Het tweede gezicht

Uit B&G Wiki
Versie door Tessahastjarjanto (overleg | bijdragen) op 10 okt 2008 om 09:51 (Nieuwe pagina: {{Infobox Productie | periode = 2002 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=het%20tweede%20gezicht Beeld en Geluid] | makers...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Externe infoStichting van Menno ter BraakBeschrijving

Op de avond dat Nederland capituleerde (14 mei 1940), verscheen Menno met zijn vrouw Antje aan de deur van Wim. Menno zegt dat het zo ver is en Wim haalt een glas water terwijl Menno een briefje schrijft aan zijn vrouw. De pil die Menno vermoedelijk genomen zou hebben heeft niet gewerkt en hij vraagt zijn broer om hem een spuitje te geven.


Krijn probeert om met behulp van toneelspel achter de reden te komen waarom de zelfmoord is gepleegd. Hij gaat er vanuit dat door het spelen van een personage het mogelijk is om de reden te achterhalen. De gekozen man, Peer, moet al zijn boeken lezen om zich als Menno te voelen. Ook wil Krijn dat Peer er als Menno uit komt te zien, dus worden oude vrienden gevraagd over het uiterlijk van Menno.


De titel het tweede gezicht heeft Krijn gekozen omdat hij een foto heeft gevonden waarbij een jongen met zijn kin op tafel ligt. Krijn ziet er twee gezichten in: die van Menno en die van Wim. Krijn ziet twee gezichten samensmelten op de foto. Hij is opzoek naar de relatie tussen de twee en wat de rollen waren tijdens de zelfmoord van Menno.

Duur: 1:16

Uitgezonden: 14-5-2003


Makers

Regie: Krijn ter Braak, Hans Fels


Producenten: Nellie Kamer, Alex Klippel, Ine Waltuch


Camera: Hans Fels


Geluid: [Mark Wessner]], Menno Euwe, Joris van Ballegoijen


Montage: Gys Zevenbergen


Scenario: Hans Fels


Commentaar: Peer Mascini, Krijn ter Braak


Acteurs: Peer Mascini, Elsie de Brauw, Anneke Blok


Interviews : Adriaan Morriën, Max Nord, Hanneke Starreveld-Stolte, Theun de Vries, Hugo Brandt Corstius, Henk Hofland, Gemma Nefkens, Felix Rottenberg, Han Voskuil, André Swertz, Jurjen Swertz, Matthijs Schippers, Michaël Zeeman, Herman Schepers, Truus Floors, Krijn ter Braak, Mineke ter Braak-Faber, Caroline ter Braak, Marianne Lacuelle-Ter Braak


Omroep: VPRO


Achtergrondinformatie

Uitgezonden in het kader van Het uur van de wolf.


Het tweede gezicht is ook de naam van een verzameling essays van Menno ter Braak.


Dit programma kwam tot stand met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.


Menno ter Braak heeft verschillende boeken en essays geschreven. In de laatste werken voor zijn dood ging het vooral over de opkomst van Hitler en zijn mening over wat er gebeurde in Europa. Hij heeft zichzelf voorgenomen om niet te leven in een nazi-bezet gebied.


Menno ter Braak heeft een stichting naar zich vernoemd gekregen.