Henk van Hoorn: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 13: Regel 13:
 
| onderschrift = Henk van Hoorn
 
| onderschrift = Henk van Hoorn
 
| externe_info =  
 
| externe_info =  
 +
| media = <imagemap>
 +
Image:Audio.png|
 +
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Henk_van._Hoorn  Audio fragmenten]
 +
desc none
 +
</imagemap>
 
| catalogus = [[Henk van Hoorn in de media]]
 
| catalogus = [[Henk van Hoorn in de media]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Henk van Hoorn]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Henk van Hoorn]]

Versie van 18 feb 2013 om 10:07

Henk van Hoorn

NaamHenk van Hoorn
GeborenZuilen, 30 juli 1944
Functiespresentator, redacteur
Bekend vanMinjon, Den Haag Vandaag, Met het oog op morgen, Het Capitool
Periode actief1959-2010
Werkt samen metEef Brouwers, Nico Haasbroek, Jan Haasbroek, Joop van Zijl
TriviaHenk van Hoorn is de vader van verslaggever Sander van Hoorn
Media
Audio fragmentenAudio.png

Henk van Hoorn in de media
Oeuvre van Henk van Hoorn

Van Hoorn is een Nederlands presentator. Hij begint zoals vele anderen zijn radiocarrière als lid van Minjon, de jeugdomroep van de AVRO. Hij doet HBS-B in Utrecht en studeert daarna een paar jaar Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Minjon afdeling Utrecht maakt hij reportages en monteert die programma’s ook. Daarnaast speelt hij rollen in hoorspelen. Hij volgt na een aantal jaren de toenmalige consul van afdeling Utrecht op.

Hij is één van de Minjonners die bij toerbeurt het programma Op de jonge golf presenteert. In 1963 wint hij met een klankbeeld over een Utrechtse kermis de wisselmicrofoon voor het beste programma van het jaar. In 1964 wordt hij verslaggever bij AVRO’s Radiojournaal en gaat hij later naast het verslaggeverswerk, samen met Joop van Zijl, Eef Brouwers, Klaas Jan Hindriks en Cees van Drongelen, ook de eindredactie en de presentatie van het Radiojournaal doen.

In 1971 stapt hij over naar de televisie. Met Ton Planken en later ook Fred Verbakel maakt hij drie keer per week de televisie versie van Den Haag vandaag. Ook werkt hij mee aan het wekelijkse politieke televisieprogramma Ter visie van de NOS. In 1979 houdt de hele redactie het voor gezien en Van Hoorn wordt parlementair redacteur, presentator en eindredacteur bij de VARA (radio en televisie). Hij werkt onder meer mee aan de actualiteitenrubriek Achter het nieuws en aan het wekelijkse politieke radioprogramma In de Rooie Haan. Hij wordt presentator en later ook eindredacteur bij een politiek televisieprogramma dat in de plaats komt van het in geruzie gesmoorde Haagse kringen. In vier jaar tijd verandert dit programma drie keer van locatie en titel: Wat voor weer zou het zijn in Den Haag, De BV Nederland en Haagse bluf. Na een heftig conflict over de eindredactie bij Achter het nieuws vertrekt Van Hoorn in 1984 bij de VARA.

In Rotterdam helpt hij Nico Haasbroek bij de start van Radio Rijnmond en presenteert de middaguitzendingen. Na een jaar verhuist hij, op uitnodiging van broer Jan Haasbroek, naar de VPRO. Daar is hij onder meer eindredacteur van het programma Het gebouw dat elke vrijdag op Radio 1 en 5 wordt uitgezonden. In 1990 komt Van Hoorn weer in dienst bij de NOS. Hij wordt hoofd Actuele Programma’s bij de NOS-radio en vanaf 1995, na de splitsing van de NOS, ook hoofdredacteur van het NOS-radionieuws en Met het oog op morgen. Bij toerbeurt presenteert hij Het Capitool. In 1999 wordt Van Hoorn benoemd tot hoofdredacteur van de NOS-radio. Hij strijdt voor meer samenwerking tussen de omroepen die op Radio 1 uitzenden. Binnen de NOS zet hij zich onder meer in voor een modernisering van het radionieuws en voor een grotere samenwerking tussen radio en televisie. In 2004 maakt hij gebruik van vervroegd pensioen.

Henk van Hoorn is 24 jaar lang presentator bij Met het oog op morgen, dat hij voor de eerste keer presenteert op 22 juni 1986 en op 30 juni 2010 voor het laatst.


Prijzen en onderscheidingen

2004 Ere zilveren Reissmicrofoon

2010 Koninklijke onderscheiding: Ridder in de orde van Oranje Nassau