Herman Felderhof: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina: '''Herman Hendrik Felderhof''' (Bussum, 21 november 1911 - 13 december 1994) was radioverslaggever en omroepbestuurder. Hij is de vader van Rik Felderhof. Hij begon zijn carrièr...)
 
Geen bewerkingssamenvatting
(15 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Herman Hendrik Felderhof''' (Bussum, 21 november 1911 - 13 december 1994) was radioverslaggever en omroepbestuurder.
{{ Infobox Persoon
Hij is de vader van [[Rik Felderhof]].
| illustratie = 004487-20011016b-030_(klein).jpg
| naam      = Herman Hendrik Felderhof
| geboorte_datum  = 21 november 1911
| geboorte_plaats = Bussum
| overlijden_datum  =  13 december 1994
| overlijden_plaats = Hilversum
| functies = [[:Category:journalist|journalist]], [[:Category:presentator|presentator]], [[:Category:radiomaker|radiomaker]], [[:Category:omroepbestuurder|omroepbestuurder]]
| bekend_van  = [[Radio Herrijzend Nederland]], ''[[Radiokrant]]'', ''[[Schip van de Week]]''
| periode_actief  = 1930-1980
| werkt_samen_met = [[Jacques Idserda]],  [[Jan van Herpen]], [[Guus Weitzel]]
| trivia = [[Trivia: Herman Felderhof|Trivia]]
| onderschrift = Herman Felderhof
| externe_info =
| media = <imagemap>
Image:Audio.png|
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Herman_Felderhof  Audio fragmenten]
desc none
</imagemap>
| catalogus = [[Herman Felderhof in de media]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Herman Felderhof]]
}}


Hij begon zijn carrière in 1930 bij de [[AVRO]] als omroeper en werd later verslaggever bij de actualiteitenrubriek ''[[AVRO's Radiojournaal]]''. De oudst bewaarde opname waarin hij te horen is dateert uit 1933, een verslag van het defilé bij het twaalfeneenhalfjarig jubileum van burgemeester de Vlugt van Amsterdam. Ook in de jaren '30 versloeg Felderhof al gebeurtenissen rond het Koninklijk Huis, zoals het veertigjarig jubileum van Koningin Wilhelmina in 1938.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Felderhof gewoon door, na het opheffen van de AVRO ook bij de [[Nederlandsche Omroep]]. In tegenstelling tot de meeste van zijn collega's had hij er een goede reden voor: al vroeg tijdens de oorlog kwam hij in aanraking met twee medewerkers van het [[Algemeen Handelsblad]], die later voor de verzetskrant [[Het Parool]] gingen werken. Zij vroegen hem aan te blijven, zodat zij de Hilversumse zender zouden kunnen gebruiken om codeberichten naar Engeland te zenden. Daarvan is het echter nooit gekomen. In 1944 werd Felderhof medewerker van het illegale blad [[Vrij Nederland]]. Na de bevrijding werd hij redactie-secretaris.
Hij begint zijn carrière in 1930 bij de [[AVRO]] als omroeper en wordt later verslaggever bij de actualiteitenrubriek ''[[AVRO's Radiojournaal]]''. De oudst bewaarde opname waarin hij te horen is dateert uit 1933, een verslag van het defilé bij het twaalfeneenhalfjarig jubileum van burgemeester de Vlugt van Amsterdam. Ook in de jaren '30 verslaat Felderhof al gebeurtenissen rond het Koninklijk Huis, zoals het veertigjarig jubileum van Koningin Wilhelmina in 1938.


Vervolgens keerde hij de AVRO de rug toe; hij ging werken voor [[Radio Herrijzend Nederland]], [[Radio Nederland Wereldomroep]] en (in 1951) de [[NCRV]], waar hij jarenlang de belangrijkste verslaggever van was en leiding gaf aan de actualiteitenrubriek [[Vandaag. De Radiokrant van Nederland]]. Historische gebeurtenissen die hij voor de Nederlandse radio versloeg waren onder andere de watersnood van 1953 en de begrafenis van Wilhelmina in 1962. In 1963 was hij net in de Verenigde Staten gearriveerd om de begrafenis van president Kennedy te verslaan, toen diens vermoedelijke moordenaar Lee Harvey Oswald werd vermoord, zodat Felderhof dit nieuws heet van de naald kon brengen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt Felderhof gewoon door, na het opheffen van de AVRO ook bij de [[Nederlandsche Omroep]]. In tegenstelling tot de meeste van zijn collega's heeft hij er een goede reden voor: al vroeg tijdens de oorlog komt hij in aanraking met twee medewerkers van het ''Algemeen Handelsblad'', die later voor de verzetskrant ''Het Parool'' gaan werken. Zij vragen hem aan te blijven, zodat zij de Hilversumse zender zouden kunnen gebruiken om codeberichten naar Engeland te zenden. Daarvan is het echter nooit gekomen. In 1944 wordt Felderhof medewerker van het illegale blad ''Vrij Nederland''. Na de bevrijding wordt hij redactie-secretaris.


In 1966 werd Herman Felderhof hoofd radioprogrammadienst van de Nederlandse Radio Unie, de NRU, oorspronkelijk een samenwerkingsverband van de omroepen, ten dienste van de technische faciliteiten, zoals radiostudio's en reportagewagens. Hij ging met pensioen in 1976. Daarna was hij nog een keer te horen als verslaggever bij een grote gebeurtenis: op 30 april 1980 versloeg hij de abdicatie van Koningin Juliana.
Vervolgens keert hij de AVRO de rug toe; hij gaat werken voor [[Radio Herrijzend Nederland]], [[Radio Nederland Wereldomroep]] en (in 1951) de [[NCRV]], waar hij jarenlang de belangrijkste verslaggever is en leiding geeft aan de actualiteitenrubriek ''[[Radiokrant]]''. Historische gebeurtenissen die hij voor de Nederlandse radio verslaat zijn onder andere de watersnood van 1953 en de begrafenis van Princes Wilhelmina in 1962. In 1963 is hij net in de Verenigde Staten gearriveerd om de begrafenis van president Kennedy te verslaan, wanneer diens vermoedelijke moordenaar Lee Harvey Oswald wordt vermoord, zodat Felderhof dit nieuws heet van de naald kan brengen.


In 1966 wordt Herman Felderhof hoofd radioprogrammadienst van de [[Nederlandse Radio Unie]], de [[NRU]] (de latere [[NOS]]). Hij gaat met pensioen in 1976. Hij wordt in de zeventiger jaren nog een keer uitgenodigd om tijdens de NOS-radio uitzending vanuit Urk verslag te doen van de festiviteiten aldaar. Daarna is hij nog een keer te horen als verslaggever bij een grote gebeurtenis: op 30 april 1980 verslaat hij de abdicatie van Koningin Juliana.
Felderhof heeft ook een aantal boeken geschreven, waaronder ''"Temidden van haar volk (ontmoetingen met Koningin Wilhelmina)"'', en de tekst van de cantate ''"Tot wien zullen wij henengaan?"'', een compositie van zijn broer Jan.


Felderhof schreef ook een aantal boeken, waaronder ''"Temidden van haar volk (ontmoetingen met Koningin Wilhelmina)"'', en de tekst van de cantate ''"Tot wien zullen wij henengaan?"'', een compositie van zijn broer Jan.  
Herman Felderhof is begraven op Begraafplaats Zuiderhof aan de Kolhornseweg in Hilversum.


Herman Felderhof werd begraven op Begraafplaats Zuiderhof aan de Kolhornseweg in Hilversum.
[[Category:Personen|Felderhof, Herman]]
 
[[Category:Journalist|Felderhof, Herman]]
[[Categorie:Nederlands journalist|Felderhof, Herman]]
[[Category:Presentator|Felderhof, Herman]]
[[Categorie:Nederlands presentator|Felderhof, Herman]]
[[Category:Radiomaker|Felderhof, Herman]]
[[Categorie:Nederlandse radio|Felderhof, Herman]]
[[Category:Omroepbestuurder|Felderhof, Herman]]

Versie van 7 mrt 2013 14:27

Herman Felderhof

NaamHerman Hendrik Felderhof
GeborenBussum, 21 november 1911
GestorvenHilversum, 13 december 1994
Functiesjournalist, presentator, radiomaker, omroepbestuurder
Bekend vanRadio Herrijzend Nederland, Radiokrant, Schip van de Week
Periode actief1930-1980
Werkt samen metJacques Idserda, Jan van Herpen, Guus Weitzel
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png

Herman Felderhof in de media
Oeuvre van Herman Felderhof


Hij begint zijn carrière in 1930 bij de AVRO als omroeper en wordt later verslaggever bij de actualiteitenrubriek AVRO's Radiojournaal. De oudst bewaarde opname waarin hij te horen is dateert uit 1933, een verslag van het defilé bij het twaalfeneenhalfjarig jubileum van burgemeester de Vlugt van Amsterdam. Ook in de jaren '30 verslaat Felderhof al gebeurtenissen rond het Koninklijk Huis, zoals het veertigjarig jubileum van Koningin Wilhelmina in 1938.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt Felderhof gewoon door, na het opheffen van de AVRO ook bij de Nederlandsche Omroep. In tegenstelling tot de meeste van zijn collega's heeft hij er een goede reden voor: al vroeg tijdens de oorlog komt hij in aanraking met twee medewerkers van het Algemeen Handelsblad, die later voor de verzetskrant Het Parool gaan werken. Zij vragen hem aan te blijven, zodat zij de Hilversumse zender zouden kunnen gebruiken om codeberichten naar Engeland te zenden. Daarvan is het echter nooit gekomen. In 1944 wordt Felderhof medewerker van het illegale blad Vrij Nederland. Na de bevrijding wordt hij redactie-secretaris.

Vervolgens keert hij de AVRO de rug toe; hij gaat werken voor Radio Herrijzend Nederland, Radio Nederland Wereldomroep en (in 1951) de NCRV, waar hij jarenlang de belangrijkste verslaggever is en leiding geeft aan de actualiteitenrubriek Radiokrant. Historische gebeurtenissen die hij voor de Nederlandse radio verslaat zijn onder andere de watersnood van 1953 en de begrafenis van Princes Wilhelmina in 1962. In 1963 is hij net in de Verenigde Staten gearriveerd om de begrafenis van president Kennedy te verslaan, wanneer diens vermoedelijke moordenaar Lee Harvey Oswald wordt vermoord, zodat Felderhof dit nieuws heet van de naald kan brengen.

In 1966 wordt Herman Felderhof hoofd radioprogrammadienst van de Nederlandse Radio Unie, de NRU (de latere NOS). Hij gaat met pensioen in 1976. Hij wordt in de zeventiger jaren nog een keer uitgenodigd om tijdens de NOS-radio uitzending vanuit Urk verslag te doen van de festiviteiten aldaar. Daarna is hij nog een keer te horen als verslaggever bij een grote gebeurtenis: op 30 april 1980 verslaat hij de abdicatie van Koningin Juliana. Felderhof heeft ook een aantal boeken geschreven, waaronder "Temidden van haar volk (ontmoetingen met Koningin Wilhelmina)", en de tekst van de cantate "Tot wien zullen wij henengaan?", een compositie van zijn broer Jan.

Herman Felderhof is begraven op Begraafplaats Zuiderhof aan de Kolhornseweg in Hilversum.