Hoofdafdeling Ontwerp

Uit B&G Wiki

De NTS Hoofdafdeling Ontwerp ontstaat bij een van de eerste grote reorganisaties in de explosief groeiende Nederlandse Televisie Stichting circa 1955. Bij die reorganisatie wordt de NTS opgedeeld in twee diensten: de Technische Dienst en de Dienst Programmafaciliteiten. De Hoofdafdeling Ontwerp ressorteert onder de laatste en kent drie onderafdelingen: Afdeling Grafisch Ontwerp, Afdeling Decorontwerp en de Afdeling Maquettebouw die zo eind jaren vijftig vaste vorm krijgen met elk een chef.

Vanaf midden jaren zeventig volgen verschillende reorganisaties zich op. Die hebben gevolgen voor de wijze waarop het management van de Hoofdafdeling en de onderafdelingen gekozen worden.

Bij de privatisering van de facilitaire tak van de NOS in 1988 wordt de Hoofdafdeling Ontwerp opgeheven. De NOS diensten die vallen onder de NOS Dienst Programmafaciliteiten worden verzelfstandigd tot businessunits onder het Nederlands Productie Bedrijf (NOB). De onderafdelingen Grafisch Ontwerp gaat verder als NOB Design. De onderafdeling Decorontwerp gaat samen met de voormalig afdeling Decorbouw als NOB Decor. Een deel van de decorontwerpers is het niet eens met die samenvoeging en gaat verder onder de vleugels van DutchVieuw.

Leidinggevenden Hoofdafdeling Ontwerp:

Onderafdelingen

Afdeling Grafisch Ontwerp van ca. 1955 tot 1988

Afdeling Decorontwerp van ca. 1955 tot 1988

Afdeling Maquettebouw van ca. 1955 tot 1988