Help:Inhoud: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Regel 78: Regel 78:
De pagina is als volgt opgebouwd
De pagina is als volgt opgebouwd


#Infobox personen
1. Infobox personen


#Biografietekst
2. Biografietekst


#Categorie indeling personen
3. Categorie indeling personen





Versie van 16 jun 2008 06:47

Algemeen

De beeldengeluidwiki is het kennisplatform van het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum. Het is een online verzameling feiten over radio- en televisieprogramma’s, televisie-uitzendingen, personen, techniek, kortom alles wat met de Nederlandse radio en televisie te maken heeft. Vanaf het allereerste begin tot nu. Op den duur zal alles over radio en televisie in Nederland, de geschiedenis ervan, over zoveel mogelijk betrokken personen op allerlei manieren in deze wiki te vinden zijn.

De opzet van de beeldengeluidwiki lijkt erg veel op Wikipedia, de online encyclopedie waarin een onnoemelijke veelheid feiten over van alles en nog wat te vinden zijn. Het grootste verschil is dat de beeldengeluidwiki zich beperkt tot onderwerpen die direkt met de Nederlandse radio en televisie te maken hebben. De hulppagina's van wikipedia kunnen ook antwoord geven op vragen hoe een artikel bewerkt moet worden. Hulpagina Wikipedia Voor vragen kunt u contact opnemen met redactiewiki@beeldengeluid.nl


Voor wie is de beeldengeluidwiki?

Het gebruik van de wiki is open voor iedereen. Als collectief geheugen van alles wat er in de loop der jaren met radio- en televisie in Nederland is gebeurd, welke Nederlandse programma’s en uitzendingen werden gemaakt en wie daar allemaal bij betrokken waren.


Wie zorgt voor de inhoud van de beeldengeluidwiki?

De inhoud van de beeldengeluidwiki wordt grotendeels verzorgd door de gebruikers van de wiki.

Iedereen die iets relevants weet van een bepaald radio- of televisie-programma, over een acteur, een programmamaker, presentator, regisseur, cameraman, of bijvoorbeeld de locatie waar iets is opgenomen, kan die kennis aan deze wiki toevoegen. Als apart onderwerp, of als aanvullend feit in een een bestaand onderwerp over wat of wie dan ook.

De redactie wordt verzorgd door het instituut Beeld en Geluid. Een speciaal redactieteam ziet toe op de kwaliteit van de bijdragen die door de gebruikers van de wiki worden aangedragen.

Het team zal ook toezien op het aanbrengen van extra verwijzingen naar zo veel mogelijk relevante onderwerpen.

Wie kan er meewerken aan de beeldengeluidwiki?

Voor het toevoegen en aanvullen van items wordt de beeldengeluidwiki In eerste instantie opengesteld aan een beperkt aantal gebruikers.

Later, als de wiki een zeker volume heeft gekregen, zal die groep zich gaandeweg uitbreiden tot het algemeen publiek.

Een gebruiker kan zich alleen onder zijn of haar werkelijke naam aanmelden om bij te dragen aan de beeldengeluidwiki.

Onder die naam komen de bijdragen ook online. Dit om te voorkomen dat de betrouwbaarheid van de informatie bij voorbaat in het gedrang raakt. Bijdragen onder een pseudoniem of onherkenbare gebruikersnaam worden door het redactieteam geweerd.

In de tekst kunnen codes worden ingevoerd die ervoor zorgen dat het wiki-systeem meteen allerlei verbanden kan leggen naar andere items of categorieën.

Hoe gaat het meewerken aan de beeldengeluidwiki in z’n werk?

Het procédé om een nieuw item aan de beeldengeluidwiki toe te voegen is nagenoeg identiek aan dat van Wikipedia.

Een gebruiker die door het redactieteam is geaccepteerd kan zelf nieuwe pagina’s maken of bestaande pagina’s bewerken voor correctie en aanvulling.

Voor het invoegen van biografische gegevens of de gegevens van een specifiek radio-of televisieprogramma’s zijn tekstsjablonen in de helpinformatie beschikbaar.

Met het plaatsen van dubbele vierkante haken om een naam of titel of woord verschijnt het in de uiteindelijke tekst als link. Als er informatie over die naam, titel of het woord in de beeldengeluidwiki aanwezig is, wordt de link automatisch gemaakt en wordt in de uiteindelijke tekst groen weergegeven. Met het aanklikken ervan gaat het systeem er meteen naar toe.

In het andere geval verschijnt de link rood in de tekst en verwijst naar een lege pagina waar andere gebruikers tekst en gegevens kunnen plaatsen.

De inhoud van een item kan ten alle tijden worden bewerkt en gewijzigd: correcties, inhoudelijke aanvullingen en het maken van extra links met vierkante haken om een tekst.

Iedere bewerking blijft zichtbaar en alle eerdere versies worden bewaard. Het redactieteam kijkt mee, en kan ook veranderingen aanbrengen. Dat geldt overigens ook voor de andere gebruikers die door het redactieteam werden geaccepteerd.

Aanmelden

Het maken van een gebruikersnaam is eenvoudig en zo gebeurd. Je geeft een naam en een wachtwoord op en als die naam beschikbaar is wordt deze naam speciaal voor jou gereserveerd. Je kunt zelf een gebruikersnaam kiezen. Alle bijdragen vanaf dat moment worden onder die naam geregistreerd. Op die manier zijn jouw bijdragen eenvoudig terug te vinden voor jezelf en anderen. Een gebruikersnaam is persoonlijk, deel het niet met anderen. Andere gebruikers zijn welkom om zelf een gebruikersnaam aan te maken.

Bewerkingen worden alleen onder jouw gebruikersnaam opgeslagen als je bent ingelogd, anders wordt het IP-adres genoteerd.

Zorg er eerst voor dat jouw browser cookies accepteert. Sommige (voornamelijk oudere) browsers accepteren deze niet, vraag dit eventueel na bij de netwerkbeheerder.

Druk op de AANMELDEN knop rechtsboven op de pagina. Op de pagina kan je vervolgens een gebruikersnaam en wachtwoord invullen. Als je die nog niet hebt kan je die aanmaken via de link die daar staat.

De volgende gegevens worden dan gevraagd:

- Gebruikersnaam. Deze is zelf te kiezen, maar we gaan er van uit dat iedereen in de Beeld en Geluid wiki onder eigen naam werkt

- Wachtwoord

- Email adres. Deze is optioneel, maar zeer wenselijk in verband met contact en overleg.


Bewerking Personen

Personenpagina's bevatten biografische gegevens en een biografietekst.

De pagina is als volgt opgebouwd

1. Infobox personen

2. Biografietekst

3. Categorie indeling personen


In de pagina personen is rechts een kader met een afbeelding van de persoon en belangrijke gegevens over de persoon. De biografietekst geeft een schets van de professionele levensloop en de betekenis van de persoon voor film, televisie, radio of omroep.

1. Bewerking infobox personen

Het kader is gemaakt met een sjabloon en bevat de volgende gegevens

Naam
(doopnamen)
Geboortedatum en plaats
Eventueel sterfdatum)
Functies die een persoon vervuld heeft
De functies worden door middel van wikilinks gemaakt. Door een functie tussen 'functie' te plaatsen wordt de persoon toegevoegd aan de lijst van personen die deze functie vervullen.
Bekend van
hierin worden enkele titels genoemd. Door 'Titel' zijn het links binnen de beeldengeluidwiki naar de betreffende productiepagina.
Periode actief
bedoeld wordt het vakgebied
Werkt samen met
personen die in de carriere een rol gespeeld hebben. Door te vermelden als 'Voornaam Achternaam is er een link binnen de beeldengeluidwiki.
Trivia
noemenswaardigheden op mediagebied
Onderschrift
De naam van de persoon invullen, deze staat dan onder de afbeelding.
Externe info
websites indien relevant. Noteer '<spatie>Naam van een site' Bijvoorbeeld: 'Website Beeld en Geluid komt op het scherm als link: Website Beeld en Geluid.
Een overzicht van producties waarin een persoon te gast was, onderwerp van gesprek et cetera
Deze in de media lijst wordt gemaakt op basis van informatie uit de catalogus van Beeld en Geluid. Het wordt gemaakt in excel en verwerkt tot wikitabel door macro macro wikitabel.
Een overzicht van producties waaraan een persoon heeft gewerkt
de Oeuvrelijst wordt gemaakt in excel en verwerkt tot wikitabel door macro macro wikitabel


Invullen Sjabloon Persoon

Onderstaand sjabloon kan in een nieuwe pagina geplakt worden. Boven en onder moeten accolades worden toegevoegd:

boven

Achter het '=' teken kan de informatie worden ingevoerd.

Infobox Persoon| illustratie = .jpg
| naam       = 
| geboorte_datum  = 
| geboorte_plaats = 
| overlijden_datum  =
| overlijden_plaats =
| functies =
| bekend_van   = 
| periode_actief  =
| werkt_samen_met =
| trivia = 
| onderschrift =
| externe_info =
| catalogus = NAAM in de media
| programmaoverzicht = Oeuvre van NAAM


In een personenpagina is te checken hoe een lijst is ingevuld door de brontekst te bekijken of door de bewerkpagina te bekijken. Indien een fout gemaakt wordt in het invullen wordt de infobox als platte tekst getoond en niet in het kader zoals bedoeld is. Niet verwerkte links zijn rood, bestaande links zijn groen. Indien een link fout is geschreven, zal deze ook rood zijn.


Afbeeldingen personen

De afbeeldingen die gebruikt worden zijn net als bij wikipedia met verschillende licenties. Mocht een persoon geen toestemming geven, dan kan een afbeelding niet gebruikt worden. Het Instituut voor Beeld en Geluid heeft meer dan twee miljoen afbeeldingen in het archief. Deze afbeeldingen worden waar mogelijk in de wiki gebruikt.

Afbeeldingen van personen worden geupload. De naamgeving is altijd VoornaamAchternaam.jpg.

Bij personen wordt de afbeelding in de infobox geplaatst.

2. Biografietekst

De biografietekst is een platte tekst. Het is een schets van de carriere van een persoon. Het geeft een typering van een persoon. Dan gaat het om zijn of haar werkwijze, wat de persoon kenmerkend maakt in de producties of organisaties waarvoor gewerkt is. Personen in de tekst worden eenmaal aangemaakt als wikilink Producties in de tekst worden cursief gemeld en ook eenmaal als wikilink

3.Categorie indeling personen

Wikilink maken (houdt in openen dubbele haakjes openen '[['.

Vervolgens met dubbele haakjes sluiten ']]'.

category:personen| Achternaam, Voornaam

Bewerking van Producties

Een productiepagina bestaat uit:

  1. Infobox producties
  2. Afbeelding van de titel of logo van het programma (indien beschikbaar)
  3. Een beschrijving van het productie
  4. Een overzicht van de makers van een productie
  5. Achtergrondinformatie
  6. Indeling in categorie, genre en decennia

1. Invullen infobox producties

periode
het jaartal of periode waarin een productie gemaakt is. Vermelding is 'jaartal-jaartal'. Indien de productie nog steeds gemaakt wordt is de vermelding 'jaartal-heden'
archief link
de URL naar de zoek machine van Beeld en Geluid of indien relevant een ander archief. Vermelding door externe link, volledig URL<spatie>Beeld en Geluid.
makers
dit is een link binnen de beschrijving naar het kopje makers
achtergrond info
dit is optieneel. Indien in de tekst achtergrond informatie is opgenomen kan een link aangemaakt worden naar de tekstkop. Iedere kop is aan te maken. Vermelding door dezelfde link als onder makers. dus haakjes openen, nummerteken'Koptekst|koptekst haakjes sluiten.
genre
vermelding van genres waarin een productie is in te delen door wikilinks te maken.
decennia
vermelding van decennia waarin een productie is gemaakt door wikilinks te maken
medium
vermelding van het medium waarvoor de productie is gemaakt (film(bioscoop), radio, of televisie)
externe info
indien een productie een relevante externe verwijzing heeft of informatie over de productie op een externe site te vinden is. Vermelding door aanmaken externe link.

De infobox kan aangemaakt worden door onderstaande infobox te copieren en door middel van accolades te openen en af te sluiten Boven

Infobox Productie
| periode = 
| archief_link =
| makers = Makers
| achtergrond_info = optionele achtergrond info
| genre = 
| decennia = 
| medium = televisie
| externe_info = optionele externe info

2. Afbeeldingen producties

Afbeeldingen van producties worden geupload onder Titel.jpg

Een afbeelding toevoegen op een pagina: klik op icoon 'Afbeelding' (6e icoon van links) Vul de bestandsnaam in. (Bijvoorbeeld VoornaamAchternaam.jpg)

De afbeelding is een link en in de tekst te plaatsen waar deze gewenst is.

Voor producties wordt een afbeelding linksboven geplaatst. Dit is een afbeelding van het logo of de titel van het programma. Eventueel worden afbeeldingen van presentatoren of decors van het programma toegevoegd.

3.Beschrijvingen producties

Een koptekst wordt gemaakt door 3x '=' Beschrijving 3x'='

De beschrijvingtekst is een bondige samenvatting van de productie. Wat was er te zien of horen, wat was de functie van de productie of maakt het specifiek. Over het algemeen worden teksten uit de catalogus van Beeld en Geluid gebruikt, in het bijzonder teksten die geproduceerd zijn voor de Experience van Beeld en Geluid.

4. Makers

Koptekst makers door 3x '=' Makers '='

Onder makers worden functies vermeld en vervolgens namen van betrokken personen. Dit gebeurt door van alle personen wikilinks te maken.

In radio en televisieproducties worden redacteuren, samenstellers, regie, productie, omroep of zendgemachtigde genoemd

In drama of hoorspelen worden cast en indien mogelijk volledige crew genoemd.

In langlopende producties worden indien mogelijk bij medewerkers jaartallen van betrokkenheid genoemd.

5. Achtergrondinformatie

Deze informatie gaat dieper in op de productie. Dit kan zijn naar aanleiding van een publicatie waarin de productie nader is beschreven of door te refereren aan een interview met de maker(s) et cetera.

6. Indeling in categorie, genre en decennia

Door een aantal categorieen aan te brengen wordt de productie geordend onder de verschillende menu's

  1. wikilink aanmaken voor categorie productie: category:producties|Titel productie
  2. wikilink genre aanmaken: category:genretitel bijvoorbeeld category:actualiteiten
  3. wikilink decennia aanmaken: category:jaartal-jaartal