Jan Rutger Achterberg

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 18 okt 2013 om 12:42
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Jan Rutger Achterberg

Jan Rutger Achterberg is scenarioschrijver en dramaturg. Hij creëert en produceert veel drama producties voor televisie, met name voor de NCRV en de VARA.


Opleiding

Achterberg studeert Theologie en Theaterwetenschap. Hij specialiseert zich daarbinnen in vergelijkende godsdienstwetenschappen, massacommunicatie en ethiek. Ook volgt hij tijdens zijn studie de meercamera regiecursus bij de Media Academie. Hij richt met Bert Plagman en enkele medestudenten binnen Theaterwetenschap de afstudeerrichting Televisie en Radiodramaturgie op.


Eerste werkzaamheden

Na zijn studie werkt hij als Projectleider Voorlichting Buitenlanders bij het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) en creëert daar een semi-professioneel Audio Visueel Centrum, dat drama, documentaires en voorlichtingsprogramma’s voor buitenlandse werknemers, vluchtelingen en studerenden maakt. De activiteiten daar resulteren in de oprichting van het “Video Centrum Minderheden”, dat professionele AV-programma’s voor hiervoor genoemde doelgroepen maakt.


Bij de omroepen

Hij stapt over naar de NCRV, waar hij plaatsvervangend hoofd drama/dramaturg wordt. Hij realiseert daar dramaseries en single plays. Daarna gaat hij naar de VARA, waar hij als eindredacteur Drama inhoudelijk en financieel/organisatorisch verantwoordelijk is voor het aanbod van het VARA-televisiedrama. Zo creëert en produceert hij voor de VARA vele langlopende tv-dramaseries en enkelvoudige televisiefilms in uiteenlopende genres. Van sitcom en politieseries tot single plays, gegroepeerd rond een thematisch uitgangspunt. Ook coproduceert hij telefilms en bioscoopfilms.


Leven na de televisie

Na een carrière van 25 jaar bij de publieke omroep besluit hij dat het tijd wordt om voor zichzelf te beginnen. Naast zijn colleges aan de Media Academie en andere opleidingen wordt hij veelvuldig gevraagd voor adviezen en scriptediting. Inmiddels heeft hij zich weer gewend tot een oude liefde: de literaire kant van het kunstenaarschap en schrijft hij naast korte verhalen ook theaterspelen. Tevens is hij bezig met een roman.