Jörgen Raymann

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 6 dec 2013 om 07:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Jörgen Raymann
Foto: NTR/Lilian van Rooij

NaamJörgen Henri Raymann
GeborenAmsterdam, 13 augustus 1966
Functies cabaretier, presentator
Bekend vanThe Comedy Factory, Raymann is laat!!
Periode actief1998-heden
Werkt samen metQuintis Ristie
Externe infoOfficiële site

Jörgen Raymann in de media
Oeuvre van Jörgen Raymann

Columnist, presentator, acteur en cabaretier, Jörgen Raymann is van veel markten thuis. Humoristisch en herkenbaar beschrijft hij (zijn) dagelijkse bezigheden in zijn programma’s of columns. Maar Jörgen is ook kritisch en gaat niets uit de weg: politieke issues, de Surinaamse gemeenschap en de Islam komen allen aan bod. Humor is echter wel de rode draad in zijn carrière.

Jörgen wordt geboren in Amsterdam, maar groeit op in Suriname. Voor zijn studie keert hij echter terug naar Nederland. Aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam studeert Jörgen economie. Door zijn lidmaatschap van de interfacultaire cabaretgroep komt Jörgen in contact met cabaret. Na zijn studie vertrekt Jörgen weer naar Suriname. Daar runt hij een tijdje zijn eigen restaurant waar hij meerdere keren per maand ‘cabaret-dinners’ verzorgt.

In Suriname ontpopt Jörgen zich tot een bekendheid mede dankzij zijn theaterwerk en zijn creatie van ‘buurvrouw’ Esselien van Doornegat voor televisiereclames. Vanaf voorjaar 1999 heeft Jörgen een eigen talkshow. Deze late nightshow, Raymann praat laat, wordt door Apinti TV uitgezonden.

Zijn verrichtingen in Suriname blijven in Nederland niet onopgemerkt. Actualiteitenrubrieken besteden in reportages aandacht aan zijn cabaretactiviteiten. In 1999 maakt hij met The Comedy Factory zijn debuut op het Nederlandse scherm. Jörgen’s populariteit groeit in Nederland steeds meer en hij is dan ook een veelgevraagde gast in de programma’s van anderen. Zelf speelt hij de hoofdrol in het door Men At Work geproduceerde satirisch praatprogramma Raymann is laat!!. Jörgen is in deze periode ook actief op de Nederlandse radio. Bij het commerciële station Radio 10 verzorgt hij zijn eigen jazzprogramma. Daarnaast is zijn scherpe pen terug te vinden in de columns die hij schrijft voor De Telegraaf.