High Stakes in the East

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Hvdwindt (Overleg | bijdragen) op 4 feb 2013 om 16:08 (High Stakes in the East - een voor een Oscar genomineerde documentaire uit 1943)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1943
Beschikbaar in archief
Genredocumentaire
Decennia1940-1949
Lengte10'00"
Mediumfilm

High Stakes in the East is een Nederlandse productie over het door Japan bezette Indonesië. De film is gemaakt in opdracht van het Netherlands Information Services (NIS) en was gericht op het Amerikaanse publiek. In 1943 werd de film genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Documentaire.

Beschrijving

De film gaat vooral in op het aspect van de rijkdom aan grondstoffen die op de eilanden geproduceerd worden: Voedsel, kinine en vooral rubber, metalen en olie. Deze strategisch belangrijke goederen gaan nu naar Japan, zo betoogt de film, waar voor de bezetting bijvoorbeeld een kwart van de tin en 40 procent van de rubber bestemd voor de Amerikaanse markt uit Indonesië werd betrokken.

Makers

De Netherlands Information Services werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht door de regering in ballingschap. Volgens gegevens van de Margaret Herrick Library (gelieerd aan de instantie die de Academy Awards uitreikt), is de film geproduceerd door Brandon Films Incorporated, 1600 Broadway, New York. De film werd zowel in zwart-wit als in kleur gedistribueerd. Volgens het papieren dossier bij Beeld en Geluid is de nominatie via producer David Selznick gelopen.