Jeroen Pauw: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 18: Regel 18:
 
}}
 
}}
  
Jeroen Pauw is één van Nederlands beste interviewers en hierdoor meer dan eens verantwoordelijk voor spraakmakende televisie. Zijn vragentechniek is ter zake, kundig en vasthoudend. Zijn zelfverzekerde verschijning op televisie wordt door sommigen gezien als arrogantie. Zelf kan hij daar niet echt mee zitten. Jeroen heeft zelfkennis, want in het programma ''[[BNN family]]'' steekt hij geregeld de draak met zichzelf en alle platitudes die over hem in omloop zijn. Als bekende Nederlander heeft hij de reputatie van een echte ladykiller. Zijn relaties met [[Loretta Schrijver]], [[Mieke van der Weij]], [[Manuela Kemp]] en [[Daphne Bunskoek]] worden in de bladen breed uitgemeten.  
+
Jeroen Pauw groeit op in Hilversum. Tijdens zijn jeugd wordt hij van verschillende middelbare scholen weggestuurd, wat thuis met enig optimisme wordt ontvangen: “Dan heb je mooi tijd om de zeilboot eens te lakken”. Al van jongs af aan weet Pauw dat hij de journalistiek in wil. Tijdens de middelbare school heeft hij al wat baantjes bij de omroepen in Hilversum. Zijn eerste stap bij de omroep is een weekendbaantje bij ''[[AVRO’s Radiojournaal]]''. Zijn functie is hier voornamelijk het in de gaten houden van de nieuwstelexen en wanneer er iets belangrijks gebeurt, dient hij dit aan de juiste persoon te melden. Later, wanneer hij naar de middelbare Ludgerus kweekschool gaat, krijgt hij werk bij de [[Evangelische Omroep]]. Deze omroep is in hetzelfde gebouw gehuisvest als zijn school, waardoor hij het werk vooral uit praktische overwegingen doet, in plaats van gedreven te zijn door enige vorm van godsdienst. Bij de EO gaat Pauw aanvankelijk aan de slag in de Discotheek, een grote kast gevuld met allerlei muziekplaten, die door hem op de juiste volgorde gezet dienen te worden. Wanneer op een dag iemand nodig is om een item in te spreken, wordt Pauw hiervoor gevraagd. Dit stemmenwerk is zijn eerste radio-optreden, maar al snel volgt er meer.
  
  
'''Familie en jeugd'''
+
'''Vroege carrière'''
  
Op 15 augustus 1960 wordt Jeroen Pauw geboren in Hilversum. Zijn vader is geluidstechnicus bij de [[NOS]]; zijn moeder verpleegster en huisvrouw. Jeroen heeft twee iets jongere zussen. Op school is Jeroen geen lieverdje, hij houdt van provoceren en de leraren moeten het ontgelden. Hij wordt meerdere keren van school gestuurd en voltooit uiteindelijk zijn opleiding niet. De rebellie verdwijnt echter niet; Jeroen Pauw zal dit openlijk blijven vertonen.
+
Zijn eerste radioprogramma bij de EO is het ''[[Actualiteiten ABC]]''. Voor dit programma gaat Pauw als verslaggever de straat op. Althans dat is de bedoeling. Zijn opdracht is namelijk aan willekeurige mensen op straat een aantal moeilijke woorden voor te leggen en hen te vragen naar de betekenis ervan. Later zou dan in de studio een deskundige uitleg geven over het begrip. Ingegeven door zijn verlegenheid verzamelt Pauw voor deze opdracht echter zijn vader, moeder, zusjes en wat vrienden en laat hen met verschillende stemmen antwoorden geven op zijn vragen en is hij in één middag klaar. Later gaat Pauw bij de EO ook als radio-omroeper aan de slag en begint hij te schrijven voor verschillende bladen, waaronder de regionale krant ''De Gooi- en Eemlander''. In 1979 gaat hij als freelancer werken bij zowel de [[Radionieuwsdienst van het ANP]], als bij [[Radio Nederland Wereldomroep]]. Bij beide organisaties in eerste instantie als nieuwslezer, maar ook hier vervult hij door de jaren heen meerdere functies. Tevens gaat Pauw als presentator en verslaggever aan de slag bij radioprogramma’s van de [[NCRV]] en de [[VARA]].
 
 
 
 
'''Begin journalistieke carrière'''
 
 
 
Jeroen weet al snel dat hij journalist wil worden. De eerste schreden op dit pad legt hij bij de ''Gooi- en Eemlander'' af als sportjournalist. Vervolgens werkt hij bij de [[EO]] een tijdje als omroeper en radioverslaggever. Op zijn twintigste komt zijn radio-carrière echt op gang. Hij werkt als verslaggever bij de [[Wereldomroep]] en vervolgens als nieuwslezer voor de Radionieuwsdienst van het ANP. Al snel wordt zijn stem bekend. Negatieve reacties van luisteraars doen hem uiteindelijk besluiten om bij de Wereldomroep te vertrekken.
 
  
  
 
'''RTL Nieuws'''
 
'''RTL Nieuws'''
  
Vanaf 1989, de start van commerciële televisie in Nederland, is Jeroen Pauw een regelmatige verschijning op de Nederlandse televisie. Vanaf augustus is hij te zien in zijn functie als journalist/presentator van de dagelijkse nieuwsbulletins voor het ''[[RTL Nieuws]]'', samen met [[Loretta Schrijver]]. Als een van de eerste uit de generatie nieuwslezers bereikt hij al vrij snel een sterstatus. Pauw staat dan ook geregeld zelf in programma’s centraal. Ook is hij een gewilde kracht voor programma’s van de gezamenlijkheid, zoals ''[[Help vluchtelingen Kosovo]]''.
+
In het voorjaar van 1989 wordt Pauw benaderd door [[Ruud Hendriks]] om als [[:Categorie:nieuwspresentator|nieuwslezer]] te komen werken voor de toekomstige commerciële televisiezender [[RTL Véronique]]. Na een bericht op het antwoordapparaat van Pauw en een gesprek in het Amsterdamse Hilton Hotel met Hendriks en [[Lex Harding]], wordt Pauw aangenomen. Een maand voordat RTL Véronique via de zogeheten U-bocht constructie als Luxemburgse zender toch mag gaan uitzenden, zit Pauw in een klein redactiekantoortje in Hilversum. Samen met collega’s [[Jean Mentens]], [[Max Westerman]] en [[Loretta Schrijver]] zit hij informatie die zij mee hebben genomen van vorige werkgevers bij elkaar te brengen en zodoende een adressenbestand te creëren. Ook oefent hij met Loretta Schrijver, die hij goed kent van zijn tijd bij Radio Nederland Wereldomroep, de door Ruud Hendriks bedachte duopresentatie voor het ''[[RTL Véronique Nieuws]]''. Naast de uitzendingen van 18.00 uur ’s avonds gaat hij het hoofdbulletin om 22.00 uur samen met Schrijver presenteren. Later verschuift het hoofdbulletin naar half acht.
  
 +
In de eerste jaren presenteert Pauw vrijwel alle werkdagen het ''[[RTL Nieuws]]''. Pas na enkele jaren wordt het wat rustiger wanneer het duo Pauw & Schrijver wordt afgewisseld met het duo [[Vivian Boelen]] en [[Sander Simons]] en later ook het duo [[Margriet Vroomans]] en [[Leo de Later]]. Deze extra tijd gebruikt Pauw vooral voor het ontwikkelen en presenteren van andere programma’s. Begin jaren negentig wordt hij namelijk benaderd door de [[NOS]] om voor hen een kunstprogramma te maken. [[RTL]] wil Pauw echter niet laten gaan, en bieden hem de mogelijkheid een kunstprogramma bij RTL te maken. Dit resulteert in ''[[Studio Rembrandt]]'', een programma dat twee seizoenen loopt. Tijdens de tweede helft van de jaren negentig maakt Pauw voor RTL ook ''[[De kwestie]]'' en de opvolger ''[[Een kwestie van kiezen]]''. Bovendien krijgt hij meer ruimte extra nieuwsuitzendingen te maken rondom grote gebeurtenissen, zoals de Nederlandse en Amerikaanse verkiezingen.
  
'''BNN'''
 
  
In september 2000 maakt Jeroen een geruchtmakende beslissing: hij stapt over van RTL4 naar [[BNN]]. Bij BNN werkt hij aan verschillende programma’s zowel voor de radio als televisie. Zijn programma ''[[Storing]]'' dat eerst op de radio te horen is en vervolgens wordt vertaald naar de televisie is spraakmakend.
+
'''Overstap naar BNN'''
  
 +
In 1999 wordt Pauw door de directie van RTL gevraagd om vertrekkend hoofdredacteur [[Rik Rensen]] op te volgen als hoofdredacteur van ''[[RTL Nieuws]]''. Na een weekend te hebben nagedacht, bedankt hij voor de eer. Wanneer hij later door de nieuwe hoofdredacteur [[Harm Taselaar]] als adjunct wordt gevraagd, besluit Pauw te stoppen bij RTL en voor zichzelf te beginnen. Hij vindt dat hij na deze weigeringen niet meer kan blijven werken op de redactie van ''RTL Nieuws'': “Als ik dan niet tevreden ben over de koers van ''RTL Nieuws'', ben ik de zeurpiet die wil veranderen en zelf de gelegenheid heeft gekregen dingen te veranderen”.  Pauw wil zelf televisieprogramma’s gaan maken en richt het bedrijf [[TVBV]] op. Niet veel later komt [[BNN]] op zijn pad: “Die wilden heel graag een journalistieke backbone hebben. Dus ik kon daar journalistieke programma’s gaan maken.” Pauw produceert vanuit zijn eigen TVBV verschillende programma’s voor BNN, waarvan hij sommige ook zelf presenteert. Zo gaat hij als presentator aan de slag bij programma’s ''[[Storing]]'' (eerst op de radio en later vertaald naar televisie), ''[[De hemelpoort]]'' en ''[[Pauw in Panama]]''.
  
'''Eigen bedrijf: TVBV'''
+
Naast deze interviewprogramma’s produceert en presenteert hij programma’s die wat verder van de journalistiek af staan. Hij presenteert bijvoorbeeld ''[[De nationale IQ-test]]'' (en varianten), produceert ''[[BNN presenteert AVRO’s Sterrenslag]]'' en speelt een rol in de reallifesoap-spoof ''[[BNN family]]''. Ondertussen werkt Pauw als journalist voor de [[NOS]]. Zo presenteert hij het radioprogramma ''[[Met het oog op morgen]]'' en voor het ''[[Radio 1 journaal]]'' is hij af en toe als verslaggever te horen.
  
Naast zijn presentatiewerk voor radio en televisie begint Jeroen in 2000 een televisieproductiebedrijf. [[TVBV]] (Te Verkopen Bewegend Video B.V.) is niet alleen verantwoordelijk voor programma’s van Jeroen zelf. Het veelbesproken politieke programma ''[[Lijst 0]]'' wordt ook door het bedrijf geproduceerd. Voor de [[AVRO]], [[KRO]] en [[NCRV]] verzorgt het bedrijf het door [[Daphne Bunskoek]] op werkdagen gepresenteerde ''[[Goedemorgen Nederland]]''. In zijn eigen talkshow ''[[5 jaar later]]'' voert Jeroen gesprekken met gasten die hij vijf jaar eerder ook al heeft geïnterviewd.
 
  
 +
'''Actualiteitenprogramma’s en talkshows'''
  
'''Actualiteiten'''
+
In 2003 wordt Pauw door voormalig ''RTL Nieuws''-hoofdredacteur Rik Rensen gevraagd te komen werken bij het actualiteitenprogramma ''[[NOVA]]''. Aanvankelijk slaat Pauw het aanbod af, maar wanneer het format van het programma wordt gewijzigd gaat hij akkoord met het voorstel om het programma te presenteren. Bij ''NOVA'' werkt hij voor het eerst samen met [[Paul Witteman]]. Het klikt tussen beide heren dusdanig dat er wordt besloten samen een nieuw wekelijks programma te gaan maken. Dit wordt ''[[Woestijnruiters]]'', dat slechts één seizoen loopt. Wanneer bij RTL bekend wordt dat het populaire praatprogramma ''[[Barend & Van Dorp]]'' door het terugtreden van de presentatoren stopt, vraagt RTL of Pauw wil terugkeren om als vervanger een soortgelijk programma te maken. Hij kiest echter voor zijn samenwerking met Paul Witteman en de heren gaan aan de slag met een nieuwe, dagelijkse talkshow dat op het eind van de televisieavond live wordt uitgezonden: ''[[Pauw & Witteman]]''.
  
Een opvallende stap in zijn carrière maakt Jeroen als hij samen met [[Clairy Polak]] het actualiteitenprogramma ''[[NOVA]]'' gaat presenteren in 2003. Vanaf 2007 is Jeroen samen met collega [[Paul Witteman]] dagelijks op de televisie te zien in de spraakmakende late night talkshow ''[[Pauw & Witteman]]''.
+
Naast zijn werkzaamheden bij ''Pauw & Witteman'' blijft Pauw met zijn bedrijf programma’s produceren, zoals ''[[De leescoupé]]'', ''[[KRO’s Rode Kamer]]'' en het door hemzelf gepresenteerde ''[[5 jaar later]]''.
  
  

Versie van 18 dec 2012 om 08:19

Jeroen Pauw groeit op in Hilversum. Tijdens zijn jeugd wordt hij van verschillende middelbare scholen weggestuurd, wat thuis met enig optimisme wordt ontvangen: “Dan heb je mooi tijd om de zeilboot eens te lakken”. Al van jongs af aan weet Pauw dat hij de journalistiek in wil. Tijdens de middelbare school heeft hij al wat baantjes bij de omroepen in Hilversum. Zijn eerste stap bij de omroep is een weekendbaantje bij AVRO’s Radiojournaal. Zijn functie is hier voornamelijk het in de gaten houden van de nieuwstelexen en wanneer er iets belangrijks gebeurt, dient hij dit aan de juiste persoon te melden. Later, wanneer hij naar de middelbare Ludgerus kweekschool gaat, krijgt hij werk bij de Evangelische Omroep. Deze omroep is in hetzelfde gebouw gehuisvest als zijn school, waardoor hij het werk vooral uit praktische overwegingen doet, in plaats van gedreven te zijn door enige vorm van godsdienst. Bij de EO gaat Pauw aanvankelijk aan de slag in de Discotheek, een grote kast gevuld met allerlei muziekplaten, die door hem op de juiste volgorde gezet dienen te worden. Wanneer op een dag iemand nodig is om een item in te spreken, wordt Pauw hiervoor gevraagd. Dit stemmenwerk is zijn eerste radio-optreden, maar al snel volgt er meer.


Vroege carrière

Zijn eerste radioprogramma bij de EO is het Actualiteiten ABC. Voor dit programma gaat Pauw als verslaggever de straat op. Althans dat is de bedoeling. Zijn opdracht is namelijk aan willekeurige mensen op straat een aantal moeilijke woorden voor te leggen en hen te vragen naar de betekenis ervan. Later zou dan in de studio een deskundige uitleg geven over het begrip. Ingegeven door zijn verlegenheid verzamelt Pauw voor deze opdracht echter zijn vader, moeder, zusjes en wat vrienden en laat hen met verschillende stemmen antwoorden geven op zijn vragen en is hij in één middag klaar. Later gaat Pauw bij de EO ook als radio-omroeper aan de slag en begint hij te schrijven voor verschillende bladen, waaronder de regionale krant De Gooi- en Eemlander. In 1979 gaat hij als freelancer werken bij zowel de Radionieuwsdienst van het ANP, als bij Radio Nederland Wereldomroep. Bij beide organisaties in eerste instantie als nieuwslezer, maar ook hier vervult hij door de jaren heen meerdere functies. Tevens gaat Pauw als presentator en verslaggever aan de slag bij radioprogramma’s van de NCRV en de VARA.


RTL Nieuws

In het voorjaar van 1989 wordt Pauw benaderd door Ruud Hendriks om als nieuwslezer te komen werken voor de toekomstige commerciële televisiezender RTL Véronique. Na een bericht op het antwoordapparaat van Pauw en een gesprek in het Amsterdamse Hilton Hotel met Hendriks en Lex Harding, wordt Pauw aangenomen. Een maand voordat RTL Véronique via de zogeheten U-bocht constructie als Luxemburgse zender toch mag gaan uitzenden, zit Pauw in een klein redactiekantoortje in Hilversum. Samen met collega’s Jean Mentens, Max Westerman en Loretta Schrijver zit hij informatie die zij mee hebben genomen van vorige werkgevers bij elkaar te brengen en zodoende een adressenbestand te creëren. Ook oefent hij met Loretta Schrijver, die hij goed kent van zijn tijd bij Radio Nederland Wereldomroep, de door Ruud Hendriks bedachte duopresentatie voor het RTL Véronique Nieuws. Naast de uitzendingen van 18.00 uur ’s avonds gaat hij het hoofdbulletin om 22.00 uur samen met Schrijver presenteren. Later verschuift het hoofdbulletin naar half acht.

In de eerste jaren presenteert Pauw vrijwel alle werkdagen het RTL Nieuws. Pas na enkele jaren wordt het wat rustiger wanneer het duo Pauw & Schrijver wordt afgewisseld met het duo Vivian Boelen en Sander Simons en later ook het duo Margriet Vroomans en Leo de Later. Deze extra tijd gebruikt Pauw vooral voor het ontwikkelen en presenteren van andere programma’s. Begin jaren negentig wordt hij namelijk benaderd door de NOS om voor hen een kunstprogramma te maken. RTL wil Pauw echter niet laten gaan, en bieden hem de mogelijkheid een kunstprogramma bij RTL te maken. Dit resulteert in Studio Rembrandt, een programma dat twee seizoenen loopt. Tijdens de tweede helft van de jaren negentig maakt Pauw voor RTL ook De kwestie en de opvolger Een kwestie van kiezen. Bovendien krijgt hij meer ruimte extra nieuwsuitzendingen te maken rondom grote gebeurtenissen, zoals de Nederlandse en Amerikaanse verkiezingen.


Overstap naar BNN

In 1999 wordt Pauw door de directie van RTL gevraagd om vertrekkend hoofdredacteur Rik Rensen op te volgen als hoofdredacteur van RTL Nieuws. Na een weekend te hebben nagedacht, bedankt hij voor de eer. Wanneer hij later door de nieuwe hoofdredacteur Harm Taselaar als adjunct wordt gevraagd, besluit Pauw te stoppen bij RTL en voor zichzelf te beginnen. Hij vindt dat hij na deze weigeringen niet meer kan blijven werken op de redactie van RTL Nieuws: “Als ik dan niet tevreden ben over de koers van RTL Nieuws, ben ik de zeurpiet die wil veranderen en zelf de gelegenheid heeft gekregen dingen te veranderen”. Pauw wil zelf televisieprogramma’s gaan maken en richt het bedrijf TVBV op. Niet veel later komt BNN op zijn pad: “Die wilden heel graag een journalistieke backbone hebben. Dus ik kon daar journalistieke programma’s gaan maken.” Pauw produceert vanuit zijn eigen TVBV verschillende programma’s voor BNN, waarvan hij sommige ook zelf presenteert. Zo gaat hij als presentator aan de slag bij programma’s Storing (eerst op de radio en later vertaald naar televisie), De hemelpoort en Pauw in Panama.

Naast deze interviewprogramma’s produceert en presenteert hij programma’s die wat verder van de journalistiek af staan. Hij presenteert bijvoorbeeld De nationale IQ-test (en varianten), produceert BNN presenteert AVRO’s Sterrenslag en speelt een rol in de reallifesoap-spoof BNN family. Ondertussen werkt Pauw als journalist voor de NOS. Zo presenteert hij het radioprogramma Met het oog op morgen en voor het Radio 1 journaal is hij af en toe als verslaggever te horen.


Actualiteitenprogramma’s en talkshows

In 2003 wordt Pauw door voormalig RTL Nieuws-hoofdredacteur Rik Rensen gevraagd te komen werken bij het actualiteitenprogramma NOVA. Aanvankelijk slaat Pauw het aanbod af, maar wanneer het format van het programma wordt gewijzigd gaat hij akkoord met het voorstel om het programma te presenteren. Bij NOVA werkt hij voor het eerst samen met Paul Witteman. Het klikt tussen beide heren dusdanig dat er wordt besloten samen een nieuw wekelijks programma te gaan maken. Dit wordt Woestijnruiters, dat slechts één seizoen loopt. Wanneer bij RTL bekend wordt dat het populaire praatprogramma Barend & Van Dorp door het terugtreden van de presentatoren stopt, vraagt RTL of Pauw wil terugkeren om als vervanger een soortgelijk programma te maken. Hij kiest echter voor zijn samenwerking met Paul Witteman en de heren gaan aan de slag met een nieuwe, dagelijkse talkshow dat op het eind van de televisieavond live wordt uitgezonden: Pauw & Witteman.

Naast zijn werkzaamheden bij Pauw & Witteman blijft Pauw met zijn bedrijf programma’s produceren, zoals De leescoupé, KRO’s Rode Kamer en het door hemzelf gepresenteerde 5 jaar later.


Prijzen en onderscheidingen