Juliënne van der Erve

Uit B&G Wiki
Versie door MRbazzeman (overleg | bijdragen) op 23 jul 2018 om 11:54
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamJuliënne van der Erve (vanaf 1974: Rekers-Sijpkens)
Geborenniet bekend, 4 oktober 1928
GestorvenAmsterdam, 7 januari 2012
Functies decorontwerper, kunstenares, scenarioschrijver
Bekend vaneerste vrouwelijke decorontwerper
Periode actief1960 - 1992
Triviagetrouwd met regisseur Gerard Rekers


Oeuvre Juliënne van der Erve

Julienne van der Erve werkt vanaf 1960 als freelance decorontwerper voor de Afdeling Decorontwerp van de NTS (later NOS). Als haar kinderen wat ouder zijn en het huishoudelijk werk haar begint te vervelen, wordt ze door haar eerste man (Van der Erve) aangespoord om iets te gaan doen met haar Kunstnijverheidsopleiding. Zodoende solliciteert bij de NTS in haar woonplaats Bussum. Peter Zwart heeft behoefte aan ontwerpers en geeft haar een proefopdracht. Daarna gaat Julienne van der Erve aan de slag als freelancer. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke decorontwerper bij de Nederlandse televisie.

In een interview in Elsevier (13-12-1960) komt ze naar voren als een zeer bescheiden vrouw die met iedereen in de studio's goed overweg kan, omdat ze erkent dat iedereen daar zijn eigen taak heeft. Als ontwerper bemoeit zij zich alleen met de opzet van het geheel en de gedetailleerde uitvoering is aan de decorbouwers. "Je moet hun daarbij zo veel mogelijk vrij laten. Ze moeten ten slotte de volledige ruimte hebben om hun eigen fantasie te kunnen laten werken", zegt ze. Over zichzelf zegt ze: "Ik vind het niet plezierig als men een artikel aan mij persoonlijk wijdt. Wel als het om mij als onderdeel van de hele decorafdeling gaat, de anderen kunnen en doen zo veel meer dan ik. Want ten slotte wordt ik alleen maar geinterviewd omdat ik er de enige vrouw ben."

Van der Erve ontwerpt voornamelijk decors voor kinderprogramma's als Bas Boterbloem, De Proemel, De avonturen van Okkie Trooy, Swiebertje en Treinreis naar de toekomst. Haar twee kinderen, Rogier en Michelle, spelen in november 1964 een gastrol in het stuk Asmodee (1964) onder regie van Gerard Rekers. Nico Scheepmaker schrijft in zijn recensie: "Kinderen zijn van oudsher een graadmeter voor de kwaliteiten van een regisseur. Zij speelden leuk en onbevangen." (Leeuwarder Courant, 27-11-1964) In 1967 schrijft ze een televisiespel getiteld De muur wat op de televisie gebracht wordt onder regie van Max Douwes. Daarna volgen nog enkele bewerkingen en scenario's voor de NCRV.

In 1974 trouwt Van der Erve met Gerard Rekers en verhuist ze naar Amsterdam. In 1976 komt ze in vaste dienst bij de Afdeling Decorontwerp. Ze maakt dan een overstap van ontwerper naar staflid en ze verzorgt samen met Ria Kleerekoper het (beeld)archief/bibliotheek van de afdeling. Hier kunnen decorontwerpers en grafisch ontwerpers onderzoek doen naar (historische) architectuur, kleding en kostuums, interieurs, gebruiksvoorwerpen, typografie, enzovoorts mocht dat voor een productie nodig zijn.