Hans van Willigenburg

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 16 jun 2008 om 13:54

Hans van Willigenburg is gedurende een kwart eeuw het vlaggeschip van de KRO. Hans gaat altijd perfect gekleed, is goed geïnformeerd, laat zijn gasten in hun waarde en is vaak herkenbaar aan een zeer bruine teint. Door sommige critici wordt hij wel eens het KRO-evenbeeld van Hans van der Togt genoemd. Als bekende Nederlander wordt hij soms gepersifleerd, zoals in Weekly Jones waarin John Jones in een sketch de spot drijft met de bruine teint of door de satirische cabaretgroep De Vliegende Panters in een parodie op Klassewerk.

Hans woont al zijn leven lang in Amsterdam. Zijn moeder is van Joodse afkomst en moet zich tijdens de geboorte van Hans verschuilen. Zijn vader duikt onder om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. Hij is jazz-pianist en werkzaam als procuratiehouder bij een papiergroothandel. Ook moeder is muzikaal: zij is jazz-zangeres. Zij werkt buitenshuis om het huishouden draaiende te houden. Hans heeft een twee jaar oudere zus. Het is een hecht gezin. De bioscoop wordt vaak gezocht en Hans krijgt de liefde voor muziek van huis uit mee. Na de middelbare school (lyceum) en zijn dienstplicht is hij al snel in het vak terechtgekomen. Hij is zeven jaar internationaal artiestenpromotor en producer bij Philips Phonographische Industrie.

Hans werkt zowel voor de televisie als voor de radio. Voor de KRO presenteert hij een groot aantal radioprogramma’s, die divers van soort zijn. Hij stopt met zijn werkzaamheden bij Philips, omdat hij zijn werk niet langer kan combineren met zijn radio- en televisiewerkzaamheden. Veel succes heeft hij met Van twaalf tot twee, een pauzeprogramma tijdens de lunch waarvan hij presentator is.

Na een aantal jaren radio-ervaring te hebben opgedaan, wordt Hans omroeper bij de KRO-televisie. Via deze functie wordt hij presentator van tal van programma’s. Zo presenteert Hans de theaterrubriek Rondje theater, is hij co-presentator van het in 1980 in Nederland georganiseerde Eurovisie Songfestival, heeft hij een eigen talkshow en presenteert hij verschillende quizzen.

In juni 1993 komt er na 26 jaar onafgebroken als freelancer gewerkt te hebben voor de KRO een eind aan de werkrelatie. In een rechtzaak eist Hans een schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de radio- en televisieprogramma’s. Beide partijen gaan akkoord met een schikking. De KRO wil zich voortaan meer gaan richten op de leeftijdsgroep van 25 tot 40 jaar.

In april 1994 is Hans, na zijn afscheid bij de KRO, weer te zien op het tv-scherm. Samen met Mireille Bekooij presenteert hij op werkdagen Koffietijd!. In dit dagelijkse een uur durend live programma ontvangt men gasten. Ter ere van 1000ste Koffietijd! wordt een speciale vijf uur durende rechtstreekse uitzending verzorgt. Na tien jaar dringen de sponsors aan op verjonging van het programma. Sybrand Niessen en Judith de Klijn nemen het programma over.

Hans is dan te zien in het theater. Hij speelt in de musicals Follies on Broadway en Hollywoord Follies. Ook heeft hij een hoofdrol in het toneelstuk Stepping Out. Naar eigen zeggen ziet Hans deze periode als de leukste uit zijn leven.

In begin 2001 is Hans weer terug op RTL 4 met het cultureel magazine Uit!. In hetzelfde keert Hans ook weer terug naar zijn oude liefde de radio. Drie jaar lang presenteert hij voor Radio Noord-Holland het populaire programma De Hulplijn.

Op 3 september 2006 is Hans weer even als vanouds terug bij RTL 4. Samen met Mireille Bekooij, presenteert hij een drie uur durende, eenmalige terugkeer van Koffietijd op RTL 4.

Hans leeft al zeven jaar samen met zijn grootste vriend, Sinatra, zijn teckel.

Prijzen en onderscheidingen

Het zilveren oor voor zijn radiowerk (1980).

Chevalier des Arts et Lettres (1995).

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (2000).

Publicaties

Columns in de Viva en de KRO-gids