Jos van der Valk

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 21 okt 2019 om 14:10
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Jos van der Valk

NaamJohannes Adrianus Maria (Jos) van der Valk
Geborenonbekend, 5 maart 1930
Gestorvenonbekend, 18 november 2014
FunctiesProducent, regisseur
Bekend vanZaterdagavondakkoorden, Piste, Berend Boudewijn kwis, Willem Ruis Show, De BB-show, Frank Kramer Show
Periode actief1954 - 1986

Jos van der Valk in de media
Oeuvre van Jos van der Valk


De kreet 'Jos van der Valk presenteert' is onlosmakelijk met de tv-producent verbonden. De slogan ging vooraf aan amusementsprogramma’s die door hem geproduceerd waren. Tot de bekendste behoren de Berend Boudewijn kwis, van 1971 tot 1975, en Piste, waarvan hij de regie deed.

Begin loopbaan

In 1951 komt Van der Valk als assistent-regisseur bij de KRO in dienst. Gedurende zijn ruim dertigjarige loopbaan blijft hij het tv-amusement bij deze omroep trouw. „Hoe ik bij de KRO-tv terecht ben gekomen? Gewoon door het schrijven van een sollicitatiebrief. Plotseling was die televisie er en ik had altijd al erg sterke banden met film en theater. Mijn vader was filmcriticus in Den Haag en ik had een heel natuurlijke liefde voor het beeld. Televisie gaat ook met beelden, dus ben ik maar gaan schrijven. Vrij snel kreeg ik een briefje eens te komen praten en wat later kon ik beginnen als assistent-regisseur".

Piste

Gedurende 18 reist Van der Valk de hele wereld over om de beste circusnummers naar Hilversum te halen voor het circusprogramma Piste. Het succesvolle programma, vanuit Treslong in Hillegom, heeft een aantrekkelijke, langlopende formule: pas na ruim 17 jaar stopt het programma, omdat het te duur wordt. Eurovisie-samenwerking had indertijd het programma kunnen redden, maar er werd alleen met België en Zwitserland samengewerkt.

Ontwikkelingen in het tv-amusement

“Toen we begonnen was tv-amusement een indirecte afstraling van het theateramusement. Die vorm is in de loop der jaren naar de tv toegetrokken. Vervolgens zakte de belangstelling voor de showbizz. Tijdens mijn bezoeken aan de VS werd ik gefascineerd door het fenomeen tv-quiz. Daaruit is Berend Boudewijn kwis voortgekomen. Dat kon niet op het toneel, want daar kon je niet van die mooie close-ups maken. Ook in andere landen zie je die vormen terug. Het drama keert terug om als uitgangspunt van de tv-quiz te dienen. Wij zijn in Nederland altijd heel ver en voorop geweest bij de ontwikkeling van het tv-amusement in Europa.”

Nieuw talent

"Bij de Nederlandse televisie blinkt men echt niet uit in het opleiden van nieuw talent. We denken dat anno 1986 de tv vraagt om goed opgeleide regisseurs en programmamakers. Natuurlijk zijn er natuurtalenten, maar ik denk toch dat je een basis moet hebben om van daaruit te kunnen werken".

Over het vak

"Televisie heeft natuurlijk de tragiek van een wegwerpartikel, maar wij maakten programma's om een zo groot mogelijk publiek te gerieven. Als tv-maker heb je alleen maar de kijkcijfers als maatstaf, inderdaad, als een soort applausmeter. Ik kan dan zien, daar heeft een groot publiek naar gekeken en ze hebben ervan genoten ook. Het gaat mij erom, wat vindt de kijker van het programma dat ik heb gemaakt.”

VUT

Per 1 april 1987 stopt Jos van der Valk na dertig jaar tv-amusement. Hij maakt als 56-jarige gebruik van de Vervroegde Uittreding-regeling. Op een vraag of dat niet wat jong is, antwoordt hij: „Dat is typisch Nederlands, je moet werken. Ik ga eerst afkicken en dan zie ik wel wat er op me afkomt. De tv zuigt haar producenten uit. Iedereen krijgt een hoeveelheid energie mee en ik ben er in de afgelopen dertig jaar, kwistig mee omgesprongen. Elke uitzending was een gevecht, vooral als producent. En de productie van tv-programma's heb ik altijd veel belangwekkender gevonden dan regie. Regie is slechts een kwestie van de laatste tien percent van het totale werk. Mocht ik in de toekomst ooit nog eens tv maken, dan zou het bij de KRO zijn. Ik zie me niet als onafhankelijk producent terugkeren.”