Het einde van de wereld

Uit B&G Wiki
Versie door Fdhaas (overleg | bijdragen) op 10 dec 2009 om 13:50
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Periode1995
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte50'54"
Mediumtelevisie


Bestand:Eindevandewereld jpg Eindevandewereld 2.jpg


Beschrijving

Voor deze tweedelige reportage zijn documentairemakers Hans Fels en Theo Uittenbogaard afgereisd naar de Marshall eilanden, een eilandengroep in Micronesië in de grote Oceaan. In dit deel bezoekt Theo Uittenbogaard het atol Majuro, waarop de hoofdstad van de Marshall eilanden is gevestigd. De maker heeft hier een interview met de burgemeester van Rongelap, een dichtbij gelegen atol van 61 eilandjes, die samen zo'n 8 km2 behelsen.

Rongelap kreeg bekendheid door wat er op er op het nabij gelegen eiland Bikini gebeurde: de VS gebruikte het eiland waarop zo'n tien mensen woonden tussen 1946 en 1958 als locatie voor het testen van een twintigtal waterstof,- en atoombommen. In 1954 viel de beurt aan de Castle Bravo-waterstofbom. Tegen de weersverwachting in bleek de wind op de dag van de proef gedraaid: er daalde een wolk van radio actieve stof op het Rongelap neer.

In de aflevering wordt verhaald hoe de kinderen aanvankelijk speelden met de neerslag alsof het sneeuw was, hoe de bevolking gedwongen moest evacueren en ruim tien jaar later op sein veilig opnieuw naar het eiland trok. Na de geboorte van een aantal mismaakte kinderen werd er opnieuw een evacuatiebevel uitgeroepen. Nu, veertig jaar later, is het eiland opnieuw veilig verklaard.


Makers

Regie Theo Uittenbogaard, Hans Fels

Eindredacteur NPS Roel van Broekhoven

Producent Nellie Kramer

VPRO