Han Hollander

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Mvkooij (Overleg | bijdragen) op 7 mei 2012 om 12:34

Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamHartog Hollander
GeborenDeventer, 5 oktober 1886
GestorvenSobibor, Polen, 9 september 1943
Functies sportverslaggever
Bekend vanAVRO radio
Periode actief1928-1940
Werkt samen metWillem Vogt
TriviaIs verslaggever bij de eerste live radioreportage van een voetbalwedstrijd.

Han Hollander in de media
Oeuvre Han Hollander

Han Hollander werkt van 1904 tot 1921 in administratieve functies bij de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij. Intussen werkt hij mee aan Het Sportblad. In 1921 treedt hij in volledige dienst van De Telegraaf als plaatsvervangend chef van de sportredactie, een functie die hij tot in de oorlog bekleedt.

Zijn carrière als radio-sportverslaggever begint op 11 maart 1928. Hij verslaat dan de voetbalwedstrijd Holland-België. Op 22 mei 1938 wordt hij gehuldigd bij de 50ste interlanduitzending.

In zijn wekelijkse Sportpraatje – vanaf 1930 voor de AVRO – stelt hij ook vele andere sporten aan de orde. In het programmablad van de AVRO, De Radiobode, schrijft hij voorbeschouwingen voor interlands. De AVRO ontslaat hem al in de eerste maand van de Duitse bezetting.

Helaas ziet hij de noodzaak tot onderduiken niet in. Hij vertrouwt op een door Hitler ondertekende herinnering aan de Olympische Spelen van 1936 in München. Hollander wordt echter met zijn gezin weggevoerd naar het Judendurchgangslager Westerbork en later naar het concentratiekamp Sobibor. Man, vrouw en dochter komen alle drie om. Een bronzen plaquette aan de muur van het Olympisch Stadion in Amsterdam herinnert aan deze legendarische sportverslaggever.