Isaäc Diepenhorst

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 15 mei 2013 om 13:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamIsaäc Arend Diepenhorst
GeborenRotterdam, 18 juli 1916
GestorvenZeist, 21 augustus 2004
Functiespresentator
Bekend van
Periode actief

Isaäc Diepenhost in de media
Oeuvre Isaäc Diepenhost


Professor Diepenhorst, zoals hij vaak wordt aangekondigd, is bekend om zijn welbespraaktheid; zijn ellenlange volzinnen klopten uiteindelijk altijd als een bus. Karakteristiek is zijn enigszins bekakte vertelwijze, waarin bijvoorbeeld het woord “voor” uitgesproken wordt als “veur”. Isaäc weet zijn radio-causerieën hierdoor echter met veel allure en stijl te brengen.

Na de middelbare school studeert Isaäc Theologie en Rechten aan de Vrije Universiteit. Na de Tweede Wereldoorlog wordt hij aan de universiteit hoogleraar strafrecht. Lange tijd blijft hij aan de universiteit verbonden. Van 1960 tot 1961 en van 1971 tot 1976 is Isaäc er bovendien rector magnificus.

Zijn politieke loopbaan begint in 1952 als lid van de Eerste Kamer voor de ARP in 1952. Daarna is hij tweemaal minister van onderwijs, eerst in het Kabinet-Cals vervolgens in het daarop volgende Kabinet-Zijlstra. Hierna is hij tot 1971 lid van de Tweede Kamer. Hierna is Isaäc tot 1981 actie als lid van de Eerste Kamer.

In de jaren ’60 is Isaäc is voor het eerst te horen in het radioprogramma In het parlement en daarbuiten van de NCRV. Zijn karakteristieke beschouwingen over de landelijke politiek worden al snel geliefd. Niet veel later is hij ook te zien als forumleider bij NCRV-televisie. Hier maakt hij met regelmaat de gevleugelde uitspraak: “rechts van mij, voor de kijkers links”.

Isaäc Diepenhorst overlijdt in zijn ouderlijk huis te Zeist op 88-jarige leeftijd.