Ik wil nooit beroemd worden

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte74'20”
MediumFilmBeschrijving

De documentaire Ik wil nooit beroemd worden gaat over het leven van voormalig cellist Tobias Prenen die op zijn 39ste een hartstilstand heeft gekregen en hierdoor lichamelijk en verstandelijk gehandicapt is geraakt.

De film laat beelden zien van Tobias in een instelling voor mensen met een handicap, de viering van de verjaardag van Tobias en zijn verhuizing naar een antroposofisch tehuis. Door middel van archiefbeelden, interviews met familie en vrienden en oude foto's wordt ook het leven van de oude, gezonde Tobias laten zien. Een belangrijk thema in de film is de manier waarop familie en vrienden omgaan met de verandering van Tobias en hoe zij en Tobias nadenken over de waarde van het leven.

Makers

Regie Mercedes Stalenhoef

Productie Jan de Ruiter en Niek Koppen

Productiemaatschappij Selfmade Films

Scenario Mercedes Stalenhoef

Camera Peter Brugman en Erik van Empel

Editing Gys Zevenbergen

Geluid Bouwe Mulder

Humanistische Omroep Stichting

Achtergrond

De documentaire is uitgezonden door het televisieprogramma Holland Doc. Ik wil nooit beroemd worden werd geselecteerd voor de Joris Ivens competitie tijdens het IDFA 2005 en de Prix Italia en Prix Europa 2006. In 2006 is de documentaire bekroond met een Gouden Kalf in de categorie Speciale Juryprijs. De film heeft echter ook kritiek te verduren gekregen, met name van Gerbert van Loenen, adjunct-hoofdredacteur van Trouw. Op 6 oktober 2006 verscheen in de Trouw een artikel over de film, waarin werd gesteld dat de film de waarde van het leven van een gehandicapte ter discussie stelde. Stalenhoef en Van Loenen zijn op 19 oktober 2006 de discussie met elkaar aangegaan in het programma NOVA.