eenakters die hij soms ook zelf regisseert, bijvoorbeeld: Even naar het feest en Liefde in rhythme.

Vanwege zijn achtergrond als reclametekenaar en grafisch ontwerper produceert hij (in opdracht van Prad) in 1967 de eerste televisiereclames. Tevens ontwerpt hij een aantal maal de leaders voor de programma's die hij regisseert.