Jaap van Meekren: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 13: Regel 13:
 
| onderschrift = Jaap van Meekren in 1971
 
| onderschrift = Jaap van Meekren in 1971
 
| externe_info =  
 
| externe_info =  
 +
| media = <imagemap>
 +
Image:Audio.png|
 +
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Jaap_van_Meekren Audio fragmenten]
 +
desc none
 +
</imagemap>
 
| catalogus = [[Jaap van Meekren in de media]]
 
| catalogus = [[Jaap van Meekren in de media]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Jaap van Meekren]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Jaap van Meekren]]

Versie van 22 jul 2013 om 08:42

Jaap van Meekren in 1971

NaamJacob Herman van Meekren
GeborenAmsterdam, 25 november 1923
GestorvenAmsterdam, 26 augustus 1997
Functieseindredacteur, redacteur, presentator, nieuwspresentator, omroeper
Bekend vanTelevizier magazine, RTL Nieuws, Vragenvuur, Opsporing verzocht, Nieuwslijn, Met het oog op morgen
Periode actief1954-1993
Werkt samen metRuud Hendriks, Vivian Boelen, Fons van Westerloo, Bernard Hammelburg, Ria Bremer
Media
Audio fragmentenAudio.png

Jaap van Meekren in de media
Oeuvre van Jaap van Meekren

Jaap van Meekren is een TV journalist met stijl. Een toonbeeld van vertrouwen en onkreukbaarheid met objectiviteit hoog in het vaandel. Zijn harde, maar integere wijze van interviewen dwingen respect af bij zowel vriend als vijand. Streven naar onpartijdigheid maakt hem echter niet meningloos; wanneer mensenrechten of de democratie in het geding komt steekt Jaap zijn mening niet onder stoelen of banken. In zijn latere jaren bij Veronica en RTL is hij naast presentator ook een coach voor de nieuwe generatie televisiejournalisten.

Al van jongs af aan droomt Jaap van een carrière als omroeper. Als kind heeft hij enorme bewondering voor pioniers als Guus Weitzel en Joop Reinboud. Aan het Vossius-gymnasium behaalt hij zijn HBS diploma. Zijn droom om bij de omroep te werken moet hij helaas laten varen: niet lang na het behalen van zijn diploma breekt de oorlog uit. Voor Jaap, afkomstig uit een Joods gezin, is dit het begin van een zware periode. De sporen die de oorlog op hem nalaten zullen jaren later blijken uit zijn bovengemiddelde interesse voor alles wat met de oorlog te maken heeft.

Na de oorlog gaat Jaap in 1945 aan de slag in de confectiefabriek van zijn vader. De fabriek is al sinds 1876 in handen van de familie, maar Van Meekren kan uit het werk in de fabriek niet dezelfde voldoening als zijn (voor) ouders halen. Zijn wens om ooit te werken als omroeper is er nog steeds. In 1947 komt er voor hem een kans. Hij solliciteert op een omroeperfunctie bij een strijdkrachtenprogramma van Radio Batavia in Nederlands Indië. Van Meekren wordt aangenomen en mag iedere uitzending het militair commentaar lezen.

Na een jaar in Nederlands Indië te hebben gezeten keert hij terug naar Nederland en treedt in los dienstverband bij de radiodienst, de Wereldomroep en de KRO. 's Avonds en in de weekeinden is hij te horen als omroeper en nieuwslezer. Hij werk onder anderen aan programma's als Langs de lijn en Met het oog op morgen. Overdag is hij te vinden in de confectiefabriek van zijn vader waar hij steeds meer taken toebedeeld krijgt. Na de dood van zijn vader in 1963 runt hij in zijn eentje nog 6 jaar de fabriek, dan neemt hij de moeilijke beslissing het familiebedrijf te verkopen.

In 1966 maakt Van Meekren de overstap naar televisie als AVRO's Televizier op zijn pad komt. In eerste instantie werkt hij als presentator en redacteur voor het programma. Als in 1971 Wibo van der Linde het programma verlaat neemt Jaap de rol van eindredacteur van hem over. Hoewel hij voor de AVRO werkzaam is als freelancer blijft hij de omroep maar liefst 18 jaar trouw.

Tijdens zijn periode bij de AVRO is Jaap verantwoordelijk voor een aantal interessante interviews en televisie momenten. Zo is zijn interview in 1970 met nazi-Duitsland architect Albert Speer spraakmakend. Evenals de huilbui van Hans Wiegel tien jaar later in het programma Vragenvuur. Het is met name in deze periode dat Jaap erkenning krijgt voor zijn integere, maar kritische manier van interviewen. Het is dan ook niet verassend dat hij een inspiratiebron is voor jonge verslaggevers als Fons van Westerloo, Bernard Hammelburg, Ria Bremer en Ruud Hendriks.

In 1984 stapt hij op bij de AVRO. Van Meekren kan zich niet vinden in de beslissing om Wibo van der Linden binnen te halen als programmadirecteur voor de AVRO. Hij maakt een opmerkelijke overstap naar Veronica; een paar jaar eerder trok hij het bestaansrecht van omroepen als VOO en de EO sterk in twijfel. Bij Veronica richt hij zich op het programma Veronica Nieuwslijn dat hij samen met Ruud Hendriks presenteert. Het interview dat hij voor het programma houdt met de zwarte weduwe Rost van Tonningen is wederom spraakmakend.

Als in 1989 RTL Veronique van start gaat wordt Jaap door Ruud Hendriks gevraagd om mee te werken aan het RTL Nieuws. Met de overstap naar het commerciële RTL is Van Meekren één van de eerste presentatoren die verhuist van de Publieke Omroep naar de zender. Zijn komst levert RTL geloofwaardigheid op; er wordt met name in de beginfase nog zeer neergekeken op de commerciële zender. Behalve het nieuws maakt hij ook een medisch programma voor de zender en keert hij terug met een nieuw Vragenvuur. De periode bij RTL ervaart hij als zeer prettig. Met name het werken met het jonge team van het RTL Nieuws bevalt hem goed. Het is voor Van Meekren de ideale plek om zijn ervaring over te dragen. In 1993 stopt hij met zijn werkzaamheden bij RTL.

De laatste maanden van zijn leven werkt Jaap aan het boek Herinneringen en interviews. Het boek biedt achtergronden van de televisiejournalistiek. Voorbij komen feiten over en analyses van zijn gesprekken en contacten met bijvoorbeeld premier De Quay, Prins Bernhard en de zwarte weduwe. Net voor voltooing van zijn boek overlijdt Van Meekren. Het manuscript wordt aangevuld door voormalige collega's en postuum gepubliceerd.

Prijzen en onderscheidingen

Ridder in de Orde van Oranje Nassau (1982)

Officier in de Orde van Oranje Nassau (1993)

Publicaties

Herinneringen en interviews (2000)