Jan Douwe Kroeske: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 14: Regel 14:
 
| externe_info =  
 
| externe_info =  
 
| onderschrift = Jan Douwe Kroeske in 1985
 
| onderschrift = Jan Douwe Kroeske in 1985
 +
| media = <imagemap>
 +
Image:Audio.png|
 +
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Jan_Douwe_Kroeske Audio fragmenten]
 +
desc none
 +
</imagemap>
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Jan Douwe Kroeske]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Jan Douwe Kroeske]]
 
| catalogus = [[Jan Douwe Kroeske in de media]]
 
| catalogus = [[Jan Douwe Kroeske in de media]]

Versie van 1 mei 2013 om 10:07

Jan Douwe Kroeske is een keiharde sportbink. Gedreven en gepassioneerd probeert hij het maximale uit zichzelf en zijn programma’s te halen. Hij is eerlijk, emotioneel en soms overgevoelig. Jan Douwe praat echter met iedereen even makkelijk. Hij heeft een brede belangstelling; hij is geïnteresseerd in muziek, sport, techniek en wetenschap.

Na de HAVO volgt Jan Douwe een opleiding tot sportleraar (1978 - 1981) en werkt drie jaar in die hoedanigheid (hij is onder andere skileraar in Oostenrijk en badmeester in Italië). Daarnaast speelt hij vanwege zijn lengte en passie tot zijn vierentwintigste eerste divisie volleybal. Hij heeft overigens nog een tweede grote voorkeur: popmuziek. Na negen maanden bij de Stichting Nederlandse Top 40 (1983 - 1984) en een half jaartje bij de Popkrant krijgt Jan Douwe in 1985 zijn eerste eigen radioprogramma.

Twee meter de lucht in is het muziekprogramma waarmee hij in 1985 debuteert. Het programma vormt het begin van een formule voor kwaliteitspop-uitzendingen die tot vandaag voortduurt. De titel wil nog wel eens veranderen in de loop der tijd; Twee meter de avond in, Twee meter de nacht in of gewoon Twee meter. De term 2 meter is overigens afkomstig uit de radiowereld en staat voor etherverkeer in de scheepvaart en luchtvaart. Bovendien is het een verwijzing naar de lichaamslengte van Jan Douwe.

Naast muziekprogramma's krijgt Jan Douwe ook de gelegenheid om andere porgramma's te maken. Zo presenteert hij een tijdje het radioprogramma Langs de lijn. In 1987 maakt Jan Douwe zijn debut op de televisie met het programma Kippevel. Jan-Douwe werkt voor VARA TV mee aan verschillende programma's. Muziek en moderne techniek zijn hier de hoofdthema's.

Tot grote verbazing wordt zijn contract bij de VARA in 1999, na veertien jaar, ineens opgezegd. Jan's teleurstelling is groot, maar gelukkig vindt hij datzelfde jaar nog ergens anders onderdak. Jan Douwe gaat aan de slag bij commerciële omroep RTL en bij de vereniging Veronica. Bij de commerciëlen gaat hij eigenlijk gewoon door waar hij gebleven is. Zo presenteert hij het populair wetenschappelijk programma Jan Douwe op Zoek en verschijnen de 2M sessies op tv. Zijn populaire programma 2 meter de lucht in is vanaf 2003 bovendien weer te horen bij Kink FM.

Naast zijn televisie- en radiowerk start Jan Douwe in maart 2000 na zijn vertrek bij de VARA zijn eigen productiebedrijf Double2 BV. Het productiebedrijf komt voort uit een behoefte om onafhankelijk programma's te kunnen maken. Ook is hij als jurylid regelmatig te zien bij awardevenementen. Zo houdt hij zich jaarlijks bezig als voorzitter van de jury van de Essent Awards, een aanmoedigingsprijs voor jonge, veelbelovende Nederlandse bands en artiesten.

Publicaties

2 meter sessies, het boek (1997).