Juliana, mevrouw majesteit

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 29 nov 2010 om 15:26
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte39'22"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Juliana, Mevrouw Majesteit is een documentaire over de voormalige koningin Juliana. De film is uitgezonden ter ere van haar honderdste geboortedag en bestaat uit beelden uit verschillende archieven. Er wordt ingegaan op Juliana's leven tijdens de Tweede Wereld Oorlog, haar gezin en haar opvolgster Beatrix. De presentatie van Astrid Kersseboom verbindt de verschillende perioden.

Makers

Presentatie Astrid Kersseboom

Redactie Etienne Glebbleek, Paul van Asseldonk

NOS

Achtergrondinformatie

Er is in 2002 een boek verschenen over Juliana met de titel Mevrouw Majesteit geschreven door Hans Galesloot en uitgegeven door Uitgeverij Arena.

Eindredacteur van de NOS, Piet van Asseldonk geeft het volgende zelfbeeld van Juliana ter aanleiding van de documentaire: "Als je de beelden bekijkt van haar optredens, dan valt één ding op: Juliana is altijd zichzelf en past zich maar heel beperkt aan. Ze kent geen zenuwen, heeft een stevig zelfbeeld, is wars van faalangst en beleeft het kennelijk als een natuurwet dat zij het middelpunt is en dat er naar haar geluisterd wordt. Ze rebelleert dan wel tegen protocollen en statussymbolen , maar wat doen die er ook toe als door geboorte je macht en status vast staan? Koningin Juliana is een koningin die van mensen houdt en van wie de mensen houden, maar ze blijft altijd koningin. Ze weet niet beter. Ze kan niet anders."