Het Slangenspoor

Uit B&G Wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Externe infoDokwerk

Slangenspoor.jpg

Beschrijving

In deze documentaire van Saskia van Schaik staat het verhaal van de twee Chinese mannen Lin Guoyin en Wang Jin Hai centraal. Zij zijn door zogenaamde Slangenkoppen vanuit China naar Nederland gesmokkeld, en hebben ieder 15.000 euro betaald voor deze lange, zware en hopeloze reis. Dat alles omdat hen werk in Nederland was beloofd.

Saskia van Schaik ontmoette deze mannen via de Chinese dokter Lin Dongyi, die de mannen zo nu en dan onderdak en eten biedt.

In de film vertellen de mannen hun beweegredenen om naar Nederland te vertrekken en wat ze op de reis hebben meegemaakt. Ze worden gevolgd in hun dagelijks leven in Rotterdam, de plekken waar ze in de open lucht hebben overnacht, maar ook als ze boodschappen doen, in het huis van dokter Lin, als ze naar huis bellen. Ze gaan ook naar de plaats waar ze met tientallen andere gesmokkelde Chinezen opgesloten hebben gezeten. Ze lezen bovendien fragmenten voor uit een brief die ze aan koningin Beatrix hebben geschreven.

De mannen raken vaak geëmotioneerd als ze praten over thuis, de ellende tijdens de reis en hun opgegeven hoop op werk in Nederland.Terug kunnen ze niet, omdat ze hun schulden in China niet kunnen afbetalen.

Makers

Regie Saskia van Schaik

Camera Kees Brouwer

Productie Madeleine Somer, Karin Spiegel

VPRO

Achtergrondinformatie

Het Slangenspoor is uitgezonden in 2003, aan de vooravond van de slotfase van het proces tegen degenen die ervan verdacht worden medeschuldig te zijn aan het drama in Dover. Hierbij zijn 58 gesmokkelde Chinezen in een vrachtwagen door verstikking omgekomen.

Het Slangenspoor is uitgezonden in het kader van Dokwerk, een wekelijkse serie reportages en documentaires, gemaakt door verschillende regisseurs. Afwisselend uitgezonden door de VPRO en NPS.

De documentaire is vertoond tijdens het Amsterdam-China festival op 11 oktober 2005.