Joop Daalmeijer: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 10: Regel 10:
| periode_actief  = 1967-heden
| periode_actief  = 1967-heden
| werkt_samen_met = [[Hans Emans]], [[Joop van der Reijden]]
| werkt_samen_met = [[Hans Emans]], [[Joop van der Reijden]]
| trivia = Getrouwd met [[Maartje van Weegen]]
| trivia = [[Trivia: Joop Daalmeijer|Trivia]]
| externe_info = [https://twitter.com/#!/JoopDaalmeijer Joop Daalmeijer op Twitter]
| externe_info = [https://twitter.com/#!/JoopDaalmeijer Joop Daalmeijer op Twitter]
| media = <imagemap>
| media = <imagemap>

Versie van 18 feb 2013 14:34

Joop Daalmeijer

NaamJohannes Jocabus Ignatius Daalmeijer
GeborenSchiedam, 24 april 1946
FunctiesJournalist, omroepbestuurder, netmanager, hoofdredacteur
Bekend vanDingen van de dag, Achter het nieuws, Nieuwslijn, Wereldomroep
Periode actief1967-heden
Werkt samen metHans Emans, Joop van der Reijden
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoJoop Daalmeijer op Twitter

Joop Daalmeijer in de media
Oeuvre Joop Daalmeijer

Joop Daalmeijer is van huis uit katholiek en heeft vooral aansluiting bij het progressieve deel van de kerk en de samenleving. Hij is solidair met minderheden en voelde zich betrokken bij bevrijdingstheologie en emancipatie in vooral Latijns Amerika. Het verbaast vriend en vijand, dat hij na de VARA bij Veronica en vervolgens Canal+ gaat werken. Voor Daalmeijer zijn dit geen beredeneerde carrièrestappen.

Hij verlaat de VARA op het toppunt van de interne machtsstrijd omdat hij gevraagd wordt weer gewoon verslaggever te worden bij Veronica. Voor Canal+ wordt hij benaderd door een oud-collega, die ook vanuit de Publieke Omroep naar de betaaltelevisie is overgestapt. Naaste collega’s spreken over een man die eerlijk is, zich aan afspraken houdt, een hekel heeft aan bureaucratie, mensen altijd boven organisaties plaats en zich aan mensen hecht. Hij is dan ook veelal het middelpunt van een reünie met oud-collega’s. Joop zegt zelf niet te houden van gesjoemel en gedoe. Hij is een typische peoplesmanager en hecht veel waarde aan solidariteit. Daalmeijer geeft wel toe dat hij het soms moeilijk heeft als netcoördinator. In een dergelijke functie zit je tussen twee molenstenen: de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep aan de ene kant en de omroepen aan de andere. Hij staat – volgens eigen zeggen - zonder voorwaarde aan de kant van de RvB, omdat zij zich inzetten voor de Publieke Omroep als geheel en omroepen altijd opkomen voor hun eigen belang. Die houding brengt volgens Daalmeijer het voortbestaan van de Publieke Omroep in gevaar.

Sinds januari 2008 is Daalmeijer algemeen directeur van de NPS en later de NTR. Hij ontvangt in 2011 een Belgische koninklijke onderscheiding. Hij wordt geridderd tot officier in de Leopoldsorde, de oudste en hoogste orde van de drie nationale orden van België. De onderscheiding is hem toegekend voor zijn bijdrage aan de verbetering van de samenwerking tussen Nederland en België op het gebied cultuur en media. Zo was Daalmeijer verantwoordelijk voor uitwisselingsprogramma's op het gebied van actualiteiten en nam het initiatief tot diverse dramaproducties van Nederlands/Vlaamse bodem, zoals Windkracht en Flikken. Daarnaast vervult Daalmeijer diverse bestuursfuncties bij Belgische culturele instellingen.

Prijzen en onderscheidingen

Officier in de Orde van Oranje-Nassau (2011)