Jenny Arean: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 17: Regel 17:
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Jenny Arean]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Jenny Arean]]
 
}}
 
}}
Wordt geboren als enig kind van zangeres Conny Renoir. Als kind ziet ze een show van Wim Sonneveld en wil ook bij het cabaret. De Huishoudschool wordst niet meer afgemaakt en gaat werken als hulp in de huishouding. Gaat bij het ABC-cabaret werken in het begin van de zestiger jaren. Op advies van de leiders van het ABC-cabaret verandert zij haar naam in Jenny Arean. Ze speelt de hoofdrol in verschillende  televisiemusicals: "Er valt een ster"(1963); "Vadertje Langbeen"(1964). Werkt verder mee aan : "En nu naar bed" (1971). Het duet "Vluchten kan niet meer" samen met Frans Halsema uit deze musical is in 1977 goed voor een hit. Ze speelt de hoofdrol in "Het meisje met de blauwe hoed"in 1972 . Met Robert Long, Dimitri Frenkel Frank en Jérôme Reehuis maakt ze in 1975 het cabaretprogramma "Scherts, Satire, Songs en ander Snoepgoed". Na haar huwelijk met Huib Rooymans heeft ze begin tachtiger jaren een relatie met Ischa Meijer, waarmee ze samen in 4 Theaterprogramma's speelt. Sinds 2006 is ze te zien in 't Schaep met de vijf pooten, 't Vrije Schaep, 't Spaanse Schaep en  't Schaep in Mokum.
+
 
 +
Johanna Klarenbeek wordt geboren als enig kind van zangeres Conny Renoir. Als kind ziet ze een show van [[Wim Sonneveld]] en wil ook bij het cabaret. De Huishoudschool wordt niet meer afgemaakt en ze gaat werken als hulp in de huishouding. Ze gaat bij het ABC-cabaret werken in het begin van de zestiger jaren. Op advies van de leiders van het ABC-cabaret verandert zij haar naam in Jenny Arean. Ze speelt de hoofdrol in verschillende  televisiemusicals zoals "[[Er valt een ster]]"(1963) en "[[Vadertje Langbeen]]"(1964). Verder werkt ze mee aan "[[En nu naar bed]]" (1971). Het duet "Vluchten kan niet meer" samen met [[Frans Halsema]] uit deze musical is in 1977 goed voor een hit. Ze speelt de hoofdrol in "[[Het meisje met de blauwe hoed]]" in 1972 . Met [[Robert Long]], [[Dimitri Frenkel Frank]] en [[Jérôme Reehuis]] maakt ze in 1975 het cabaretprogramma "[[Scherts, satire, songs en ander snoepgoed]]". Na haar huwelijk met Huib Rooymans heeft ze begin tachtiger jaren een relatie met [[Ischa Meijer]], waarmee ze samen in vier theaterprogramma's speelt. Sinds 2006 is ze te zien in ''[['t Schaep met de vijf pooten]]'', ''[['t Vrije Schaep]]'', ''[['t Spaanse Schaep]]'' en  ''[['t Schaep in Mokum]]''.
  
 
====Onderscheidingen====
 
====Onderscheidingen====
  
Johan Kaartprijs                               (1985)
+
* Johan Kaartprijs (1985)
 
+
* Scheveningen Cabaret Prijs (1985)
Scheveningen Cabaret Prijs           (1985)
+
* Annie M.G. Schmidt-prijs (1992)
 
+
* Gouden Harp (1993)
Annie M.G. Schmidt-prijs                 (1992)
+
* Edison (1994)
 
+
* Gouden Notekraker (1996)
Gouden Harp                                     (1993)
+
* Annie M.G. Schmidt-prijs (1997)
 
+
* Kleinkunst-Edison (1999)
Edison                                                 (1994)
+
* [[Zilveren Nipkowschijf]] - '''t Vrije Schaep'' (2009)
 
 
Gouden Notekraker                           (1996)
 
 
 
Annie M.G. Schmidt-prijs                   (1997)
 
 
 
Kleinkunst-Edison                               (1999)
 
 
 
Zilveren Nipkowschijf-'t Vrije Schaep (2009)
 
 
 
  
 
[[Category:Personen|Arean, Jenny]] [[Category:cabaretier|Arean, Jenny]] [[Category:Acteur|Arean, Jenny]] [[Category:Zanger|Arean, Jenny]]
 
[[Category:Personen|Arean, Jenny]] [[Category:cabaretier|Arean, Jenny]] [[Category:Acteur|Arean, Jenny]] [[Category:Zanger|Arean, Jenny]]

Versie van 28 jan 2013 om 13:05

Jenny Arean in 1965

NaamJohanna Jenneke Josepha Klarenbeek
GeborenLisse, 4 oktober 1942
Functiescabaretier, acteur, zanger
Bekend vanVadertje Langbeen, Het meisje met de blauwe hoed, 't Vrije Schaep
Periode actief1962-heden
TriviaGetrouwd geweest met acteur Huib Rooymans, heeft een relatie gehad met Ischa Meijer
GalleryGallery

Jenny Arean in de media
Oeuvre van Jenny Arean

Johanna Klarenbeek wordt geboren als enig kind van zangeres Conny Renoir. Als kind ziet ze een show van Wim Sonneveld en wil ook bij het cabaret. De Huishoudschool wordt niet meer afgemaakt en ze gaat werken als hulp in de huishouding. Ze gaat bij het ABC-cabaret werken in het begin van de zestiger jaren. Op advies van de leiders van het ABC-cabaret verandert zij haar naam in Jenny Arean. Ze speelt de hoofdrol in verschillende televisiemusicals zoals "Er valt een ster"(1963) en "Vadertje Langbeen"(1964). Verder werkt ze mee aan "En nu naar bed" (1971). Het duet "Vluchten kan niet meer" samen met Frans Halsema uit deze musical is in 1977 goed voor een hit. Ze speelt de hoofdrol in "Het meisje met de blauwe hoed" in 1972 . Met Robert Long, Dimitri Frenkel Frank en Jérôme Reehuis maakt ze in 1975 het cabaretprogramma "Scherts, satire, songs en ander snoepgoed". Na haar huwelijk met Huib Rooymans heeft ze begin tachtiger jaren een relatie met Ischa Meijer, waarmee ze samen in vier theaterprogramma's speelt. Sinds 2006 is ze te zien in 't Schaep met de vijf pooten, 't Vrije Schaep, 't Spaanse Schaep en 't Schaep in Mokum.

Onderscheidingen

  • Johan Kaartprijs (1985)
  • Scheveningen Cabaret Prijs (1985)
  • Annie M.G. Schmidt-prijs (1992)
  • Gouden Harp (1993)
  • Edison (1994)
  • Gouden Notekraker (1996)
  • Annie M.G. Schmidt-prijs (1997)
  • Kleinkunst-Edison (1999)
  • Zilveren Nipkowschijf - 't Vrije Schaep (2009)