Het tweede gezicht: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina: {{Infobox Productie | periode = 2002 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=het%20tweede%20gezicht Beeld en Geluid] | makers...)
 
 
(12 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox Productie
 
{{Infobox Productie
 
 
| periode = 2002
 
| periode = 2002
 
 
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=het%20tweede%20gezicht Beeld en Geluid]
 
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=het%20tweede%20gezicht Beeld en Geluid]
 
 
| makers = [[#makers|Makers]]
 
| makers = [[#makers|Makers]]
 
 
| achtergrond_info = [[#achtergrondinfo|Achtergrondinformatie]]
 
| achtergrond_info = [[#achtergrondinfo|Achtergrondinformatie]]
 
+
| genre = [[:category:documentaire|Documentaire]]
| genre = Documentaire
+
| decennia = [[:category:2000-2009|2000-2009]]
 
+
| lengte = 76'
| decennia = 2000-2009
 
 
 
 
| medium = televisie
 
| medium = televisie
 
 
|externe_info = [http://www.mennoterbraak.nl/ Stichting van Menno ter Braak]  
 
|externe_info = [http://www.mennoterbraak.nl/ Stichting van Menno ter Braak]  
 
 
 
}}
 
}}
  
<br clear=”all” />
+
<br clear="all" />
 
 
  
 
===Beschrijving===
 
===Beschrijving===
 +
Op de avond dat Nederland capituleert (14 mei 1940), verschijnt [[Menno ter Braak]] met zijn vrouw Antje aan de deur van Wim. Menno zegt dat het zo ver is en Wim haalt een glas water terwijl Menno een briefje schrijft aan zijn vrouw. De pil die Menno vermoedelijk genomen zou hebben heeft niet gewerkt en hij vraagt zijn broer om hem een spuitje te geven.
  
Op de avond dat Nederland capituleerde (14 mei 1940), verscheen Menno met zijn vrouw Antje aan de deur van Wim. Menno zegt dat het zo ver is en Wim haalt een glas water terwijl Menno een briefje schrijft aan zijn vrouw. De pil die Menno vermoedelijk genomen zou hebben heeft niet gewerkt en hij vraagt zijn broer om hem een spuitje te geven.
+
Maker [[Krijn ter Braak]] probeert om met behulp van toneelspel achter de reden te komen waarom de zelfmoord is gepleegd. Hij gaat er vanuit dat door het spelen van een personage het mogelijk is om de reden te achterhalen. De gekozen man, Peer, moet al zijn boeken lezen om zich als Menno te voelen. Ook wil Krijn dat Peer er als Menno uit komt te zien, dus worden oude vrienden gevraagd over het uiterlijk van Menno.  
 
 
 
 
Krijn probeert om met behulp van toneelspel achter de reden te komen waarom de zelfmoord is gepleegd. Hij gaat er vanuit dat door het spelen van een personage het mogelijk is om de reden te achterhalen. De gekozen man, Peer, moet al zijn boeken lezen om zich als Menno te voelen. Ook wil Krijn dat Peer er als Menno uit komt te zien, dus worden oude vrienden gevraagd over het uiterlijk van Menno.  
 
 
 
 
 
De titel het tweede gezicht heeft Krijn gekozen omdat hij een foto heeft gevonden waarbij een jongen met zijn kin op tafel ligt. Krijn ziet er twee gezichten in: die van Menno en die van Wim. Krijn ziet twee gezichten samensmelten op de foto. Hij is opzoek naar de relatie tussen de twee en wat de rollen waren tijdens de zelfmoord van Menno.
 
 
 
Duur: 1:16
 
 
 
Uitgezonden: 14-5-2003
 
  
 +
De titel ''Het tweede gezicht'' heeft Krijn ter Braak gekozen omdat hij een foto heeft gevonden waarbij een jongen met zijn kin op tafel ligt. Krijn ziet er twee gezichten in: die van Menno en die van Wim. Krijn ziet twee gezichten samensmelten op de foto. Hij is opzoek naar de relatie tussen de twee en wat de rollen waren tijdens de zelfmoord van Menno.
  
 
===Makers===  
 
===Makers===  
  
 +
Regie [[Krijn ter Braak]], [[Hans Fels]]
  
Regie: [[Krijn ter Braak]], [[Hans Fels]]
+
Camera [[Hans Fels]]  
 
 
 
 
Producenten: [[Nellie Kamer]], [[Alex Klippel]], [[Ine Waltuch]]
 
 
 
 
 
Camera: [[Hans Fels]]  
 
 
 
 
 
Geluid: [Mark Wessner]], [[Menno Euwe]], [[Joris van Ballegoijen]]
 
 
 
 
 
Montage: [[Gys Zevenbergen]]
 
 
 
  
Scenario: [[Hans Fels]]  
+
Geluid [[Mark Wessner]], [[Menno Euwe]], [[Joris van Ballegoijen]]  
  
 +
Montage [[Gys Zevenbergen]]
  
Commentaar: [[Peer Mascini]], [[Krijn ter Braak]]  
+
Scenario [[Hans Fels]]  
  
 +
Commentaar [[Peer Mascini]], [[Krijn ter Braak]]
  
Acteurs: [[Peer Mascini]], [[Elsie de Brauw]], [[Anneke Blok]]  
+
Producent [[Nellie Kamer]], [[Alex Klippel]], [[Ine Waltuch]]  
  
 +
[[VPRO]]
  
Interviews : [[Adriaan Morriën]], [[Max Nord]], [[Hanneke Starreveld-Stolte]], [[Theun de Vries]], [[Hugo Brandt Corstius]], [[Henk Hofland]], [[Gemma Nefkens]], [[Felix Rottenberg]], [[Han Voskuil]], [[André Swertz]], [[Jurjen Swertz]], [[Matthijs Schippers]], [[Michaël Zeeman]], [[Herman Schepers]], [[Truus Floors]], [[Krijn ter Braak]], [[Mineke ter Braak-Faber]], [[Caroline ter Braak]], [[Marianne Lacuelle-Ter Braak]]
+
===Cast===
  
 +
[[Peer Mascini]]
  
Omroep: [[VPRO]]  
+
[[Elsie de Brauw]]
 
  
 +
[[Anneke Blok]]
  
 
===Achtergrondinformatie===  
 
===Achtergrondinformatie===  
  
 +
''Het tweede gezicht'' is uitgezonden op 14 mei 2003 in het kader van de [[NPS]] documentaire reeks ''[[Het uur van de wolf]]''. 
  
Uitgezonden in het kader van [[Het uur van de wolf]]
+
[[Menno ter Braak]] (1902-1940) is een schrijver die veel invloed heeft gehad in de Nederlandse letterkunde. Hij speelt een vooraanstaande rol in de [[Nederlandse Filmliga]]. In de laatste werken voor zijn dood gaat het vooral over de opkomst van Hitler en zijn mening over wat er gebeurt in Europa. Hij heeft zichzelf voorgenomen om niet te leven in een nazi-bezet gebied. ''Het tweede gezicht'' is ook de naam van een verzameling essays van Menno ter Braak. 
 
 
 
 
Het tweede gezicht is ook de naam van een verzameling essays van Menno ter Braak.
 
 
 
 
 
Dit programma kwam tot stand met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.
 
 
 
 
 
Menno ter Braak heeft verschillende boeken en essays geschreven. In de laatste werken voor zijn dood ging het vooral over de opkomst van Hitler en zijn mening over wat er gebeurde in Europa. Hij heeft zichzelf voorgenomen om niet te leven in een nazi-bezet gebied.  
 
  
 +
----
  
Menno ter Braak heeft een stichting naar zich vernoemd gekregen.
+
[[category: Productielijst T|Tweede gezicht, Het]]
 +
[[category:documentaire|Tweede gezicht, Het]]
 +
[[category:2000-2009|Tweede gezicht, Het]]

Huidige versie van 6 dec 2010 om 14:48

Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte76'
Mediumtelevisie
Externe infoStichting van Menno ter Braak


Beschrijving

Op de avond dat Nederland capituleert (14 mei 1940), verschijnt Menno ter Braak met zijn vrouw Antje aan de deur van Wim. Menno zegt dat het zo ver is en Wim haalt een glas water terwijl Menno een briefje schrijft aan zijn vrouw. De pil die Menno vermoedelijk genomen zou hebben heeft niet gewerkt en hij vraagt zijn broer om hem een spuitje te geven.

Maker Krijn ter Braak probeert om met behulp van toneelspel achter de reden te komen waarom de zelfmoord is gepleegd. Hij gaat er vanuit dat door het spelen van een personage het mogelijk is om de reden te achterhalen. De gekozen man, Peer, moet al zijn boeken lezen om zich als Menno te voelen. Ook wil Krijn dat Peer er als Menno uit komt te zien, dus worden oude vrienden gevraagd over het uiterlijk van Menno.

De titel Het tweede gezicht heeft Krijn ter Braak gekozen omdat hij een foto heeft gevonden waarbij een jongen met zijn kin op tafel ligt. Krijn ziet er twee gezichten in: die van Menno en die van Wim. Krijn ziet twee gezichten samensmelten op de foto. Hij is opzoek naar de relatie tussen de twee en wat de rollen waren tijdens de zelfmoord van Menno.

Makers

Regie Krijn ter Braak, Hans Fels

Camera Hans Fels

Geluid Mark Wessner, Menno Euwe, Joris van Ballegoijen

Montage Gys Zevenbergen

Scenario Hans Fels

Commentaar Peer Mascini, Krijn ter Braak

Producent Nellie Kamer, Alex Klippel, Ine Waltuch

VPRO

Cast

Peer Mascini

Elsie de Brauw

Anneke Blok

Achtergrondinformatie

Het tweede gezicht is uitgezonden op 14 mei 2003 in het kader van de NPS documentaire reeks Het uur van de wolf.

Menno ter Braak (1902-1940) is een schrijver die veel invloed heeft gehad in de Nederlandse letterkunde. Hij speelt een vooraanstaande rol in de Nederlandse Filmliga. In de laatste werken voor zijn dood gaat het vooral over de opkomst van Hitler en zijn mening over wat er gebeurt in Europa. Hij heeft zichzelf voorgenomen om niet te leven in een nazi-bezet gebied. Het tweede gezicht is ook de naam van een verzameling essays van Menno ter Braak.