I am Gurgaon, de nieuwe stad in India

Uit B&G Wiki
Periode2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50’
Mediumtelevisie
Externe infoTegenlicht


Beschrijving

Deze [Tegenlicht] documentaire geeft een blik in de Indiase stad Gurgaon. Deze stad stond volop in de economische bloei. Dankzij deze groei trekken steeds meer mensen naar de stad toe. Bewoners van de stad geven hun visie over deze snelle groei van de stad. Dankzij de kredietcrisis heeft Gurgaon echter een behoorlijk klap gekregen. De bouw ligt stil omdat projectontwikkelaars failliet zijn gegaan. Ze laten bouwputten achter in de stad en de investeerders zijn hun geld kwijt. Tevens zijn hierdoor de bouwvakkers, woonzaam in de vele sloppenwijken rondom de stad, werkloos geworden. De kloof tussen rijk en arm wordt versterkt: rijken hebben hun geld gekregen door investeringen, armen verliezen hun minimale inkomens. De documentaire bekijkt deze situatie vanuit verschillende sociaaleconomische klassen en gaat op zoek naar de wensen en verlangens van hen.

Makers

Regie Marije Meerman

Camera Mies Rogmans

Geluid Antoin Cox

Research Raghu Verma, William de Bruijn

Productie Janneke van de Kerkhof

omroep VPRO

Achtergrondinformatie

Gurgaon is een prototype voor een type stad dat in Aziatische landen veel gekopieerd zal worden door de enorme bevolkingsgroei in Azië. Het is een gated Community, wat betekent dat de stad beschikt over een controlle van al het in- en uitgaand verkeer. Hierdoor is de stad afgezonderd van de grond daarbuiten. De keuze hiervoor is gevallen doordat er een kleine groep rijken bestaat die zich onveilig voelt ten opzichte van de armere bevolkingsgroep. De gated community dient daarmee als bescherming.

Deze documentaire is onderdeel van de Tegenlicht reeks Eeuw van de stad. Deze reeks is onderdeel van het crossmediale festival Eeuw van de stad dat de VPRO in samenwerking met de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in september/oktober 2009 op radio, televisie, internet en in de VPRO Gids presenteert. Dit festival is opgericht ten ere van het feit dat voor het eerst in de geschiedenis het merendeel van de totale wereldbevolking in een stad woont.