Het kindsdeel

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 21 okt 2010 om 09:39
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2004
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte48'13"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Het kindsdeel is een documentaire over de schadelijke gevolgen van een scheiding voor een deel van de kinderen, vooral als de ouders haatdragend naar elkaar blijven. De volgende deelproblemen komen aan bod. Het verdriet van kinderen. De haat en woede tussen ouders rond de scheiding. De breuk met één van de ouders. Het gebrek aan communicatie tussen de ouders onderling en tussen de ouders en de kinderen. Het heen en weer reizen van de kinderen. Het weghalen van Cynthia bij haar vader door de politie op instigatie van haar moeder. De schade bij kinderen als de ruzies voortduren na de scheiding. De manipulatie van kinderen door ouders. Haat van kinderen tegen één van de ouders. Vertellen aan de kinderen over echtscheiding. Latere psychische problemen bij kinderen van gescheiden ouders. De rol van advocaten en de rechtspraak als de ouders onderling geen overeenstemming kunnen bereiken. De invoering van het verplichte ouderschapsplan voor ouders die willen scheiden. Angsten bij kinderen. De verandering van de samenleving waarbij de oude situatie 'open gezinnen in een gesloten samenleving' is verruild voor 'gesloten gezinnen in een open samenleving'.

Deze onderwerpen worden besproken aan de hand van interviews met; de twaalfjarige Bryn en de tienjarige Evi, broertje en zusje met gescheiden ouders; De negentienjarige Charissa en de zeventienjarige Cynthia, zusjes met gescheiden ouders; Ed Spruijt, echtscheidingsonderzoeker; Kees de Hoog, hoogleraar gezinssociologie; De drieënveertigjarige Mylène en de zestienjarige Marloes, dochter van gescheiden ouders. Van Marloes wordt er archiefbeeld van vijf jaar geleden getoond. Ook worden er scènes nagespeeld van twee ruziënde ouders die via de email bekvechten over de kinderen en hun opvoeding.

In deze documentaire is een duidelijk contrast geschetst tussen realiteit en fictie. Wanneer Karen de Bok en Anton de Goede twee ruziënde ouders spelen die via de mail hun geschillen bevechten, wordt er een hele andere manier van filmen toegepast dan wanneer er interviews worden afgenomen. De ruziënde ouders zitten in het donker, met alleen belichting van voren die van de laptop af komt. Er zijn ook vaak close-ups van handen en teksten op het beeldscherm. De stem van de acteur is ingesproken en later toegevoegd aan de scene. Dit is een tegenstelling met de realiteit. In het gedeelte van de documentaire met de interviews over de realiteit, is er veel licht gebruikt. De geïnterviewde personen worden bijna allemaal van voren geïnterviewd. Behalve het interview met de twaalfjarige Bryn en de tienjarige Evi, broertje en zusje met gescheiden ouders, omdat zij in hun kamer worden geïnterviewd en ze nog aan het spelen zijn. Doordat zij in hun natuurlijke omgeving worden gefilmd, worden zij vaak van achteren of van de zijkant gefilmd. Er wordt dus gebruik gemaakt van filmische elementen om een contrast te schetsen in deze documentaire tussen realiteit en fictie.

Makers

Regie Britta Hosman, Hans Simonse

Eindredactie Marije Meerman, Doke Romeijn, Frank Wiering

Productie Mariska Schneider

Commentaar Jan van Friesland, Astrid Nauta

Samenstelling Hans Simonse

Acteur Karen de Bok, Anton de Goede

Achtergrondinformatie

Het kindsdeel is een documentaire binnen de documentaireserie Tegenlicht. Het thema dat in deze documentaire aan de orde komt is een maatschappelijk probleem dat niet alleen effect heeft op de huidige maatschappij, maar ook op de toekomst vanwege de schade die de kinderen oplopen.