Het Midden-Oosten gedecodeerd

Uit B&G Wiki
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte48’48’’
Mediumtelevisie
Externe infohttp://tegenlicht.vpro.nl/


Beschrijving

Documentaire waarin oud-Midden-Oosten correspondent Joris Luyendijk een kijkje geeft in de wereld van het maken van nieuws. De focus ligt op het brengen van het nieuws en de mate van objectiviteit die hiermee gepaard gaat.

Joris Luyendijk wordt in deze film geïnterviewd over zijn tijd als correspondent in het Palestijnse deel van Israël. Hij legt uit hoe beelden en invalshoeken worden geselecteerd voor het nieuws. Luyendijk bespreekt hoe lastig objectiviteit is in oorlogssituaties, omdat invalshoeken vaak worden bepaald vanuit Nederland en niet door de correspondenten die zich in het oorlogsgebied bevinden. Een verslag is afhankelijk van het beeldmateriaal, en omdat er niet overal beelden van zijn, worden verschillende kanten van het verhaal vaak weggelaten. Hij geeft verschillende voorbeelden, gepaard met beelden uit Nederlandse en buitenlandse nieuwsuitzendingen. Volgens Luyendijk moeten er keuzen worden gemaakt, en deze zijn nooit neutraal.

Makers

Regie Shuchen Tan

Research Carine Eijsbouts

Camera Mat van Hensbergen, Caterina Pohlmann

Geluid Piotr van Dijk

Montage & Mixage [Rinze Schuurman]]

Kleurcorrectie Ronald van Dieren

Productie Miriam Bos

Eindredactie Jos de Putter, Doke Romeijn

Achtergrondinformatie

In 2007 breekt er een burgeroorlog uit tussen het islamitische Hamas en het meer wereldlijke Fatah. De problemen in het Midden-Oosten staan, ten tijde van de film Het Midden-Oosten gedecodeerd, centraal in het nieuws. Joris Luyendijk brengt in 2006 het boek Het zijn net mensen uit. Het gaat over zijn tijd als correspondent in het Midden-Oosten en hoe de nieuwsmedia de mensen thuis maar een minuscuul deel van de werkelijkheid kunnen laten zien.