Hans Galesloot: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Hans Galesloot
{{ Infobox Persoon
| illustratie =
| naam      = Hans Galesloot
| geboorte_datum  = 1953
| geboorte_plaats = plaats onbekend
| overlijden_datum  =
| overlijden_plaats =
| functies = [[:Category:scenarioschrijver|scenarioschrijver]]
| bekend_van  = ''[[Medisch Centrum West]]'', ''[[Meiden van de Wit]]'', ''[[De dominee]]'', ''[[Koppels]]'', ''[[Droomland]]''
| periode_actief  =
| werkt_samen_met = [[Gerrard Verhage]], [[Ger Beukenkamp]]
| trivia = werkt in zijn studietijd als filmeditor bij [[Thijs Chanowski]]
| externe_info =
| onderschrift = Hans Galesloot
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Hans Galesloot]]
| catalogus = [[Hans Galesloot in de media]]
}}


Hans Galesloot is een schrijver en scenarioschrijver. Hij heeft sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd, en heeft in de jaren tachtig een opleiding tot scenarioschrijver gevolgd aan ''The American Film Institute''. Galesloot is in Nederland vooral bekend van series als ''[[Medisch Centrum West]]'' en ''[[Meiden van de Wit]]''. In Duitsland vergaart hij roem met ''Stadsklinik'', de Duitse versie van ''MCW''.


Hans Galesloot is een Nederlandse auteur. Galesloot studeerde sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en werkte al in zijn studietijd als filmeditor bij Thijs Chanowski. Na het afronden van zijn studie in Nederland vertrok hij begin jaren tachtig naar de Verenigde Staten. Hij volgde er opleidingen voor scenarioschrijver in San Francisco en aan het American Film Institute in Los Angeles. Terug in Nederland is Galesloot met name bekend geworden als scenarioschrijver. Hij schreef onder meer het scenario voor de televisieserie Medisch Centrum West. De serie is ook in romanvorm uitgebracht. Gedurende de jaren 1993-2000 schreef Galesloot een Duitse ziekenhuisserie Stadtklinik die werd uitgezonden in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Deze serie werd wekelijks bekeken door zes miljoen kijkers. Van deze serie zijn 160 episodes geproduceerd. Per seizoen werden er 26 episodes uitgezonden.
Galesloot benadert de [[TROS]] eind jaren tachtig na een bericht in de ''Elsevier'' dat de TROS dringend op zoek is naar scenario’s. Na wat horten en stoten wordt de serie daar in productie genomen.


Galesloot publiceerde in 2002 bij uitgeverij Arena/Meulenhoff een historische roman Mevrouw Majesteit over het hofconflict uit 1956. Dit drama gaat over de jonge koningin Juliana die na een fundamenteel verschil van mening en inzicht ten val wordt gebracht door haar overspelige echtgenoot in samenwerking met het toenmalige kabinet. Juliana verzette zich tot het uiterste.
''Medisch Centrum West'' wordt van 1988 tot 1994 uitgezonden door de TROS en wordt door velen bestempeld als een soap. Galesloot zelf distantieert zich hier echter van door te stellen dat ''MCW'' onder ‘emotioneel realisme’ valt. Het programma is enorm populair bij het publiek. In 1992 wint ''Medisch Centrum West'' de [[Gouden Televizier-Ring]]. Van 1993 tot 1999 wordt in Duitsland ''Stadsklinik'' uitgezonden. In deze beide series probeert Galesloot belangwekkende medische thema’s en ethische dilemma’s op te hangen rond romances en intriges tussen de dokters en verpleegsters.


In 2003 was Galesloot hoofdschrijver van het tweede seizoen van de televisieserie Meiden van De Wit, dat werd uitgezonden in Nederland, België, Frankrijk en Rusland. Deze serie kreeg de prijs van beste Nederlandse drama-serie 2003. In 2004 werkte Galesloot als co-schrijver mee aan het scenario voor de speelfilm De Dominee, een film van regisseur Gerrard Verhage over de opkomst en val van maffiabaas Klaas Bruinsma. Galesloot meest recente productie is Koppels, een dertiendelige serie, met in de hoofdrol de actrices Maria Kraakman en Nienke Römer en de acteur Jeroen van Koningsbrugge. Deze serie werd in 2008 uitgezonden in Nederland, België, Frankrijk en Rusland.
Na het succes van ''Medisch Centrum West'' verloopt het voor Galesloot moeizaam. Hij komt niet meer aan het werk bij de Nederlandse omroepen. In 1998 wordt zijn plan voor de dramaserie ''De opstand'', over de roerige jaren zestig en zeventig afgekeurd door de de [[NPS]], de [[VARA]] en de [[VPRO]]. In ''Trouw'' van 30 oktober 1998 beschrijft hij deze afwijzingen als volgt: ‘Je zag ze denken: het moet gemaakt worden, maar niet door jou.' Hij stelt last te hebben van de ‘hokjesgeest’ die er in Nederland heerst.  Hij baalt er van dat na ''Medisch Centrum West'' niemand hem de kans meer geeft om aan producties met serieuze thema’s te werken.  


In productie is de vierdelige dramaserie Droomland, die gaat over de Hollandse jaren van Ayaan Hirsi Ali. Het verhaal gaat over haar reis van gelovige moslima in Kenia tot atheïstische vrijdenker en islamcritica in Nederland, maar vooral wordt de persoonlijke geschiedenis belicht tussen Ayaan en haar twee jaar jongere zus Haweya. Ayaan wordt een succesvol immigrante terwijl Haweya in Nederland niet kan aarden. Zij kan niet kiezen tussen de islam en vrijheid, dat wordt uiteindelijk Haweya's noodlot. Haweya pleegt uit wanhoop zelfmoord. Deze dramatische gebeurtenis vormt Ayaan en leidt tot haar politieke radicalisering tegen de islam. Deze laatste serie heeft Galesloot geschreven in samenwerking met Ger Beukenkamp. Deze miniserie wordt geregisseerd door Theu Boermans en in 2010 uitgezonden door de VPRO, waarna internationale distributie volgt.
In de jaren 2000 gaat Galesloot weer aan de slag bij de Nederlandse omroepen. Hij schrijft ''[[Meiden van de Wit]]'' voor [[Net 5]] in 2002 en ''[[Koppels]]'' voor [[RTL]] in 2006. ''Meiden van de Wit'' is een serie over drie totaal verschillende zussen, die met elkaar de melkfabriek van hun overleden vader draaiende houden. ''Koppels'' vertelt het verhaal van vier koppels die worstelen met de vraag hoe ze hun relatie gelukkig houden.


Bibliografie
Pas in 2010 keert hij terug naar de publieke omroep; hij schrijft mee aan de vierdelige dramaserie ''[[Droomland]]'', over de jaren van Ayaan Hirsi Ali in Nederland. ''Droomland'' wordt uitgezonden door de VPRO.
Mevrouw Majesteit (2002) uitg. Arena, Amsterdam, ISBN 90-6974-487-2 (inmiddels is de vijfde druk verschenen)
 
Overspel in Medisch Centrum West (1992), uitg. Bruna, Utrecht, ISBN 90-229-8083-9
Ook werkt Galesloot mee aan ''[[De dominee]]'' (2004), een film over de opkomst en de ondergang van Klaas Bruinsma, geregisseerd door [[Gerard Verhage]].  
Bedrog in Medisch Centrum West (1991), uitg. Bruna, Utrecht, ISBN 90-229-8008-1
 
Strijd in Medisch Centrum West (1991), uitg. Bruna, Utrecht, ISBN 90-229-7963-6
 
Onrust in Medisch Centrum West (1990), uitg. Bruna, Utrecht, ISBN 90-229-7944-X
[[Category:Personen|Galesloot, Hans]] [[Category:Scenarioschrijver|Galesloot, Hans]]
Complicaties in Medisch Centrum West (1989), uitg. Bruna, Utrecht, ISBN 90-229-5546-X
Medisch Centrum West (1988), uitg. Bruna, Utrecht, ISBN 90-229-5544-3

Huidige versie van 20 jun 2013 om 13:15

PersoonPlaceholder.png

NaamHans Galesloot
Geborenplaats onbekend, 1953
Functiesscenarioschrijver
Bekend vanMedisch Centrum West, Meiden van de Wit, De dominee, Koppels, Droomland
Periode actief
Werkt samen metGerrard Verhage, Ger Beukenkamp
Triviawerkt in zijn studietijd als filmeditor bij Thijs Chanowski

Hans Galesloot in de media
Oeuvre Hans Galesloot

Hans Galesloot is een schrijver en scenarioschrijver. Hij heeft sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd, en heeft in de jaren tachtig een opleiding tot scenarioschrijver gevolgd aan The American Film Institute. Galesloot is in Nederland vooral bekend van series als Medisch Centrum West en Meiden van de Wit. In Duitsland vergaart hij roem met Stadsklinik, de Duitse versie van MCW.

Galesloot benadert de TROS eind jaren tachtig na een bericht in de Elsevier dat de TROS dringend op zoek is naar scenario’s. Na wat horten en stoten wordt de serie daar in productie genomen.

Medisch Centrum West wordt van 1988 tot 1994 uitgezonden door de TROS en wordt door velen bestempeld als een soap. Galesloot zelf distantieert zich hier echter van door te stellen dat MCW onder ‘emotioneel realisme’ valt. Het programma is enorm populair bij het publiek. In 1992 wint Medisch Centrum West de Gouden Televizier-Ring. Van 1993 tot 1999 wordt in Duitsland Stadsklinik uitgezonden. In deze beide series probeert Galesloot belangwekkende medische thema’s en ethische dilemma’s op te hangen rond romances en intriges tussen de dokters en verpleegsters.

Na het succes van Medisch Centrum West verloopt het voor Galesloot moeizaam. Hij komt niet meer aan het werk bij de Nederlandse omroepen. In 1998 wordt zijn plan voor de dramaserie De opstand, over de roerige jaren zestig en zeventig afgekeurd door de de NPS, de VARA en de VPRO. In Trouw van 30 oktober 1998 beschrijft hij deze afwijzingen als volgt: ‘Je zag ze denken: het moet gemaakt worden, maar niet door jou.' Hij stelt last te hebben van de ‘hokjesgeest’ die er in Nederland heerst. Hij baalt er van dat na Medisch Centrum West niemand hem de kans meer geeft om aan producties met serieuze thema’s te werken.

In de jaren 2000 gaat Galesloot weer aan de slag bij de Nederlandse omroepen. Hij schrijft Meiden van de Wit voor Net 5 in 2002 en Koppels voor RTL in 2006. Meiden van de Wit is een serie over drie totaal verschillende zussen, die met elkaar de melkfabriek van hun overleden vader draaiende houden. Koppels vertelt het verhaal van vier koppels die worstelen met de vraag hoe ze hun relatie gelukkig houden.

Pas in 2010 keert hij terug naar de publieke omroep; hij schrijft mee aan de vierdelige dramaserie Droomland, over de jaren van Ayaan Hirsi Ali in Nederland. Droomland wordt uitgezonden door de VPRO.

Ook werkt Galesloot mee aan De dominee (2004), een film over de opkomst en de ondergang van Klaas Bruinsma, geregisseerd door Gerard Verhage.