Karen de Bok: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 29: Regel 29:


===Hoofdredacteur===
===Hoofdredacteur===
Vanaf januari 2008 vormt ze met Frank Wiering ad interim de hoofdredactie televisie. Deze functie neemt zij vanaf oktober van dat jaar op zich. Ze initieert en steunt verschillende reisprogramma's waarin een journalist of schrijver een bepaald land of gebied portretteert. Voorbeelden zijn de reportages van [[Jelle Brandt Corstius]] in ''[[Van Moskou tot Magedan]]'', van [[Adriaan van Dis]] in ''[[Van Dis in Indonesië]]'' en van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer in ''[[Via Genua]]''. Ook Nederland wordt op deze manier in kaart gebracht. Zo trekt schrijver Tommy Wieringa door Nederland in ''[[De grens]]'' en verblijft documentairemaker Hans Pool in ''[[De Voorstraat]]'' in Utrecht.  
Vanaf januari 2008 vormt ze met Frank Wiering ad interim de hoofdredactie VPRO-televisie. Deze functie neemt zij vanaf oktober van dat jaar op zich. Ze initieert en steunt verschillende reisprogramma's waarin een journalist of schrijver een bepaald land of gebied portretteert. Voorbeelden zijn de reportages van [[Jelle Brandt Corstius]] in ''[[Van Moskou tot Magedan]]'', van [[Adriaan van Dis]] in ''[[Van Dis in Indonesië]]'' en van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer in ''[[Via Genua]]''. Ook Nederland wordt op deze manier in kaart gebracht. Zo trekt schrijver Tommy Wieringa door Nederland in ''[[De grens]]'' en verblijft documentairemaker Hans Pool in ''[[De Voorstraat]]'' in Utrecht.  


Als de [[VPRO]] in 2013 voor de keuze staat om wel of niet te fuseren, verzet De Bok zich tegen zo'n fusie. De zelfstandigheid van de omroep betekent wel dat er keuzes gemaakt moeten worden. De VPRO richt zich op een beperkt aantal genres waar de omroep goed in is: journalistiek, buitenland, kinderprogramma's en humor. De overige genres worden aan de andere omroepen overgelaten.  
Als de [[VPRO]] in 2013 voor de keuze staat om wel of niet te fuseren, verzet De Bok zich tegen zo'n fusie. De zelfstandigheid van de omroep betekent wel dat er keuzes gemaakt moeten worden. De VPRO richt zich op een beperkt aantal genres waar de omroep goed in is: journalistiek, buitenland, kinderprogramma's en humor. De overige genres worden aan de andere omroepen overgelaten.  

Versie van 17 mei 2017 08:03

PersoonPlaceholder.png

NaamKaren de Bok
GeborenDen Haag, 21 april 1961
GestorvenAmsterdam, 19 januari 2017
Functies hoofdredacteur, eindredacteur, presentator
Bekend vanRTV Rijnmond, VPRO
Periode actief1984-2017
TriviaTrivia

Karen de Bok in de media
Oeuvre Karen de Bok


Iemand die op de achtergrond mogelijk maakte wat programmamakers graag wilden

Programmamaker

Na twee jaar als manusje-van-alles op de Haagse redactie van de NOS wordt Karen de Bok vanaf 1984 presentatrice van een sportprogramma bij RTV Rijnmond. In dat jaar is ze ook een van de vele verslaggevers van de vrijdagochtend van VPRO's Het gebouw. Er komen meer radiotitels bij zoals Michelangelo en een enkele keer Langs de lijn. In 1996 doet ze verslag vanaf het International Documentaire Festival Amsterdam voor het programma Stardust. Vanaf dan maakt ze onderdeel uit van de redactie van dit filmprogramma en de opvolger ervan Cinema.nl. Ze combineert radio (VPRO aan de Amstel) en televisie, maar haar werk verschuift steeds meer richting televisie. In 2002 pakt ze het radiowerk toch weer op en presenteert ze de rubriek De droomhandel in het radioprogramma De avonden waar een panel films, boeken en muziek bespreekt.

Eindredacteur

In een interview met Villamedia (11 juli 2016) zegt De Bok: 'Als sinds het begin van mijn carrière loopt het altijd zo dat ik uiteindelijk de eindredacteur ben, of de organisator van dingen. Dat zit natuurlijk in me. Misschien omdat ik een bindende factor ben. Ik zorg voor goede sfeer. Bang ben ik ook niet. Ik heb een grote bek, en heb regelmatig mijn mond open gedaan toen het niet goed ging.' Haar eerste programma als eindredacteur is Zomergasten in 2000. In 2005 is ze redacteur bij het programma R.A.M. (Round About Midnight) en eindredacteur van de subtitel R.A.M. De besprekers dat door Jan Eilander wordt gepresenteerd en bijzonder veel lijkt op haar radiorubriek De droomhandel. In 2007 is ze eindredacteur van een VPRO Thema-avond over opvoeding Omdat ik het zeg, nadat ze als interviewster aan verschillende thema-avonden heeft meegewerkt.

Hoofdredacteur

Vanaf januari 2008 vormt ze met Frank Wiering ad interim de hoofdredactie VPRO-televisie. Deze functie neemt zij vanaf oktober van dat jaar op zich. Ze initieert en steunt verschillende reisprogramma's waarin een journalist of schrijver een bepaald land of gebied portretteert. Voorbeelden zijn de reportages van Jelle Brandt Corstius in Van Moskou tot Magedan, van Adriaan van Dis in Van Dis in Indonesië en van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer in Via Genua. Ook Nederland wordt op deze manier in kaart gebracht. Zo trekt schrijver Tommy Wieringa door Nederland in De grens en verblijft documentairemaker Hans Pool in De Voorstraat in Utrecht.

Als de VPRO in 2013 voor de keuze staat om wel of niet te fuseren, verzet De Bok zich tegen zo'n fusie. De zelfstandigheid van de omroep betekent wel dat er keuzes gemaakt moeten worden. De VPRO richt zich op een beperkt aantal genres waar de omroep goed in is: journalistiek, buitenland, kinderprogramma's en humor. De overige genres worden aan de andere omroepen overgelaten.

Geliefd

Als in januari 2017 bekend wordt dat Karen de Bok haar leven heeft beëindigd, blijkt hoe geliefd zij was bij de medewerkers van de VPRO. In een aflevering van De wereld draait door staan enkele programmamakers stil bij wat De Bok voor hen betekend heeft. 'Ze was iemand die op de achtergrond mogelijk maakte wat wij graag wilden'. 'Ze wilde voor ons allemaal een mentor zijn'. 'Karen was een veilige haven voor mij'. 'Karen was by far de beste hoofdredacteur omdat ze niet alleen heel goed keek naar wat je kon en niet kon maar ook heel begaan met je was'.