Jimmy Rosenberg - De vader, de zoon & het talent

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 2 dec 2010 om 16:00
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte77'32"
Mediumtelevisie


Beschrijving

De documentaire is een aangrijpend portret over het leven van de gipsy gitarist Jimmy Rosenberg. In de documentaire vertellen Jimmy Rosenberg, zijn vader Macky Rosenberg en andere familieleden en kennissen over Jimmy’s turbulente leven. Jimmy Rosenberg is opgegroeid in een woonwagenkamp en komt uit een muzikale zigeunerfamilie. In deze documentaire zien we dat Jimmy al op jonge leeftijd een uniek talent heeft voor gitaarspelen, en wordt hij gezien als de opvolger van de bekende gipsy jazz-legende Django Reinhardt. Deze mooie toekomst die Jimmy Rosenberg voor zich heeft liggen is echter de laatste jaren van zijn leven in duigen gevallen.

Op zesentwintigjarige leeftijd zit Jimmy in een psychiatrische kliniek en heeft hij te kampen met zware drugsproblemen. Jimmy vertelt in deze documentaire over zijn glorieuze leven en de ondergang daarvan. Hij en zijn familieleden praten onder andere over zijn jeugd, zijn passie voor muziek, zijn vergane rijkdom, de opkomende drugs en psychische problemen en de onderlinge band tussen hem en zijn vader Macky Rosenberg.

In verschillende delen zien we scènes van een spelende Jimmy Rosenberg. In deze opnames is er veel gespeeld met licht en donker effecten. We zienJimmy in een donkere omgeving spelen terwijl enkele facetten zoals zijn gitaar, handen en gezicht belicht worden. Alle shots in deze scènes zijn voornamelijk in close-up gefilmd. Het gitaarspel van Jimmy (uit de opnames) wordt in de gehele documentaire strategisch ingezet. De formele kenmerken van de donkere opnames en het geluid van het gitaarspel komen in de hele documentaire naar voren, en zorgen voor een overkoepelend kader van het verhaal. Het is grotendeels op locatie gefilmd, onder andere in de psychiatrische kliniek, in het woonwagenkamp en bij de gevangenis. Tevens zijn er oude fragmenten gebruikt van verschillende optredens van Jimmy Rosenberg en van zijn leven in het woonwagenkamp.

Makers

Regie Jeroen Berkvens

Camera Ton Peters

Geluid Sander den Broeder, Pepijn Aben, Wouter Veldhuis, Eddie de Cloe

Licht Janneke Hogenboom

Audiovisuelebewerking en muziek Marc Lizier

Montage Gys Zevenbergen

Grafisch ontwerp Tjako de Weerd

Research Judith Tromp

Productie Petra Zoon, Pienke Dekkers

Uitvoerend producent Jean Marc van Sambeek

Creatief Producent Suzanne van Voorst

Producent Frank de Jonge

Eindredactie Humanistische omroep Bert Janssen

HUMAN

Achtergrondinformatie

Het uitmuntende werk van de regisseur Jeroen Berkvens (1968) heeft een grote indruk achtergelaten. Op het Nederlands Film Festival 2007 wInT Jimmy Rosenberg - De vader, de zoon & het talent een Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire. Op internationaal niveau is de documentaire ook in de prijzen gevallen. Op het 'International Festival of Films on Art' in Montreal, Canada, heeft de film de 'Grand Prix' , ofwel de prijs voor Beste Documentaire, van het festival binnengehaald. De documentaire is vooral geprezen voor de manier waarop Berkvens de balans tussen de gitaarvirtuoos en Jimmy’s complexe persoonlijkheid heeft neergezet in de vorm van Jimmy’s gitaarspel en de weergave van zijn complexe geschiedenis en familieleven.