KRO in jaartallen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Mvkooij (Overleg | bijdragen) op 23 mrt 2011 om 09:36

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Datum Event
23-04-1925 De Katholieke Radio Omroep (KRO) wordt opgericht.
24-11-1925 De KRO zendt via de zender van NSF (Nederlandsche Seintoestellen Fabriek) voor het eerst uit.
oktober 1927 De KRO en NCRV nemen een eigen radiozender in gebruik (te Huizen).
31-05-1951 De AVRO, KRO, NCRV en VARA werken voortaan samen in de Nederlandse Televisie Stichting (NTS), die namens de omroepen als onderhandelingspartner optreedt in wat 'de televisiekwestie' wordt genoemd. De zendgemachtigden willen wel meewerken aan het nieuwe medium, maar eisen van de overheid dat ze, ook na de experimentele periode, kunnen blijven uitzenden. De omroepen krijgen drie uur televisie per week, gedurende twee jaar.
16-10-1951 De KRO verzorgt voor het eerst een televisie uitzending met omroepster Mies Bouwman.
1953 De eerste uitzending van een toespraak van pater Leopold Verhagen. Hij oogst hiermee succes dat veertien jaar zal duren.
01-10-1958 De KRO start de eerste reguliere sportuitzending. Jan Cottaar brengt om de vier weken op maandag het belangrijkste sport nieuws van het weekend.
1963 De regering verbiedt de uitzending van een interview met Georges Bidault. Deze christen-democraat keert zich fel tegen de politiek van de toenmalige Franse minister De Gaulle. Vanwege een bezoek van de Franse minister aan Nederland komt deze uitzending slecht uit. Wanneer de KRO aangeeft het interview toch uit te zenden komt de regering met een verbod.
1964 Brandpunt ontvangt de Zilveren Nipkowschijf.
1967 Het camerawerk van Piet Kaart in Brandpunt wordt bekroond met de Zilveren Nipkowschijf.
1967 Het succes van de toespraken van Leopold Verhagen wordt beduidend minder waardoor ze worden vervangen. Vanaf dan zal er een evangelietekst door een acteur worden voorgedragen. Door het evangelie op een lossere manier te brengen hoopt de KRO een groter publiek te bereiken.
1968 De KRO-directie komt tussenbeide wanneer er bij Brandpunt twee personen zonder katholieke achtergrond aangesteld zouden worden. Ook wordt Brandpunt-redacteur Fons van der Poel ontslagen omdat voorzitter Van Doorn het niet eens is met een uitzending die Van der Poel wil maken.
1970 't Schaep met de 5 pooten ontvangt de Gouden Televizier-Ring.
1971 Het bestuur wordt gedemocratiseerd. Het zal gaan bestaan uit 1/3 deel personeelsleden, 1/3 deel begunstigers en 1/3 deskundigen. Ook dwingen de werknemers een ondernemingsraad af.
1973 De Berend Boudewijn kwis wordt bekroond met een Gouden Televizier-Ring.
1974 De Mikro Gids wordt voor het eerst uitgebracht.
1978 Dagboek van een herdershond ontvangt de Gouden Televizier-Ring.
1982 Kees Boomkens ontvangt een Zilveren Nipkowschijf voor het programma Vijf jaar later.
1983 De weg wordt bekroond met een Gouden Televizier-Ring.
26-11-1984 De omroepen (waaronder de KRO) vragen in de actie Één voor Afrika aandacht voor honger in Afrika.
1985 De Playback show ontvangt de Gouden Televizier-Ring.
1987 Een recordaantal leden wordt bereikt, namelijk 641.422.
1988 De Surprise show ontvangt de Gouden Televizier-Ring.
29-01-1988 Tijdens de finale van de Soundmixshow is het voor het eerst voor kijkers mogelijk om via de telefoon mee te stemmen. 1,2 miljoen mensen proberen hun stem uit te brengen via speciale 06-nummers. Het telefoonnet kan dit niet aan waardoor uiteindelijk maar 139.000 mensen hun stem hebben kunnen uitbrengen. De volgende dag is op de voorpagina's te lezen dat ziekenhuizen, de politie en brandweer uren onbereikbaar zijn geweest. De Amsterdamse politie geeft aan het een schandaal te vinden en het CDA stelt kamervragen naar aanleiding van het voorval.
04-04-1988 De derde publieke zender Nederland 3 gaat van start. De KRO, NCRV, VARA en EO bepalen de programmering op Nederland 1, de AVRO, TROS, VOO en VPRO op Nederland 2 en de NOS met kleine de zendgemachtigden nemen Nederland 3 onder hun hoede.
januari 1989 KRO's actualiteitenrubriek Brandpunt komt in opspraak met de hoofdenaffaire. Willibrord Fréquin heeft een reportage gemaakt over de vermeende handel in mensenhoofden. Het blijkt dat het programma geld betaald heeft om de hoofden te kunnen filmen. Daarnaast blijkt er ook een nep interview met een XTC-handelaar in een nagebouwd laboratorium in het item te zitten. Het achterhouden van deze informatie wordt als een journalistieke doodzonde beschouwd en Fréquin gaat met ziekteverlof.
1990 Ook dat nog! ontvangt de Gouden Televizier-Ring.
06-06-1991 De minister van WVC (d'Ancona) wil, met de komst van een commerciële omroep in zijn achterhoofd, de positie van het publieke bestel versterken. De concurrentie moet worden aangegaan met informatie, cultuur en verstrooiing. Daarnaast is ze van mening dat de publieke omroepen meer moeten samenwerken. De profielen van de zenders zijn als volgt: Nederland 1 wordt de levensbeschouwelijke zender (met AVRO, KRO en NCRV), Nederland 2 gaat zich richten op amusement (met TROS, VOO en EO) en Nederland 3 zal een progressief karakter krijgen (met VARA, VPRO en NOS).
31-07-1991 Met de ondertekening van een AKN-overeenkomst maken de AVRO, KRO en NCRV hun samenwerking officieel.
1992 AVRO, KRO en NCRV introduceren ‘genre-programmering’ op Nederland 1, waarbij de opbouw van tv-avonden met sterke programma’s belangrijker is dan de eigen tv-avond van één specifieke omroep. De KRO wil zelfbewuster zijn wat betreft doelstellingen, katholieke identiteit en marktgericht opereren.
1997 De samenwerking van de AVRO, NCRV en KRO komt tot uiting in de start van gezamenlijke nieuwbouw aan de ’s-Gravelandseweg in Hilversum.
1999 Toen was geluk heel gewoon wordt bekroond met een Gouden Televizier-Ring.
2000 De bouw van het nieuwe pand van de AVRO, NCRV en KRO is klaar en de omroepen kunnen verhuizen.
2001 Spoorloos ontvangt de Gouden Televizier-Ring.
27-09-2002 De netprofilering die gepland staat loopt uit op een conflict binnen de publiek omroep. De raad van bestuur van de NOS stelt voor dat de EO naar Nederland 1 verhuist en de AVRO naar Nederland 2. Deze omroepen vinden dit geen goed idee en worden hierin gesteund door de KRO. De raad van toezicht van de NOS oordeelt dat het functioneren van de raad van bestuur niet voldoende is. Met de woorden dat het besturen van de publieke omroep een "mission impossible" is legt de voorzitter van de raad van bestuur zijn functie neer.
2009 Scenarioschrijver Frank Houtappels ontvangt een Zilveren Nipkowschijf voor zijn bijdrage aan ‘t Vrije Schaep.
22-03-2011 De VVD maakt bekend dat zij alleen nog plaats zien in het publieke bestel voor de zes grootste publieke omroepen. D66 en de PVV zijn het hier mee eens maar de PvdA, CDA en SP zien dit niet zitten. Als een meerderheid vóór stemt kan dit betekenen dat de VARA, BNN en Omroep MAX van televisie moeten verdwijnen. Op dit moment hebben de TROS, KRO, EO, AVRO, NCRV en VPRO de meeste leden. De NOS en NTR mogen van de VVD ook blijven bestaan omdat ze zonder leden functioneren. Op deze manier hoopt het kabinet 200 miljoen euro te bezuinigen.

(Bron: RTV Dossier)

Terug naar de KRO