Harmke Pijpers: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 17: Regel 17:
}}
}}


Haar felle lippenstift en strak getekende eyeliner maken Harmke Pijpers een opvallende verschijning in medialand. Grote bekendheid krijgt ze dankzij haar karakteristieke stemgeluid. Lange tijd is ze te horen als stem van de [[VPRO]]. Harmke is ongeduldig en dit zorgt er tijdens interviews voor dat ze snel to the point wil komen. Veel mensen houden niet van deze stevige aanpak van interviewen en zeker niet van een vrouw. Harmke wordt dan ook met regelmaat als vervelende bitch omschreven. Zelf moet ze niets hebben van het cliché dat van haar gemaakt wordt: "Daar loop ik voor weg. Ik ben gewoon mezelf".
Haar felle lippenstift en strak getekende eyeliner maken Harmke Pijpers een opvallende verschijning in medialand. Grote bekendheid krijgt ze dankzij haar karakteristieke stemgeluid. Lange tijd is ze te horen als stem van de [[VPRO]]. Harmke is ongeduldig en dit zorgt er tijdens interviews voor dat ze snel to the point wil komen. Veel mensen houden niet van deze stevige aanpak van interviewen en zeker niet van een vrouw. Ze wordt vaak afgeschilderd als moeilijk. Zelf moet ze niets hebben van het cliché dat van haar gemaakt wordt: "Daar loop ik voor weg. Ik ben gewoon mezelf".


Op jonge leeftijd leert Harmke dwarsfluit spelen. Na haar middelbare school overweegt ze een muzikale loopbaan, maar het conservatorium lijkt haar toch te eenzijdig. Uiteindelijk gaat ze aan de slag als secretaresse bij de [[VARA]]. Hier wordt haar stem ontdekt door radioregisseur [[Frans van Mastrigt]]. Haar eerste radio-interview neemt Harmke af met een modeontwerpster voor het programma ''[[Op de koffie]]''.
Op jonge leeftijd leert Harmke dwarsfluit spelen. Na haar middelbare school overweegt ze een muzikale loopbaan, maar het conservatorium lijkt haar toch te eenzijdig. Uiteindelijk gaat ze aan de slag als secretaresse bij de [[VARA]]. Hier wordt haar stem ontdekt door radioregisseur [[Frans van Mastrigt]]. Haar eerste radio-interview neemt Harmke af met een modeontwerpster voor het programma ''[[Op de koffie]]''.

Versie van 2 sep 2010 10:50

Haar felle lippenstift en strak getekende eyeliner maken Harmke Pijpers een opvallende verschijning in medialand. Grote bekendheid krijgt ze dankzij haar karakteristieke stemgeluid. Lange tijd is ze te horen als stem van de VPRO. Harmke is ongeduldig en dit zorgt er tijdens interviews voor dat ze snel to the point wil komen. Veel mensen houden niet van deze stevige aanpak van interviewen en zeker niet van een vrouw. Ze wordt vaak afgeschilderd als moeilijk. Zelf moet ze niets hebben van het cliché dat van haar gemaakt wordt: "Daar loop ik voor weg. Ik ben gewoon mezelf".

Op jonge leeftijd leert Harmke dwarsfluit spelen. Na haar middelbare school overweegt ze een muzikale loopbaan, maar het conservatorium lijkt haar toch te eenzijdig. Uiteindelijk gaat ze aan de slag als secretaresse bij de VARA. Hier wordt haar stem ontdekt door radioregisseur Frans van Mastrigt. Haar eerste radio-interview neemt Harmke af met een modeontwerpster voor het programma Op de koffie.

Harmke komt eind jaren 1960 bij de VPRO. Bij die omroep mag ze reportages, documentaires en interviews maken voor diverse programma’s. Ook werkt ze mee aan hoorspelen en presenteert ze verschillende nieuws-, discussie- en cultuurprogramma’s. Het programma waar ze grote bekendheid mee krijgt is Het gebouw.

Vanaf 1984 maakt Harmke uitstapjes naar de TV. Dit gebeurt in de vorm van commentator bij diverse programma's. Voor de camera is ze pas vanaf 1994 te zien als ze de kans krijgt om de presentatie voor het RVU programma Uitstappen te verzorgen.

Tussen haar en de VPRO gaat het inmiddels minder goed. Er wordt afgevraagd of Harmke wel genoeg raakvlakken heeft met de linkse medemens. Als Harmke dan ook nog gaat bijverdienen als voice-over voor Discovery is bij de VPRO de maat vol. Na gesprekken met hoofdredacteur televisie Hans Maarten van den Brink wordt duidelijk dat de VPRO en zij niet meer door één deur passen; Harmke besluit op te stappen.

Ze vindt onderdak bij de AVRO. De omroep overweegt haar een talkshow te geven, maar Harmke wil zo’n show alleen op dagelijkse basis. "De zoveelste Miep achter een tafeltje, dat wil ik niet zijn", zegt ze zelf. Het programma komt er helaas niet; het zendschema staat een dagelijks programma niet toe. Wel gaat Harmke verschillende televisieprogramma's presenteren waaronder het culturele programma Opium.

Nadat ze in 2002 het programma Tien lastige vragen heeft gepresenteerd wordt het stil rond Harmke. Als eind 2005 de gezichten van Talpa bekend worden gemaakt is Harmke een van de grote verassingen. Samen met Beau van Erven Dorens presenteert ze daar NSE. De tegenhanger van RTL Boulevard slaat niet aan en als het format wordt gewijzigd is Harmke's rol als TV-presentatrice uitgespeeld.

Tegenwoordig is Harmke slechts sporadisch te horen op de radio. Zo leest ze vanaf 2006 jaarlijks de vereenvoudigde Troonrede op Radio Nederland Wereldomroep en presenteert ze vanaf 2007 om de week het middagprogramma De Frontlinie op BNR Nieuwsradio.

Prijzen en onderscheidingen

Marconi Award in 1997 en 2002.