Jan Moraal

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 15 jun 2011 om 07:09
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Jan Moraal

NaamJan Moraal
GeborenVelsen, 1928
GestorvenHilversum, 1982
FunctiesSchrijver,Presentator
Bekend vanKoek en Ei, Biels en Co, Vanavond Laat (Sport)
Periode actieftot 1982
Werkt samen metDick Poons,Arno Guldemond, Geert Elffrich
Externe infoHoorspelen bij Beeld en Geluid

Jan Moraal in de media
Oeuvre van Jan Moraal

Jan Moraal is een schrijvende duizendpoot. Hij maakt naam met honderden radioproducties en al op 19-jarige leeftijd produceert hij zijn eerste hoorspel. De legendarische VARA-regisseur G. de Vries jr. herkent het talent maar laat het hoorspel twee keer herschrijven voor hij het goedkeurt. Althans, hij denkt dat het herschreven is, maar volgens de overleveringen krijgt hij drie keer exact dezelfde hoorspeltekst voor zich.

De VARA neemt Moraal in dienst als vertaler en bewerker van hoorspelen. Via de jeugdafdeling is hij in de jaren vijftig ook nog voor de televisie actief, zoals voor het programma De mallemolen. In diezelfde periode en bij dezelfde omroep ontmoet hij ook zijn latere echtgenote, met wie hij twee kinderen krijgt.

In 1956 verruilt Moraal de VARA voor de AVRO, met onder meer vijf jaar Koek en ei tot gevolg dat hij samen met Geert Elffrich geschreven heeft. Hij noemt het een radiostrip omdat deze naam de lading beter dekt dan de naam hoorspel die tot dan gebruikelijk is voor alles wat door en met acteurs voor radio ten gehore gebracht wordt. Hierna maakt hij de Radio strip Biels en Co, die nog altijd een grote schare fans kent. Er is zelfs een website met veel informatie van originele draaiboeken tot downloads van de bewaard gebleven afleveringen. Over het aantal geschreven afleveringen bestaat twijfel. Men denkt dat er tussen de 150 en 189 afleveringen gazijn gemaakt, maar er ontbreken nog altijd afleveringen van deze serie. Verder maakt hij voor de AVRO-radioprogramma’s als het humoristische Vanavond laat (onder de naam Lubbert), samen met Dick Poons, wekelijks in het uur voor Candlelight op Hilversum 3 en Vanavond Laat Sport op de zondagavond met Dick Poons en Arno Guldemond.

Jan Moraal werkt verder voor AVRO Magazine, AVRO’s Radio Journaal en Slag bij Nieuwspoort. Achter de schermen is hij ook betrokken bij de bekende AVRO-televisieactie Open het dorp; de oproep om een luciferdoosje met geld in te leveren bij de lokale kruidenier, is zijn idee.

De enorme schrijfdrang, die Jan Moraal dagelijks rokend in zijn 'hok' heeft, is niet alleen voor radio en televisie. Hij schrijft columns voor De Telegraaf onder de naam Moeilijk Heden en hij is tot kort voor zijn overlijden de vaste dagdichter van het Nieuwsblad van het Noorden, onder de titel “Moraal van de Dag”.

In 1982 constateren de artsen een agressieve vorm van longkanker, en acht maanden later overlijdt Jan Moraal, slechts 54 jaar oud.