Hoofdafdeling Decorproductie

Uit B&G Wiki

De hoofdafdeling Decorproductie, ook bekend als Decorbouw, of 'het Decorcentrum', valt onder de Dienst Programmafaciliteiten en werkt nauw samen met de Afdeling Decorontwerp.

NTS Decorbouw (1951-1969)

In de beginjaren van de Nederlandse televisie liggen de taken van decorontwerp en decorproductie niet zo ver uit elkaar. De eerste ontwerpers, zoals Peter Zwart enFokke Duetz, werken nauw samen met decorbouwers als Jac Hey, Jan Noorda en Jan Pet. Naarmate de hoeveelheid programma's toeneemt, komen ontwerp en bouw verder uit elkaar te liggen. Bovendien kunnen de sets al snel niet meer allemaal in de studio gebouwd worden en krijgen de bouwers een eigen ruimte aan de Plaggeweg. Later verhuizen ze naar de Ambachtsschool. Er ontstaat behoefte aan gespecialiseerde vakmensen zoals decorateurs, machinale houtbewerkers. In 1966 wordt de hoofdafdeling daarom onderverdeeld in verschillende onderafdelingen of vakgroepen.

Machinale houtbewerking
Timmerlui
Decoratie
Schilders
Gips
Metaalbewerking
Chemie
Stoffeerderij
Lichtdecoratie
Bloemendecoratie
Rekwisieten
Meubelmagazijn
Lampenmagazijn
Kledingrekwisieten
Textielmagazijn
Wapens

Chef: Jan Noorda

NOS Decorproductie (1969-1988)

Op 11 januari 1972 verhuist het Decorcentrum van de Kampstraat Decorcentrum naar de nieuwbouw op het Mediapark. Het gebouwencomplex aan de Kampstaat in Hilversum wordt gesloopt en maakt plaats voor een politiebureau.

De Afdeling Decorbouw bestaat uit de volgende onderafdelingen die vakgroepen worden genoemd. Elke vakgroep heeft een zogenaamde 'koploper'.

Chefs: Hans Vos

NOB Decor (1988-2001)

Bij de privatisering van het facilitair bedrijf van de omroep gaat de afdeling Decorproductie samen met enkele ontwerpers van de voormalige afdeling Decorontwerp als NOB Decor. De bestedingsverplichting van de omroepen bij de NOS/NOB komt te vervallen en NOB Decor moet concurreren met bedrijven 'van buiten'.


United Design, United Broadcast Facilities (2001-2010)

NOB Decor heeft grote moeite om een winstgevend bedrijf te worden. In 2001 wordt het overgenomen door productiebedrijf United Broadcast Facilities.

Hollandse Handen, United Broadcast Facilities (vanaf 2010)

In 2010 verandert United Broadcast Facilities de naam van het decorbedrijf in Hollandse Handen.