John de Mol: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 36: Regel 36:
===Prijzen en onderscheidingen===
===Prijzen en onderscheidingen===


Prijs voor [[De Omroepman/vrouw van het jaar]] (1999 en 2005)
Prijs voor [[De Omroepman/vrouw van het jaar]] (1999, 2005 en 2011)
 
[[Emmy Award]] voor ''[[The voice]]'' (2013)


[[Beeld en Geluid Awards]] Oeuvre Award 2014
[[Beeld en Geluid Awards]] Oeuvre Award 2014
[[Gouden Harp]], een oeuvreprijs, voor zijn bijdrage aan de Nederlands muziekindustrie (2014)


[[Category:personen|Mol, John de]] [[Category:Diskjockey |Mol, John de]] [[Category:Producent |Mol, John de]] [[Category:Televisiemaker |Mol, John de]]
[[Category:personen|Mol, John de]] [[Category:Diskjockey |Mol, John de]] [[Category:Producent |Mol, John de]] [[Category:Televisiemaker |Mol, John de]]

Versie van 2 nov 2015 14:13

John de Mol (1978)

NaamJohannes de Mol junior
GeborenDen Haag, 24 april 1955
Functies diskjockey, producent, televisiemaker, mediamagnaat
Bekend vanBig Brother, Endemol, Koffietijd!, Love letters, Medisch Centrum West, 5 uur show, Talpa
Periode actief1973 - heden
Werkt samen metWillem van Kooten, Joop van den Ende, Linda de Mol
TriviaTrivia

John de Mol in de media
Oeuvre van John de Mol

John de Mol is een Nederlands mediamagnaat, zoon van voormalig zanger John de Mol sr. en broer van presentatrice Linda de Mol. Hij was korte tijd getrouwd met zangeres en actrice Willeke Alberti, met wie hij zoon Johnny de Mol kreeg.

Zijn mediacarrière begint als technicus van diskjockey Joost den Draaijer bij Radio Noordzee, waar zijn vader directeur was. Vervolgens werkt De Mol als parttimer bij Studio Sport en werkt hij als assistent-producer bij de TROS. Als hij drieëntwintig is, produceert hij zijn eerste grote spelshow De Showbizquiz. In 1979 neemt De Mol ontslag bij de TROS om met zijn productiebedrijf John de Mol Produkties zelf programma’s te produceren. Met het muziekprogramma Popformule breekt De Mol door en in 1988 vestigt hij definitief zijn naam als grote producent met de ziekenhuisserie Medisch Centrum West, die een grote kijkcijferhit blijk.

In deze periode heeft De Mol ook zijn eerste buitenlandse klant: Sky Channel. Voor hen maakt het programma The DJ Kat Show, met zus Linda de Mol als presentatrice. Voor de publieke zenders in Nederland produceert De Mol onder meer de comedyserie In de Vlaamsche Pot en grote spelshows als Doet ie’t of doet ie’t niet en Love letters.

In 1994 fuseren John de Mol Produkties en Joop van den Ende TV-Producties tot Endemol. In 1999 produceert het bedrijf de realitysoap ‘’Big Brother’’. Het programma wordt wereldwijd een gigantisch succes en zet het bedrijf definitief op de wereldkaart. Het bedrijf wordt in 2000 verkocht en in 2007 weer deels teruggekocht door De Mol.

Uit onvrede over de gang van zaken met Endemol en omdat De Mol weer direct betrokken wil zijn bij de inhoudelijke kant van televisie maken, richt hij het bedrijf Talpa Media op. Hierin brengt hij onder meer het productiebedrijf Talpa Producties en de radiozender Radio 538 onder. Het is tevens het bedrijf achter de commerciële televisiezender Talpa/Tien. Talpa is latijn voor mol. In 2011 neemt John de Mol samen met het Finse mediaconcern Sanoma het bedrijf SBS over.


Commercieel

John de Mol probeert tijdens zijn loopbaan diverse malen een commerciële televisiezender op te zetten. In 1994 stapt Veronica uit het publieke omroepbestel en wil De Mol met Endemol van Veronica een commercieel station maken. Ze krijgen het politiek niet rond. In 1996 proberen De Mol en Joop van den Ende het nogmaals met de sportzender Sport 7. De zender flopt. In 2005 start De Mol met zijn productiebedrijf Talpa Media de televisiezender Talpa. Hij verwerft de rechten voor de Eredivisie van het Nederlands voetbal en weet talloze bekende presentatoren aan zijn zender te binden, onder wie zijn zus Linda de Mol, Beau van Erven Dorens en Jack Spijkerman, die om zijn overstap wordt verguisd door zijn oud-werkgever de VARA. In 2006 wordt de zender hernoemd tot Tien. In 2007 valt het doek voor de zender; er is te weinig animo onder kijkers. Met de overname van SBS in 2011, heeft De Mol met de zenders SBS6, NET5 en SBS9 wederom commerciële televisiezenders in handen.


Prijzen en onderscheidingen

Prijs voor De Omroepman/vrouw van het jaar (1999, 2005 en 2011)

Emmy Award voor The voice (2013)

Beeld en Geluid Awards Oeuvre Award 2014

Gouden Harp, een oeuvreprijs, voor zijn bijdrage aan de Nederlands muziekindustrie (2014)