Hugo van Krieken: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '== Hugo van Krieken == Met een diploma School voor Journalistiek op zak begon Hugo van Krieken (Rotterdam, 1951) waar Britse collega’s hun carrière hoopten te vol...')
 
Regel 1: Regel 1:
== Hugo van Krieken ==
+
{{ Infobox Persoon
 +
| illustratie = Afbeelding gewenst
 +
| naam      = Hugo van Krieken
 +
| geboorte_datum  = 1951
 +
| geboorte_plaats = Rotterdam
 +
| overlijden_datum  = 5 augustus 2009
 +
| overlijden_plaats =
 +
| functies = [[:category:journalist|journalist]], [[:category:verslaggever|verslaggever]],<br>[[:category:redacteur|redacteur]], [[:category:presentator|presentator]]
 +
| bekend_van  = ''[[VPRO-vrijdag]]'', ''[[Z.I.]]'', ''[[Vroeger vogels]]'', ''[[Halte 747]]''
 +
| periode_actief  = 1974-2009
 +
| werkt_samen_met =
 +
| trivia =
 +
| onderschrift = Hugo van Krieken
 +
| externe_info =
 +
| catalogus = [[Hugo van Krieken in de media]]
 +
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Hugo van Krieken]]
 +
}}
  
  
Met een diploma School voor Journalistiek op zak begon Hugo van Krieken (Rotterdam, 1951) waar Britse collega’s hun carrière hoopten te voltooien: in Fleet Street. (Klassiek grapje: ‘De Fleet was vroeger een ondergrondse rivier. Dan weet je wel wat voor journalistiek daar wordt bedreven’). Hij vertaalde en bewerkte in Londen materiaal van The Guardian voor Nederlandse en Belgische kranten.
+
Met een diploma School voor Journalistiek op zak begint Hugo van Krieken waar Britse collega’s hun carrière hopen te voltooien: in Fleet Street. In Londen vertaalt en bewerkt hij materiaal van ''The Guardian'' voor Nederlandse en Belgische kranten.
  
Terug in Rotterdam volgde een periode als freelancer in de schrijvende journalistiek (plaatselijke kranten, de Haagse Post), een jaar lang gecombineerd met het geven van humanistisch vormingsonderwijs op basisscholen.
+
Terug in Rotterdam volgt een periode als freelancer in de schrijvende journalistiek (plaatselijke kranten, de ''Haagse Post''), een jaar lang gecombineerd met het geven van humanistisch vormingsonderwijs op basisscholen.
  
In 1974 kwam de radio erbij. Eerst de VPRO (programma’s: [[Vandaag dit, morgen dat]], [[VPRO-vrijdag]], [[Tilt]]). De eerste VARA-klus dateert uit 1975. Inmiddels is Hugo sinds 1985 (voor de tweede keer) in vaste dienst bij de de VARA.
+
In 1974 komt de radio erbij. Eerst de [[VPRO]] (programma’s: ''[[Vandaag dit, morgen dat]]'', ''[[VPRO-vrijdag]]'', ''[[Tilt]]''). De eerste [[VARA]]-klus dateert uit 1975. Inmiddels is Hugo sinds 1985 (voor de tweede keer) in vaste dienst bij de de VARA.
  
Radioprogramma’s waarvoor hij in de loop der jaren als verslaggever, bureauredacteur en/of presentator werkte: [[Dingen van de dag]], [[De rode cirkel]], [[De wekkerradio]], [[De rode draad]], [[Z.I]]., [[Z.O.]], [[De Rooie Haan]], [[Vroege Vogels]], [[Kinderen een kwartje]], [[Heuvellaan 33]], [[Popdonder plus]], [[De ronde van Hilversum]], [[VARA's Kerstverhalenconcours]], [[Van belang]], [[Punch]], [[Halte 747]] en [[Haagse veteranen.]]
+
Radioprogramma’s waarvoor hij in de loop der jaren als verslaggever, bureauredacteur en/of presentator werkt: [[Dingen van de dag]], [[De rode cirkel]], [[De wekkerradio]], [[De rode draad]], [[Z.I]]., [[Z.O.]], [[De Rooie Haan]], [[Vroege Vogels]], [[Kinderen een kwartje]], [[Heuvellaan 33]], [[Popdonder plus]], [[De ronde van Hilversum]], [[VARA's Kerstverhalenconcours]], [[Van belang]], [[Punch]], [[Halte 747]] en [[Haagse veteranen.]]
  
Van februari 1992 tot januari '95 maakte Hugo op Radio 1 een voorloper van Over de Schutting: [[Appels én peren]]. [[Over de Schutting]] bestaat sinds januari 2004. Het laatste halfuur daarvan maakte twee seizoenen plaats voor [[Wereldnet]] (VPRO, Wereldomroep plus de omroep van dienst op Radio 1), door Hugo gepresenteerd.
+
Van februari 1992 tot januari '95 maakt Hugo op Radio 1 een voorloper van ''[[Over de schutting]]'': ''[[Appels én peren]]''. ''Over de schutting'' bestaat sinds januari 2004. Het laatste halfuur daarvan maakt twee seizoenen plaats voor ''[[Wereldnet]]'' ([[VPRO]], [[Wereldomroep]] plus de omroep van dienst op Radio 1), door Hugo gepresenteerd.
  
Om volledigheid te suggereren: Hugo werkte ooit ook voor NOS ([[Meer over minder]]), KRO ([[Echo]], [[Brandpunt]]), IKON ([[De andere wereld van zondagmorgen]]) en Teleac.
+
Om volledigheid te suggereren: Hugo heeft ook ooit gewerkt voor de [[NOS]] (''[[Meer over minder]]''), [[KRO]] (''[[Echo]]'', ''[[Brandpunt]]''), [[IKON]] (''[[De andere wereld van zondagmorgen]]'') en [[Teleac]].
  
En in 1981 woonde hij een half jaar in Ierland, waar hij borden waste, journalistiek bedreef, gitaarlessen gaf en optrad. Muziek was nooit ver weg.
+
In 1981 heeft hij een half jaar in Ierland gewoond, waar hij borden heeft gewassen, journalistiek bedreven, gitaarlessen gegeven en opgetreden. Muziek is nooit ver weg geweest.
  
Hugo van Krieken is op 5 augustus 2009 plotseling overleden. Hij is 58 jaar geworden.
+
[[Category:Personen|Krieken, Hugo van]]
 +
[[Category:Journalist|Krieken, Hugo van]]
 +
[[Category:Verslaggever|Krieken, Hugo van]]
 +
[[Category:Redacteur|Krieken, Hugo van]]
 +
[[Category:Presentator|Krieken, Hugo van]]

Versie van 10 aug 2009 om 07:36


NaamHugo van Krieken
GeborenRotterdam, 1951
Functiesjournalist, verslaggever,
redacteur, presentator
Bekend vanVPRO-vrijdag, Z.I., Vroeger vogels, Halte 747
Periode actief1974-2009

Hugo van Krieken in de media
Oeuvre van Hugo van Krieken


Met een diploma School voor Journalistiek op zak begint Hugo van Krieken waar Britse collega’s hun carrière hopen te voltooien: in Fleet Street. In Londen vertaalt en bewerkt hij materiaal van The Guardian voor Nederlandse en Belgische kranten.

Terug in Rotterdam volgt een periode als freelancer in de schrijvende journalistiek (plaatselijke kranten, de Haagse Post), een jaar lang gecombineerd met het geven van humanistisch vormingsonderwijs op basisscholen.

In 1974 komt de radio erbij. Eerst de VPRO (programma’s: Vandaag dit, morgen dat, VPRO-vrijdag, Tilt). De eerste VARA-klus dateert uit 1975. Inmiddels is Hugo sinds 1985 (voor de tweede keer) in vaste dienst bij de de VARA.

Radioprogramma’s waarvoor hij in de loop der jaren als verslaggever, bureauredacteur en/of presentator werkt: Dingen van de dag, De rode cirkel, De wekkerradio, De rode draad, Z.I., Z.O., De Rooie Haan, Vroege Vogels, Kinderen een kwartje, Heuvellaan 33, Popdonder plus, De ronde van Hilversum, VARA's Kerstverhalenconcours, Van belang, Punch, Halte 747 en Haagse veteranen.

Van februari 1992 tot januari '95 maakt Hugo op Radio 1 een voorloper van Over de schutting: Appels én peren. Over de schutting bestaat sinds januari 2004. Het laatste halfuur daarvan maakt twee seizoenen plaats voor Wereldnet (VPRO, Wereldomroep plus de omroep van dienst op Radio 1), door Hugo gepresenteerd.

Om volledigheid te suggereren: Hugo heeft ook ooit gewerkt voor de NOS (Meer over minder), KRO (Echo, Brandpunt), IKON (De andere wereld van zondagmorgen) en Teleac.

In 1981 heeft hij een half jaar in Ierland gewoond, waar hij borden heeft gewassen, journalistiek bedreven, gitaarlessen gegeven en opgetreden. Muziek is nooit ver weg geweest.