Harry de Winter: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 22: Regel 22:
}}
}}


Harry de Winter behoort tot de generatie babyboomers en zet zich in voor vijftigplussers als doelgroep. Hij is progressief, politiek geëngageerd, ad rem en creatief. Harry heeft zich weten te ontwikkelen tot succesvol producent en zakenman. Over zijn succes zegt hij: “Ik ben gewoon per ongeluk rijk geworden. Ik deed nu eenmaal iets dat ik leuk vond om te doen”. Over de Nederlandse televisie heeft Harry een geheel eigen mening. Tegenwoordig is hij de bezitter van een omvangrijke museale collectie oude radio’s en televisies.


In zijn studententijd is Harry al zeer ondernemend. Tijdens zijn studie economie aan de GU in Amsterdam werkt hij als straatzanger en als redacteur van het tijdschrift ''Kritische Zionisten KOATEMBEL''.  Daarnaast weet hij in de periode 66/67 tijd te vinden om een cursus Hebreeuws te volgen in een kibboets in Israël.
==== Begin mediacarrière ====
De Winter begint zijn mediacarrière als freelance radioverslaggever bij de KRO en de VARA. Zijn kwaliteiten als diskjockey - hij is actief op alle grote studentenfeesten in de hoofdstad - leiden tot contacten met de [[NCRV]]. Na tweede te zijn geworden bij de nationale radiodeejay wedstrijd van de NOS (eerste wordt [[Frits Spits]]) begint hij als freelance producer (muziekselectie) van het jongerenradioprogramma [[Filter]], waarvoor hij vrij snel ook als presentator gaat functioneren.


Harry begint zijn mediacarrière als freelance radioverslaggever bij de KRO en de VARA. Zijn kwaliteiten als diskjockey - hij is actief op alle grote studentenfeesten in de hoofdstad - leiden tot contacten met de NCRV. Na tweede te zijn geworden bij de nationale radiodeejay wedstrijd van de NOS (eerste wordt [[Frits Spits]]) begint hij als freelance producer (muziekselectie) van het jongerenradioprogramma [[Filter]], waarvoor hij vrij snel ook als presentator gaat functioneren.
Bij het 50jarig bestaan van de NCRV wordt De Winter, als één van de weinige jongeren bij die omroep, gevraagd om vier grote live radio festivals te organiseren. Deze worden zo’n succes dat de Winter zijn eigen tv programma krijgt: [[De Filter Furoreshow]]. Na zes afleveringen stopt de NCRV hiermee, omdat deze destijds nog zeer conservatieve omroep meent dat het programma niet bij hen past. De Winter beklaagt zich hierover op televisie (een doodzonde) en wordt prompt ontslagen.


In 1977 richt hij ID Film & Video Productions bv (IDTV) op. Met IdtV is Harry betrokken bij een aantal succesvolle en grote projecten. Zo verwerft Harry in Amerika, voor een bedrag van $ 7.500 de rechten van een kleine quiz van een lokale zender. Het format wordt succesvol vertaald naar de Nederlandse televisie in de vorm van ''[[Lingo]]''. Meer spelrechten worden verworven en leveren spelprogramma's als ''[[Boggle]]'' en ''[[Triviant]]'' op. IDTV en Harry zijn verder producenten van TV-concerten met wereldsterren als Madonna, Prince en U2 en verzorgen de Nederlandse bijdrage (B.B. King vanuit Congresgebouw in Den Haag) voor de inzamelingsactie voor hongerend Afrika ''Live Aid''.
==== IDTV ====
In 1977 richt De Winter ID Film & Video Productions bv (IDTV) op. In eerste instantie blijft hij hiermee jongerenprogramma’s maken. Zo maakt hij voor de VARA het succesvolle ''[[Je ziet maar]]'' en de ''[[Clipparade]]'', en produceert hij registraties van festivals als Pinkpop en Torhout­-Werchter.
In Amerika verwerft hij -voor een bedrag van $ 7.500- de rechten van een kleine quiz van een lokale zender. Het format wordt voor de Nederlandse televisie succesvol vertaald naar ''[[Lingo]]''. Meer rechten worden verworven en leveren spelprogramma's als ''[[Boggle]]'' en ''[[Triviant]]'' op. IDTV en De Winter zijn verder producenten van televisieregistraties van de concerten van wereldsterren als Madonna, Prince en U2. Ook verzorgt IDTV de Nederlandse bijdrage (B.B. King vanuit Congresgebouw in Den Haag) voor de inzamelingsactie voor hongerend Afrika ''Live Aid''.


In 1994 verkoopt Harry 49,9% van zijn aandelenpakket in IDTV aan het Engelse mediaconcern Chrysalis. Op 1 november 1996 sluit hij vervolgens een monsterverbond met uitgeversconcern VNU (verkoop van 50,1 % van zijn aandelen).  Harry blijft directeur van IDTV en wordt directeur van CVI Media, de nieuwe werkmaatschappij van VNU en Chrysalis.
In 1994 verkoopt Harry 49,9% van zijn aandelenpakket in IDTV aan het Engelse mediaconcern Chrysalis. Op 1 november 1996 sluit hij vervolgens een monsterverbond met uitgeversconcern VNU (verkoop van 50,1 % van zijn aandelen).  Harry blijft directeur van IDTV en wordt directeur van CVI Media, de nieuwe werkmaatschappij van VNU en Chrysalis.

Versie van 13 jun 2016 09:34

Harry de Winter

NaamHarry de Winter
GeborenOss, 22 mei 1949
Functies verslaggever, presentator, producent
Bekend vanRocktempel, Eldoradio, Wintertijd
Periode actief1973-heden
TriviaOprichter van IdtV
Media
Audio fragmentenAudio.png

Harry de Winter in de media
Oeuvre Harry de Winter


Begin mediacarrière

De Winter begint zijn mediacarrière als freelance radioverslaggever bij de KRO en de VARA. Zijn kwaliteiten als diskjockey - hij is actief op alle grote studentenfeesten in de hoofdstad - leiden tot contacten met de NCRV. Na tweede te zijn geworden bij de nationale radiodeejay wedstrijd van de NOS (eerste wordt Frits Spits) begint hij als freelance producer (muziekselectie) van het jongerenradioprogramma Filter, waarvoor hij vrij snel ook als presentator gaat functioneren.

Bij het 50jarig bestaan van de NCRV wordt De Winter, als één van de weinige jongeren bij die omroep, gevraagd om vier grote live radio festivals te organiseren. Deze worden zo’n succes dat de Winter zijn eigen tv programma krijgt: De Filter Furoreshow. Na zes afleveringen stopt de NCRV hiermee, omdat deze destijds nog zeer conservatieve omroep meent dat het programma niet bij hen past. De Winter beklaagt zich hierover op televisie (een doodzonde) en wordt prompt ontslagen.

IDTV

In 1977 richt De Winter ID Film & Video Productions bv (IDTV) op. In eerste instantie blijft hij hiermee jongerenprogramma’s maken. Zo maakt hij voor de VARA het succesvolle Je ziet maar en de Clipparade, en produceert hij registraties van festivals als Pinkpop en Torhout­-Werchter. In Amerika verwerft hij -voor een bedrag van $ 7.500- de rechten van een kleine quiz van een lokale zender. Het format wordt voor de Nederlandse televisie succesvol vertaald naar Lingo. Meer rechten worden verworven en leveren spelprogramma's als Boggle en Triviant op. IDTV en De Winter zijn verder producenten van televisieregistraties van de concerten van wereldsterren als Madonna, Prince en U2. Ook verzorgt IDTV de Nederlandse bijdrage (B.B. King vanuit Congresgebouw in Den Haag) voor de inzamelingsactie voor hongerend Afrika Live Aid.

In 1994 verkoopt Harry 49,9% van zijn aandelenpakket in IDTV aan het Engelse mediaconcern Chrysalis. Op 1 november 1996 sluit hij vervolgens een monsterverbond met uitgeversconcern VNU (verkoop van 50,1 % van zijn aandelen). Harry blijft directeur van IDTV en wordt directeur van CVI Media, de nieuwe werkmaatschappij van VNU en Chrysalis.

Vanaf 1999 tot op dit moment is Harry , eerst bij RTL 5 tegenwoordig bij de AVRO, te zien in afleveringen van Wintertijd. Het programma zorgt er voor dat Harry ook bekend wordt bij het grote publiek. In 2003 verschijnt een variant op de radio bij Arrow Classic Rock. Het programma verhuist in 2008 naar Radio 2 en krijgt het de titel Wintertijd Radio.

In 2003 verlaat Harry IDTV. Dit betekend niet dat Harry minder ondernemend wordt. Na zijn terugtreding als directeur van IDTV zet hij zich in voor andere projecten, zoals financiële steun aan de Amsterdamse kunstenaarssociëteit De Kring. Verder richt hij het theaterproductiebedrijf WinterSpelen op. Dit bedrijf is onder andere producent van Vagina Monologen en Caveman. Ook richt hij de groep “Een ander joods geluid” op. Deze groepering spreekt zich zeer kritisch uit over de Israëlische politiek ten aanzien van de bezette gebieden en de Palestijnen.

In 2013 komt De Winter terug met de talkshow Talking 'bout my generation, waarin hij met bekende Nederlanders van verschillende leeftijden praat over wat muziek betekent in hun leven. Deze voortzetting van Wintertijd wordt uitgezonden op RTL7.

Prijzen en onderscheidingen

  • Nipkowschijf voor Pleidooi (1994) en Oud Geld (1999).
  • Gouden Pers Roos in Montreux met Taxi (1995).
  • Gouden Kalf voor de acteur Gijs Scholten van Aschat en actrice Saskia Temming in Oud Geld (1998).
  • Emmy Award voor IDTV-Cultuurproductie Sjostakovitz War Symfonieën.
  • Officier in de Orde van Oranje Nassau (2002).