Het ontstaan van het moderne Nederland

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Iris (Overleg | bijdragen) op 4 okt 2009 om 16:36 (Makers)

Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1996
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreJongerenprogramma, Informatief, Geschiedenisprogramma
Decennia1990-1999
Lengte19’17’’
Mediumtelevisie


Beschrijving

Het ontstaan van het moderne Nederland is een educatief programma, gemaakt voor het voortgezet onderwijs. In het programma wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Nederland vanaf 1780 tot 1830, een periode waarin Nederland zich ontwikkelt van een federatief ingerichte republiek naar een gecentraliseerd koninkrijk. Deze geschiedenis wordt in een verhalende vorm verteld. Dit verhaal wordt ondersteund met oude landkaarten, schilderijen, prenten en pamfletten. Er worden historici van verschillende instellingen zoals Universiteiten geïnterviewd die kennis hebben over deze periode. Er is sprake van een combinatie tussen oud en nieuw beeldmateriaal. In het programma worden namelijk ook beelden getoond uit het jaar 1996.

Het ontstaan van het moderne Nederland is tot stand gekomen door het verkrijgen van informatie, landkaarten, pamfletten en schilderijen van meerdere instellingen waaronder musea, universiteiten, Koninklijke archieven en Stichting AVAC dat vanaf 2002 het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heet. Daarnaast heeft ‘Wantje Fritschy’, auteur van het boek ‘Het ontstaan van het moderne Nederland’, bijgedragen aan de productie van Het ontstaan van het moderne Nederland. Zij is één van de geïnterviewden in dit programma.


Makers

Regie Wim Stokhof

Productie Wim Stokhof

Camera Bob Kat, Thijs Meertens

Geluid Radboud van Grieken, Jaqcueline de la Ruelle, Dick Stuurman

Graphics Gaëtan Dirven

Editing Kees van Kampen

Redactie Willem van der Spek

Commentaar Petra van Seventer, Bob van der Houven

Teleac/NOT

Achtergrondinformatie

In 1996 fuseren Teleac en NOT en werken samen verder onder de naam Teleac/NOT. Het doel van deze nieuwe omroep is het maken van educatieve programma’s. In het eerste jaar van dit samenwerkingsverband is Het ontstaan van het moderne Nederland geproduceerd. Programma’s bedoeld voor jongeren vallen vanaf 1996 onder de naam SchoolTV, hieronder valt Het ontstaan van het moderne Nederland ook.