Jef Rademakers: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 22: Regel 22:
}}
}}


Jef Rademakers is een echte liefhebber van het medium televisie. In de ''Haagse Post'' zijn met regelmaat stukken van hem te vinden waarin hij tekeer gaat tegen programmamakers die er niets van bakken. Jef rekent met hen af en dat bezorgt hem vijanden in Hilversum. Wanneer hij zelf programma’s gaat maken blijkt dat hij zeer goede ideeën heeft en met zijn formats hoge kijkcijfers haalt. Of dat nu met gevoelige programma’s gaat of met zijn seksueel getinte programma’s: Jef heeft succes en daar kunnen vriend en vijand niet omheen.  
'''Programmamaker die in de jaren 80 bekendheid verwerft met spraakmakende televisieprogramma's als ''[[Klasgenoten]]'' en de ''[[Pin up club|Pin Up Club]]''.'''


Jef groeit op in een rooms-katholiek middenstandsgezin. Na zijn middelbare schooljaren (St.Norbertuslyceum, gymnasium A) krijgt hij zijn ouders in 1967 zover, dat ze het goed vinden dat hij in Amsterdam Nederlands gaat studeren aan de Gemeentelijke Universiteit. In 1972 behaalt hij zijn doctoraal en wordt meteen daarna de jongste wetenschappelijk medewerker aan diezelfde universiteit.
===Jeugd===
Rademakers groeit op in een rooms-katholiek middenstandsgezin. Na zijn middelbare schooljaren (St.Norbertuslyceum, gymnasium A) krijgt hij zijn ouders in 1967 zover, dat ze het goed vinden dat hij in Amsterdam Nederlands gaat studeren aan de Gemeentelijke Universiteit. In 1972 behaalt hij zijn doctoraal en wordt meteen daarna de jongste wetenschappelijk medewerker aan diezelfde universiteit.


Jef maakt in 1975 zijn eerste radioprogramma. In deze periode laat hij ook van zich horen in de ''Haagse Post'' met zijn televisiekritieken. Zelf werkt hij pas in 1978 voor het eerst mee aan een televisieprogramma: de ''[[Geloof, hoop & liefde show]]''. In 1987 begint hij een eigen productiemaatschappij ''Dutch Dream Productions'' waarmee hij tal van formats ontwikkelt. Zijn eerste grote succes is de formule ''[[Klasgenoten]]'' met [[Koos Postema]] als onderwijzer. Beroemd, beschimpt en bewonderd wordt hij verder met de ''[[Pin Up Club]]'', het eerste erotische programma op de Nederlandse televisie. Naast televisie produceert Jef met ''Dutch Dream Productions'' ook grammofoonplaten voor onder andere [[Rijk de Gooyer]] en [[Pleuni Touw]].
===Eigen productiebedrijf===
In 1975 maakt hij zijn eerste radioprogramma. In deze periode laat hij ook van zich horen in de ''Haagse Post'' met zijn televisiekritieken. In 1978 werkt hij voor het eerst mee aan een televisieprogramma: de ''[[Geloof, hoop & liefde show]]''.
In 1987 begint hij een eigen productiemaatschappij ''Dutch Dream Productions'' waarmee hij tal van formats ontwikkelt. Zijn eerste grote succes is de formule ''[[Klasgenoten]]'' met [[Koos Postema]] als onderwijzer. Beroemd, beschimpt en bewonderd wordt hij verder met de ''[[Pin Up Club]]'', het eerste erotische programma op de Nederlandse televisie. Naast televisie produceert Jef met ''Dutch Dream Productions'' ook grammofoonplaten voor onder andere [[Rijk de Gooyer]] en [[Pleuni Touw]].


Zijn productiebedrijf loopt aanvankelijk goed, maar op den duur blijkt dat Jef geen echte zakenman is. Dat onderscheidt hem van mensen als [[Joop van den Ende]] en [[John de Mol]]: Jef houdt van televisie en wil gewoon programma’s maken. Hij stopt daarmee op het hoogtepunt van zijn inspiratie in 1993 en trekt zich dan terug in het Vlaamse Brasschaat om zich toe te leggen op het schrijven van romans en gedichten, het maken van soep, het geven van ongevraagde adviezen aan zijn echtgenote en het spelen met zijn jongste dochter, “…een laat schot in de herfst…” zoals hij dat zelf zegt.
===Einde televisiecarrière===
Zijn productiebedrijf loopt aanvankelijk goed, maar op den duur blijkt dat Rademakers geen echte zakenman is. Dat onderscheidt hem van mensen als [[Joop van den Ende]] en [[John de Mol]]: hij houdt van televisie en wil gewoon programma’s maken. Hij stopt daarmee op het hoogtepunt van zijn inspiratie in 1993 en trekt zich dan terug in het Vlaamse Brasschaat om zich toe te leggen op het schrijven van romans en gedichten, het maken van soep, het geven van ongevraagde adviezen aan zijn echtgenote en het spelen met zijn jongste dochter, “…een laat schot in de herfst…” zoals hij dat zelf zegt.


====Prijzen en onderscheidingen====
====Prijzen en onderscheidingen====


Uitgeroepen tot programmamaker van klasse (1994).
Uitgeroepen tot 'programmamaker van klasse' (1994).


====Publicaties====
====Publicaties====

Versie van 20 mrt 2018 12:37

Jef Rademakers

NaamJosephus Anthonius Johannes Louis Gerardus Rademakers
GeborenRoosendaal, 13 augustus 1949
Functiesneerlandicus, recensent, regisseur, producent, tekstschrijver
Bekend vanGeloof, hoop & liefde show, Klasgenoten, Pin Up Club
Periode actief1969-1993
Werkt samen metKoos Postema, Gerard Reve, Rijk de Gooyer
Media
Audio fragmentenAudio.png

Jef Rademakers in de media
Oeuvre Jef Rademakers

Programmamaker die in de jaren 80 bekendheid verwerft met spraakmakende televisieprogramma's als Klasgenoten en de Pin Up Club.

Jeugd

Rademakers groeit op in een rooms-katholiek middenstandsgezin. Na zijn middelbare schooljaren (St.Norbertuslyceum, gymnasium A) krijgt hij zijn ouders in 1967 zover, dat ze het goed vinden dat hij in Amsterdam Nederlands gaat studeren aan de Gemeentelijke Universiteit. In 1972 behaalt hij zijn doctoraal en wordt meteen daarna de jongste wetenschappelijk medewerker aan diezelfde universiteit.

Eigen productiebedrijf

In 1975 maakt hij zijn eerste radioprogramma. In deze periode laat hij ook van zich horen in de Haagse Post met zijn televisiekritieken. In 1978 werkt hij voor het eerst mee aan een televisieprogramma: de Geloof, hoop & liefde show. In 1987 begint hij een eigen productiemaatschappij Dutch Dream Productions waarmee hij tal van formats ontwikkelt. Zijn eerste grote succes is de formule Klasgenoten met Koos Postema als onderwijzer. Beroemd, beschimpt en bewonderd wordt hij verder met de Pin Up Club, het eerste erotische programma op de Nederlandse televisie. Naast televisie produceert Jef met Dutch Dream Productions ook grammofoonplaten voor onder andere Rijk de Gooyer en Pleuni Touw.

Einde televisiecarrière

Zijn productiebedrijf loopt aanvankelijk goed, maar op den duur blijkt dat Rademakers geen echte zakenman is. Dat onderscheidt hem van mensen als Joop van den Ende en John de Mol: hij houdt van televisie en wil gewoon programma’s maken. Hij stopt daarmee op het hoogtepunt van zijn inspiratie in 1993 en trekt zich dan terug in het Vlaamse Brasschaat om zich toe te leggen op het schrijven van romans en gedichten, het maken van soep, het geven van ongevraagde adviezen aan zijn echtgenote en het spelen met zijn jongste dochter, “…een laat schot in de herfst…” zoals hij dat zelf zegt.

Prijzen en onderscheidingen

Uitgeroepen tot 'programmamaker van klasse' (1994).

Publicaties

Gedichtenbundel Koude Kermis (1996).

Gedichtenbundel Vurige tongen (1998).

Verloren tijd (1999).

Een keurige jongen (2000).

Reiziger van lichte zeden (2002).

Drang (2004).